Skrivena tragedija afganistanskog i iračkog rata: Bar jedan američki veteran pokuša da izvrši samoubistvo svakih 80 minuta

Popularno na sajtu

Prema najnovijoj studiji, bar jedan američki veteran afganistanskog ili iračkog rata pokuša da izvrši samoubistvo svakih 80 minuta.U nevjerovatnoj optužbi da postoji nedostatak ustanova i programa za američke vojnike koji boluju od mentalnih poremećaja, izvještaj otkriva da je samo u 2009. godini 1.868 američkih veterana pokušalo da izvrši samoubistvo. Mnogi veterani se poslije povratka sa ratišta suočavaju sa posttraumatskim stresnim poremećajima, visokom stopom nezaposlenosti i teretom gubitka saboraca.

Izvještaj je otkrio činjenicu da bar jedan američki veteran pokuša da izvrši samoubistvo svakih 80 minuta. Doktor Margaret C. Harrell i Nancy Berglass, autori izvještaja Centra za novu američku bezbjednost, su izjavile sljedeće: “Amerika gubi bitku protiv samoubistava veterana i vojnog osoblja. Rizik postaje veći što se više i više vojnika vraća kući.”

Međutim, od posttraumatskih stresnih poremećaja ne pate samo vojnici i vojno osoblje koji se vraćaju kući. Studija je pokazala da je od 2005. do 2010. prosječno jedan vojnik pokušao da izvrši samoubistvo svakih 36 sati.

Veteran Jason Christiansen, 35, iz St.Paula, Minesota, pokušao je da se ubije nakon završetka svoje ratne službe. Prema www.minnesota.publicradio.org, on je 2008. izgubio posao prodavaoca automobila jer je postao veoma depresivan. Rekao je za sajt: “Sjedio sam u jednom trenutku sa pištoljem u mojim ustima.”

Krizna telefonska linija za veterane, koja je pokrenuta 2007. godine, primila je više od 400.000 poziva i spasila je više od 14.000 života. U izvještaju se navodi da bi se trebala riješiti tri ključna pitanja kako bi se spriječila daljnja samoubistva vojnika:

1. Držanje jedinica na okupu, 90 dana nakon povratka sa ratišta, da bi se spriječili problemi vezani za reintegraciju vojnika.

2. Ukidanje Zakona za autorizaciju državne odbrane iz 2011, koji ne dozvoljava oficirima da postavljaju pitanja vezana za oružje koje se nalazi u privatnom vlasništvu vojnika.

3. Poboljšanje analiza koje se bave samoubistvima veterana.

Izvještaj također sugeriše da bi sve veći broj samoubistava i pokušaja samoubistava mogao potkopati povjerenje javnosti u američku vojsku. Prema statistici Ministarstva odbrane, u 2009. godini se desilo 309 samoubistava među vojnicima koji su se nalazili na aktivnoj dužnosti ili u rezervi, dok se u 2001. godini desilo 160 samoubistava. U izvještaju se navodi da se rekordan broj samoubistava desio u julu ove godine, od kojih su 33 kategorizovana kao samoubistva vojnika.

“Vojska mora da se pobrine o svojim vojnicima i vojnom osoblju. Nemoguće je spriječiti sva samoubistva, ali je neprihvatljivo imati sve veći i veći broj samoubistava. Očigledan je nedostatak zdravstvenih radnika za mentalno zdravlje na državnom nivou, a to je usko vezano sa povišenom stopom samoubistava.”

Izvor: www.dailymail.co.uk

Prijevod: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz