VIDEO: Trenuci uništenja armenskih vojnih vozila

Popularno na sajtu

Azerbejdžanska vojska preuzela je kontrolu nad nekim visoravnima oko sela Talis u protivnapadu koji je uslijedio nakon što su armenske snage otvorile vatru na neka azerbejdžanska naselja, dok je ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje saopćilo da je šest azerbejdžanskih civila ubijeno a 19 ranjeno otkako su počele borbe.

Zvaničnici u Nagorno-Karabahu rekli su da je još 28 vojnika poginulo u borbama, te je ukupan broj žrtava 59.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su raketama i artiljerijom izveli napade na položaje armenske vojske nakon čega su se armenske snage povukle.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je videosnimke na kojima se vide beživotna tijela armenskih vojnika.

Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabaha, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Vrijedi napomenuti da sukob između Armenaca i muslimana datira više stotina godina unazad. Naime, Armenci su dali svoj doprinos u borbi protiv muslimana time što su učestvovali u mnogim ratovima koje su protiv muslimana vodili krstaši iz Europe, Mongoli, Tatari, Rusi… 

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz