Spektakularni snimak planete Zemlje kakav do sada niste vidjeli (Foto + Video)

Popularno na sajtu

Međunarodna svemirska stanica snimila je nevjerovatan video planete Zemlje iz svemira, koji prikazuje našu planetu u svjetlu kakvo do sada niste vidjeli.

Aurorora Borealis i Aurora Australis kao i niz drugih atmosferskih pojava stvaraju fascinantne prizore koji se odigrava neposredno iznad Zemljine površine.

Na nekim od 18 fotografija koliko ih je snimila Međunarodna svemirska stanica čini se kao da Zemlju prekriva na milione svjetlucavih čestica.

Fotografije su snimane dok je satelit kružio oko orbite Zemlje, te se tako može vidjeti kako Evropa izgleda noću, ali i kakav je pogled na Saharu iz svemirskih visina.

Majkl Koning, inženjer NASA-e sakupio je fotografije, od kojih je specijalnom tehnikom uradio i video snimak, ali napominje da pri izradi snimka nisu korišteni nikakvi specijalni efekti, te da je ono što se vidi realno.

„Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je On istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?“ (Kur'an, Fussilet: 53)

„U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene.“ (Kur'an, Ali Imran, 190)

„Onaj koji je sedam nebesa jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak, zatim ponovo više puta pogledaj, pogled će ti se vratiti klonuo i umoran.“ (Kur'an, Mulk: 3,4)

„Mi nismo stvorili nebo i Zemlju, i ono što je između njih, da se zabavljamo.“ (Kur'an, El-Enbija: 16)

„I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.“ (Kur'an, El-Enbija: 32)

„Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, lađa koja morem plovi s korisnim tovarom za ljude, kiša koju Allah pušta s neba, pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina – po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji između neba i Zemlje lebde – doista su dokazi za one koji imaju pameti.“ (Kur'an, El-Bekare, 164)

Pogledajte nevjerovatan snimak koji predstavlja svu ljepotu naše planete i svu veličinu divnog Stvoritelja. Uživajte uz fascinantne prizore Zemlje i prelijepi mekkanski ezan. (Video je dostupan i u visokoj rezoluciji (HD))

(Put vjernika)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz