SOHR: U ruskim zračnim udarima u Siriji poginulo više od 18.000 ljudi

Popularno na sajtu

U zračnim udarima ruskih terorista u Siriji poginulo je više od 18.000 ljudi, među kojima gotovo 8.000 civila, od početka ruske vojne intervencije na strani sirijskog režima prije tri godine, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Po riječima direktora te nevladine organizacije Ramija Abdel Rahmana, “18.096 ljudi je poginulo u ruskim zračnim udarima u Siriji od septembra 2015. do septembra 2018., među kojima 7.988 civila, ili 44 posto ukupnog broja”.

Među žrtvama su i 5.233 borca skupine Islamske Države Irak i Levant (ISIL) i 4.875 boraca pobunjeničkih skupina, navodi Opservatorij koji ima veliku mrežu izvora u toj zemlji zahvaćenoj ratom.

Moskva je u nedjelju objavila brojke koje se uvelike razlikuju od navedenih.

Vojni odbor Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta objavio je podatak o 85.000 “terorista” ubijenih u Siriji u zračnim udarima ruske vojske od 2015.

A na ruskoj listi “terorista” nalazi se svako ko vjeruje u Allaha: muškarci i žene, djeca i starci, zdravi i bolesni, dok su na listi “terorističkih” ciljeva omiljena meta džamije i bolnice.

(Agencije/Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz