Kina odbila prijedlog o nezavisnom nadzoru ljudskih prava u okupiranom Istočnom Turkistanu (Xinjiangu)

Popularno na sajtu

Ambasada Kine u Parizu saopćila je kako neće biti dozvoljen nezavisni nadzor ljudskih prava u Autonomnoj ujgurskoj pokrajini Xinjiang, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju ambasade u Parizu dat je odgovor na nedavnu sugestiju Francuske o slanju posmatračke delegacije na čelu s UN-om kako bi se istražili navodi o kršenju ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu, javio je kineski medij ”Global Times”.

KIna je odbila ovaj zahtjev uz obrazloženje da je to miješanje u njena unutrašnja pitanja te kako ovaj korak navodno neće donijeti pravdu već produbljenju glasina.

Kina je ovim potezom indirektno priznala ugnjetavanje muslimanima okupiranog Istočnog Turkistana.

Kina je okupirala Istočni Turkistan 1949. godine i prozvala ga Xinjiang, što u prijevodu sa kineskog jezika znači Nova teritorija.

Nad muslimanima okupiranog Istočnog Turkistana (Xinjiang) Kina sprovodi školski primjer genocida i terorizma. Među mjerama koje sprovode Kinezi su (klikni na linkove za više informacija): uništavanje i demoliranje na hiljade džamija ili njihovo pretvaranje u štalekafiće i javne ustanove, useljavanje državnog službenika u kuće muslimana, čiji su muškarci odvedeni u koncentracione logore, zabrana i cenzura Kur'ana, borba protiv hidžaba, prisiljavanje muslimana na robovski rad, hapšenje i ubijanje islamskih učenjaka i intelektualaca, te mnoge druge mjere.

Vijesti i članke o kineskom terorizmu i genocidu nad muslimanima možete pratiti na linku ovdje.

(Agencije/AA/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: