Talibani objavili video snimak o napadu na američku zračnu bazu u Hostu

Popularno na sajtu


Al-Džezira i drugi mediji su nedavno objavili video snimak priprema za napad, kao i scene samog napada na američku zračnu bazu u gradu Hostu, koji se dogodio 1. juna ove godine.

Objavljeni video snimak na početku prikazuje borce Islamskog Emirata Afganistana (talibane) kako se u planinama na istoku Afganistana pripremaju za napad na američku zračnu bazu “Salerno” u Hostu.

Svaki od boraca 11-člane grupe, koju Afganistanci nazivaju fidain, tj. oni koji se žrtvuju, prije samog napada je ostavio oporuku. Video snimak prikazuje i detaljne pripreme, kao i borbena umeća članova grupe, među kojima i impresivno pucanje iz dva mitraljeza u isto vrijeme koju demonstrira vođe grupe.

Pred kraj video snimka je prikazan kamion sa 10 tona eksploziva kako ulazi u američku bazu, a potom odjekuje snažna eksplozija, čija se detonacija čula kilometrima okolo, a dim uzdizao stotine metara u vis.
Nedugo nakon ove snažne eksplozije, 10 od 11 fidaina, tj. mudžahida u potrazi za šehadetom, dovozi se kombijem do baze i ulazi u bazu pucajući.

Kako je sutradan, 2. juna 2012. godine, izvijestio Shahamat.info – zvanični sajt Islamskog Emirata Afganistana, mudžahidi su se u bazu borili sa raketama, ručnim bombama, eksplozivnim vestama i teškim i lahkim mašinkama, sve do 16:00 sati, pri čemu su ubili i ranili nekoliko desetina američkih vojnika.

Oko 17:00 sati, mudžahid je detonirao motocikl parkiran ispred vrata baze, ciljajući marionete koji su pomagali okupatorima, pri čemu je više od 20 afganistanskih marioneta ubijeno i ranjeno, dok je oko 170 motocikala uništeno u eksploziji.

Shahamat je također izvijestio da su se borbe vodile sve do večernjih sati, jer su mudžahidi Islamskog Emirata napali zračnu bazu iz dva smjera – iznutra sa 10 boraca mudžahida koji su se borili sa okupatorima unutar baze, te izvana sa drugim mudžahidima koji su onemogućili neprijateljskim snagama da koriste zračnu podršku. Zapaljena su dva jurišna helikoptera i ogromni vojni avion, kao i mnogi tenkovi, cisterne sa gorivom, vozila i skladišta sa gorivom.
Fotografije zapaljenog aviona, srušenih objekata unutar baze, uništenih motocikala mogu se vidjeti u video snimku.

Kako je Shahamat izvijestio u napadu je ubijeno “više od 100 američkih okupatorskih terorista i desetine njihovih marioneta” (detaljan izvještaj o ovom napadu je dostupan na:

Američke snage su priznale napad (obično se veliki broj ovakvih i sličnih napada nikad ne spomene u javnosti) ističući da su u njemu ubijena dva američka vojnika, što je, kako tvrde analitičari, podatak koji izaziva smijeh čak i među onima sa skromnijim intelektualnim sposobnostima.

Prilažemo i kratak video snimak Al-Džezire, kao i kompletan video snimak koji je objavio “Minbaul-džihad” – medijski studio Islamskog Emirata Afganistana.

Al-Džezirin video snimak:

Kompletan video snimak “Minbaul-džihada”:

{source}<iframe src=”http://archive.org/embed/badri_lashkar_2” width=”640” height=”480” frameborder=”0”></iframe>{/source}

(Agencije / Put vjernika)

Ključne riječi: {tortags,3906,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz