Categories:

U Ammanu demonstrirale selefije džihadije: Na pomolu islamska revolucija u Jordanu? (FOTO+VIDEO)

Objavljeno / ažurirano:

Preko hiljadu pripadnika selefijskog džihadskog pokreta protestvovalo je jučer u Ammanu tražeći od vlasti uspostavljanje Šerijata i oslobađanje zatvorenika koji godinama leže u jordanskim zatvorima.

Demonstranti su krenuli od džamije El-Husejni i uputili se prema Sakfu Es-Sejlu noseći transparente na kojima su bili ispisani zahtijevi za suđenjem Allahovim šerijatom kao i poziv na džihad protiv nevjernika.

Na protestima su svakako bili i vođe ovog pokreta šejhovi Ebu Muhammed et-Tahavi, Sad Hunejti kao i Džerah Rehahile.

Na protestima su bile i majke zatvorenika selefijsko-džihadskog pokreta koje su nosile transparente na kojima je pisalo: „Do kada će naši sinovi biti mučeni?!“ i „Radi čijeg zadovoljstva je Makdisi i dalje u zatvoru“, kao i „Ne noćnim provalama u naše kuće!“

Sad Hunejti je za ”Sebil” izjavio da će se pokreti i aktivnosti i dalje nastaviti sve dok svi pripadnici džihadskog pokreta ne budu na slobodi. U tu svrhu on je najavio proteste za nedjelju, koji će se inšaAllah održati ispred zgrade jordanske vlade.

Zatvor Sevvaka, koji se nalazi 100 kilometra južno od Ammana, zatvor je u kojem leži najveći broj selfija. Neki od njih su osuđeni na duži period, dok su drugi osuđeni na doživotni zatvor.

„O Allahu, odužila se noć zulumćara, odužila se noć kafira… ono što se desilo u Tunisu, Misru (Egiptu) i Libiji su znaci hajra koji će uskoro doći i do nas!“ – rekao je šejh Tahavi.

Fotografije sa jučerašnjih demonstracija:VIDEO snimci sa jučerašnjih demonstracija:

Prvi video: Snimak demonstracija održanih jučer, 1. marta 2011. godine u Ammanu, Jordan. Demonstranti uzvikuju: „Mi želimo da se sudi Kur’anom!”

Drugi video: Žene i majke zatvorenika uzvikuju: “Narod želi oslobađanje zatvorenika!”


Treći video: Govor šejha Ebu Muhammeda Tahavija o širku suđenja mimo Allahovog Šerijata.

 

Izvor: http://www.assabeel.net

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme