Spektakularni snimak planete Zemlje kakav do sada niste vidjeli (Foto + Video)

Objavljeno / ažurirano:

Međunarodna svemirska stanica snimila je nevjerovatan video planete Zemlje iz svemira, koji prikazuje našu planetu u svjetlu kakvo do sada niste vidjeli.

Aurorora Borealis i Aurora Australis kao i niz drugih atmosferskih pojava stvaraju fascinantne prizore koji se odigrava neposredno iznad Zemljine površine.

Na nekim od 18 fotografija koliko ih je snimila Međunarodna svemirska stanica čini se kao da Zemlju prekriva na milione svjetlucavih čestica.

Fotografije su snimane dok je satelit kružio oko orbite Zemlje, te se tako može vidjeti kako Evropa izgleda noću, ali i kakav je pogled na Saharu iz svemirskih visina.

Majkl Koning, inženjer NASA-e sakupio je fotografije, od kojih je specijalnom tehnikom uradio i video snimak, ali napominje da pri izradi snimka nisu korišteni nikakvi specijalni efekti, te da je ono što se vidi realno.

„Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je On istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?“ (Kur'an, Fussilet: 53)

„U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene.“ (Kur'an, Ali Imran, 190)

„Onaj koji je sedam nebesa jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak, zatim ponovo više puta pogledaj, pogled će ti se vratiti klonuo i umoran.“ (Kur'an, Mulk: 3,4)

„Mi nismo stvorili nebo i Zemlju, i ono što je između njih, da se zabavljamo.“ (Kur'an, El-Enbija: 16)

„I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.“ (Kur'an, El-Enbija: 32)

„Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, lađa koja morem plovi s korisnim tovarom za ljude, kiša koju Allah pušta s neba, pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina – po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji između neba i Zemlje lebde – doista su dokazi za one koji imaju pameti.“ (Kur'an, El-Bekare, 164)

Pogledajte nevjerovatan snimak koji predstavlja svu ljepotu naše planete i svu veličinu divnog Stvoritelja. Uživajte uz fascinantne prizore Zemlje i prelijepi mekkanski ezan. (Video je dostupan i u visokoj rezoluciji (HD))

(Put vjernika)

 

Novo na sajtu

zikr

ZIKR (spominjanje ALlaha) u određenim situacijama

Od Allahovih, dželle šanhuh, blagodati i dobra prema Njegovim robovima je da je učinio mnogobrojne koristi i pohvalne ciljeve zikra. Na to su ukazali neki...
Dova

Kada se uslišava dova?

Preporučeni sadržaj

video

Ko je odgovoran za masakre u džamijama na Novom Zelandu

Dr. Ijad el-Kunejbi o tome ko je sve odgovoran za masakr u džamijama na Novom Zelandu.
Ramazan

Vrijednosti posta

samoljublje, uobraženost

Bolest samoljublja

Možda vas zanima...

Imam Mehdi

Na kraju vremena će se pojaviti čovjek iz Ehlul bejta (porodice Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem) sa kojim će Allah dželle šanuhu potpomoći svoju...

Klanjanje za imamom koji je optužen da se bavi sihrom (zapisima)

Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetullah. U mome gradu postoji samo jedna džamija. Čovek koji najčešće predvodi namaz je optužen od braće da čini kufr (piše...

CIJENA PONIŽENJA

Nekim slabim dušama se pričinjava da ponos ima preveliku cijenu koja se ne može platiti pa stoga odabiru poniženje i sramotu bježeći od ovih...

Sudi, kadija, kako hoćeš, ali će Allah presuditi među nama!

Bilježi imam Muslim od Abdullaha ibn Amra ibnul Asa da je čuo Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, da kaže: إنَّ قلوب بني آدم كلها...

HIDŽAB U MODERNOM SVIJETU

Žena na Zapadu vjeruje da može raditi šta god poželi. Trebalo je jako puno toga da se dogodi dok nije kao žena dobila pravo...