Tekfir iz želje za dunjalukom

Popularno na sajtu

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِذَا ضَرَبْتُمْ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ فَتَبَيَّنُوا۟ وَلَا تَقُولُوا۟ لِمَنْ أَلْقَىٰٓ إِلَيْكُمُ ٱلسَّلَٰمَ لَسْتَ مُؤْمِنًۭا تَبْتَغُونَ عَرَضَ ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا فَعِندَ ٱللَّهِ مَغَانِمُ كَثِيرَةٌۭ ۚ كَذَٰلِكَ كُنتُم مِّن قَبْلُ فَمَنَّ ٱللَّهُ عَلَيْكُمْ فَتَبَيَّنُوٓا۟ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًۭا

„O vi koji vjerujete, kada u boj na Allahovom putu krenete, sve dobro provjerite i onome ko vam nazove selam nemojte reći: ‘Ti nisi vjernik!’, u želji za prolaznim dobrima dunjalučkog života, jer kod Allaha su mnoga dobra. Takvi ste ranije i vi bili, pa vam je Allah darovao milost Svoju. Zato, sve dobro provjerite, a Allah, doista, dobro zna ono što vi radite.“ (En-Nisa, 94)


Komentar:

– Od Ibn-Abbasa prenosi se da je rekao:

“Muslimani su našli jednog čovjeka dok je uzimao plijen, pa je on rekao: “Es-selamu alejkum” – “Mir s vama!”, a oni su ga ubili i uzeli njegov plijen! Nakon toga, objavljen je ajet:  “…i onome ko vam nazove selam nemojte reći: ‘Ti nisi vjernik!'”

– U Biografiji stoji:

“da se njegov brat Fizar bio uputio Allahovom Poslaniku s namjerom da ga obavijesti da su on i njegov narod primili islam, pa ga je tom prilikom srela izvidnica Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u tami noći. On im je rekao: ‘Ja sam musliman!’ Oni to nisu prihvatili, nego su ga ubili. Njegov otac kaže: ‘Tada sam ja došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem,  i on mi je dao hiljadu dinara, te drugu krvarinu, a zatim mi rekao da idem.’  Nakon toga, objavljeno je: “O vjernici, kada u boj na Allahovom putu krenete…”

– El-Buhari navodi predanje od Ibn-Abbasa, koji kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu  alejhi ve sellem, rekao Mikdadu:

“Šta ako bi to bio vjernik koji krije svoju vjeru sa nevjernicima, pa tu vjeru pokazao i ti ga ubiješ?! I ti si tako prije krio vjeru u Meki!” Ovako prenosi El-Buhari u skraćenoj verziji, kao muallek-predanje.

– Imam Ahmed navodi predanje od Ibn-Abbasa, koji kaže:

“Jedan čovjek iz Benu-Selima prošao je pored grupe ashaba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, čuvajući ovce i nazvao im je selam. Oni su kazali: ‘Ne naziva nam selam osim zato da nam se dodvori’, pa su pošli prema njemu i ubili ga, a njegove ovce doveli Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Nakon toga, objavljen je ajet:  ‘O vjernici, kada u boj na Allahovom putu krenete…’ “

– A od Ibn-Abbasa El-Buhari također prenosi da je, u vezi sa riječima “…i onome ko vam nazove selam nemojte reći: ‘Ti nisi vjernik!'” rekao:

Jedan je čovjek uzimao svoj plijen, pa ga je našla grupa muslimana, a on im je rekao: – “Es-selamu alejkum” – “Mir na vas!” Potom su ga ubili i uzeli njegov plijen, pa je Allah objavio:  “i onome ko vam nazove selam nemojte reći: ‘Ti nisi vjernik!’

– Potom, Ibn-Abbas kaže: “Taj plijen je ovosvjetska prolazna dobit!”

“Jer kod Allaha su mnoga dobra!” Dakle, kod Njega je bolja dobit od dunjalučke, koju vi želite i što vas je navelo da ubijete ovog čovjeka koji vam je nazvao selam i izjavio da vjeruje. Vi ste to zanemarili i optužili ga za pretvaranje i skrivanje nevjerstva, kako biste uzeli od njega to što ste uzeli. Međutim, halal opskrba koja je kod Allaha za vas je bolja od te koju ste uzeli!

“Takvi ste ranije i vi bili, pa vam je Allah darovao milost Svoju!”  I vi ste, kao i on, krili vjeru ne pokazujući to u svome plemenu! Na to ukazuje i naprijed navedeni hadis, a Allah Uzvišeni, također, kaže: “I sjetite se kada vas je bilo malo, kada ste na Zemlji potlačeni bili!” (El-Enfal, 26)

– U vezi sa riječima Allaha Uzvišenog: “Takvi ste ranije i vi bili”  Seid ibn Džubejr kaže: “Skrivali ste svoju vjeru od idolopoklonika!”; “pa vam je Allah darovao milost Svoju”, tj. pokajanje vam primio i oprostio.

“…pa sve provjerite!” Ovo je potvrda prethodno navedenih riječi.

“Allah je doista obaviješten o onome što vi radite!” Seid ibn Džubejr kaže: “To je prijetnja i obećanje prijetnje!”

(Skraćeno izdanje tefsira Ibn Kesira)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz