Al-Kaida posthumno objavila audio poruku Usame bin Ladena snimljeni sedmicu dana prije njegove pogibije

Popularno na sajtu

As-Sahab, medijski servis Al-Kaide, u srijedu je na džihadskim forumima postavio audio poruku Usame bin Ladena koja se uglavnom odnosi na pobune na sjeveru Afrike i Bliskom istoku i u kojoj se poziva na rušenje još tirana.

Al-Kaida je još ranije nagovijestila da je Bin Laden snimio audioporuku sedmicu dana prije svoje pogibije.

Bin Laden je u poruci preporučio formiranje grupe za pružanje savjeta i planiranje širenja pobune u muslimanskom svijetu, prenosi Al-Džezira.

“Ako odgađamo, prilika bi mogla biti izgubljena, a ako previše žurimo, broj žrtava bi mogao biti veći”, rekao je Bin Laden u poruci koja traje 12 minuta i 37 sekundi. “Mislim da će vjetar promjena zahvatiti čitav muslimanski svijet”, dodao je.

Bin Laden je u poruci pozdravio revolucije u Egiptu i Tunisu, ali nije spominjao pobune u Libiji, Siriji i Jemenu. “Pred vama je prekretnica i velika i rijetka povijesna prilika za muslimansku zajednicu da se oslobodi robovanja vladarima, zakona jednog čovjeka i zapadne dominacije”, kazao je on.

“Bio bi veliki je grijeh i neizmjerno neznanje propustiti ovu priliku, kakvu muslimanski narod čeka desetljećima. Dakle, iskoristite je, uništite idole i uspostavite pravdu i vjeru.”

“Uma (arapski svijet) uvijek očekuje pobjedu. To se počelo pokazivati na istoku, a onda je odjednom revolucija došla sa zapada. Zora je svanula u Tunisu i ozarila lica ljudi. Smrt je došla po vladare, a strah je ušao među Židove koji su shvatili da je kucnuo i njihov čas. Pad tirana znači i prestanak poniženja, srama i straha. Došlo je vrijeme slobode, slave i hrabrosti. Vjetrovi promjena su zapuhali i traže oslobođenje”, izjavio je Bin Laden, prenose agencije.

Bin Laden je također optužio vladare u regiji da su uzdigli sebe u idole i da koriste medije i vjerske institucije kako bi sačuvali vlast. “Što čekate? Spasite sebe i svoju djecu jer imate priliku za to”, kazao je.

Vođa Al-Kaide je upozorio na opasnost od pregovora i kompromisa. “Poručujem slobodnim revolucionarima u svim zemljama: držite se svojih ciljeva i čuvajte se pregovora jer sljedbenici istine i sljedbenici laži ne mogu ići istim putem”, kazao je on.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz