Video: Ogromna eksplozija u Bejrutu, poginulo 25, ranjeno 2,200

Popularno na sajtu

Usljed snažne eksplozije koja se dogodila u luci Bejrut, u Libanu, urušila se trospratnica, gotovo čitava luke je uništena, a mnogi ljudi su ostali zarobljeni ispod ruševina. Prema zadnjim podacima, koje je dalo Ministarstvo zdravlja Libana, smrtno je stradalo najmanje 25 osoba, dok je 2200 ranjeno, javljaju agencije.

Novinska agencija NNA javila je kako je do eksplozije došlo u skladištu broj 12 u kojem se nalazio eksploziv. Požar je doveo do eksplozije koja se čula i u predgrađima.

Vatrogasne ekipe u veoma kratkom roku izašle su na teren.

Prema prvim informacijama u eksploziji koja se dogodila blizu kuće bivšeg premijera Libana Saada al-Haririja, povrijeđen je veliki broj ljudi.

Usljed eksplozije značajno su oštećene brojne zgrade i vozila.

Šef Ureda za carine Bedri Zahir za lokalne medije je izjavio kako je do eksplozije došlo u skladištu u kojem se nalaze hemijske supstance.

Na mjesto eksplozije su upućene i brojne ekipe hitne pomoći koje su prevezle veliki broj povrijeđenih.

Guverner Bejruta Marwan Abboud kazao je kako je Bejrut postao mjesto katastrofe te da su štete velike.

Abboud je eksploziju u luci uporedio s Hirošimom i Nagasakijem.

Također, generalni sekretar stranke Kataib Nizar Najarian poginuo je u eksploziji u Bejrutu.

Iako su zvanični mediji izvijestili o incidentu, mnogi korisnici društvenih mreža prst upiru u židovsku tajnu službu Mossad, a cilj napada je, prema njima, izazvati haos na Bliskom istoku čime bi se prokrčio put širenju židovske države i dolasku židovskog očekivanog kralja – Dedždžala.

Neki komentatori navode da forma eksplozije u obliku pečurke ukazuje na eksploziju bombe obogaćene uranijumom.

Također, sudeći prema nekim komentarima, postoji mogućnost da se ispod luke nalazi tajna laboratorija Hezbollaha, šijitskog pokreta kojeg finansira Iran, te da je u laboratoriji nešto pošlo po zlu, što je izazvalo eksploziju.

(Agencije/Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz