Categories:

FOTO I VIDEO: Reakcije muslimana svijeta nakon pogibije Usame bin Ladena

Objavljeno / ažurirano:

Nema sumnje da je Usama bin Laden jedna od najkontroverznijih ličnosti 21. vijeka. Smrtni neprijatelj Amerike i Zapada, čije spominjanje imena je izazivalo strah u srca miliona ljudi u Americi i na Zapadu, Usama bin Laden je osoba oko koje kruže mnoge priče.

Na Zapadu je on simbol terorizma zbog djela koja mu se pripisuju, od kojih većina nikad nije dokazana. On također ima mnoge neistomišljenike među muslimanima, koji ga optužuju da je svojim postupcima dao opravdanje “krstašima” u svom “krstaškom pohodu” na zamlje muslimana. U promovisanju ovakvih i sličnih optužbi posebno je bila aktivna ulema bliska arapskim diktatorskim režimima.
Međutim, iako je u muslimanskom svijetu opasno imati lijepo mišljenje o Bin Ladenu, jer je ideologija Bin Ladena smrtni neprijatelj arapskih režima, mnogi muslimani nisu krili svoju žal zbog pogibije ovog čovjeka. Zapravo, mnogi od njih, među njima i poznati intelektualci i učenjaci, smatraju Bin Ladena jednim od najvećih vođa arapskog i muslimanskog svijeta, jedini vođa koji je u 21. vijeku oko sebe okupio muslimane različitih nacionalnosti.

Donosimo vam foto i video zapise sa demonstracija širom muslimanskog svijeta koje su održane povodom pogibije Bin Ladena, kao i video snimke dženaze u odsustvu.

DEMONSTRACIJE MUSLIMANA ŠIROM SVIJETA POVODOM POGIBIJE ŠEJHA USAME BIN LADENA

DEMONSTRACIJE U PAKISTANU


DEMONSTRACIJE U TURSKOJ


DEMONSTRACIJE U PALESTINIDEMONSTRACIJE U EGIPTU


DEMONSTRACIJE U OSTALIM ZEMLJAMA:
 

DŽENAZA NAMAZ U ODSUSTVU USAMI BIN LADENU ŠIROM SVIJETA:

 

 

VIDEO: DŽENAZA-NAMAZA U ODSUSTVU USAMI BIN LADENU, Mesdžid En-Nur Abasaija, Egipat

VIDEO: Demonstracije u Egiptu povodom ubistva Usame bin Ladena. Demonstranti uzvikuju “Hajber, Hajber, ja jahud, džejšu Muhammed sejeud!” (Hajber, Hajber, o jevreji, vojska Muhammeda će se vratiti)

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Pagansko pleme u Maliju počinilo novi masakr nad muslimanima

0
Najmanje 31 osoba ubijena je u petak u napadu na selo Ogossagou, u kojem je prošle godine ubijeno više od 150 civila, potvrdila je...

Preporučeni sadržaj

Blagodati noćnog namaza

0
Kolika je samo želja jednog roba za zadovoljstvom Gospodara kada, nakon što noć spusti svoju veo, on ustaje uprkos toploti i prijatnosti postelje, a...

Islamske teme