Žestoke borbe za Nagorno-Karabah: Armenija prijavila 15 žrtava u sukobu s Azerbejdžanom

Popularno na sajtu

Parlament Armenije objavio je u utorak kako je 15 armenskih vojnika poginulo u sukobima s azerbejdžanskim snagama na granici, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfaks.

Ranije ju utorak je Armenija zamolila Rusiju da joj pomogne da odbrani svoj teritorijalni integritet od Azerbejdžana nakon sukoba, prenosi Reuters.

Neposredno uoči objave parlamenta Armenije, oglasilo se i Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, koje je saopćilo da je 12 armenskih vojnika zarobljeno.

“Intenzitet borbe nije opao. Kao rezultat odmazde armenskih snaga, neprijatelj je pretrpio velike gubitke u ljudstvu, a desetak oklopnih vozila im je uništeno ili oštećeno. Armenska strana ima gubitke, također. Vrše se provjere, a 12 armenskih vojnika je zarobljeno”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Žestoke borbe za Nagorno-Karabah

Ranije je Tass objavio da je Armenija pretrpjela žrtve i izgubila dva borbena položaja u sukobu s azerbejdžanskim snagama.

Odvojeno je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo kako je suzbilo armenski protivunapad, prenosi Hina.

Najnoviji sukob nastavak je napetosti između te dvije države koje su prošle jeseni ratovale za prevlast u regiji Nagorno-Karabah, enklavi unutar azerbejdžanske teritorije u kojoj su Armenci većina i koja je 1990-ih godina već bila poprište krvavog rata.

U prošlogodišnjem sukobu ubijeno je više od 6.000 ljudi, a završio je porazom Armenije koja je morala prepustiti nadzor nad većim dijelom enklave.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz