Afganistan: U napadu vladinih snaga poginulo 45 ljudi, talibani najavili odgovor

Popularno na sajtu

U zračnom napadu snaga marionetske vlade u Heratu, na zapadu Afganistana, poginulo je najmanje 45 ljudi, saopćili su lokalni zvaničnici. Marionetski zvaničnici kažu da su meta napada bili ključni talibanski komandanti, ali priznaju da su i civili među ubijenima. Tačan broj ubijenih civila još nije poznat.

Afganistansko Ministarstvo odbrane vodi istragu o civilnim žrtvama u napadu njihovih snaga u toj oblasti, prenosi Reuters.

Glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu rekao je da oni nisu učestvovali u napadu u srijedu.

Američki izaslanik za mir Zalmay Khalilzad na Twitteru je osudio upoterebu sile i pozdravio odluku vlade da provede istragu.

Ranije je objavljeno da se napad dogodio kada se na stotine ljudi okupilo u distriktu Adraskan u Heratu, kako bi dočekalo Gulama Nabija, borca talibana, koji je pušten iz zatvora, u okviru razmjene zarobljenika.

U napadu je navodno povrijeđen i Nabijev devetogodišnji sin.

Al-Nasr front se pridružio talibanima u Parwanu

Vojna komponenta afganistanske frakcije Hizbul-Islam, Al-Nasr front, pridružio je se talibanima u pokrajini Parwan, objavilo je više izvora.

Vojni zapovjednik fronta ”Sharanwal” u jednoj od lokalnih džamija pred talibanskim pokrajinskim guvernerom zakleo se na vjernost vođi talibana šejhu Hibatullahu.

Pomenutog zapovjednika navodno prati blizu 100 boraca. Jedinica je sa sobom donijela i mnogobrojno oružje.

Afganistanski novinar Ahmad Yar tvrdi kako se radi o vrlo opremljenoj vojnoj jedinici uz čiju podršku bi talibani mogli zaokružiti dominaciju u Parwanu.

Izvor: Agencije / Ummet press / Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: