Naučnici otkrivaju: "Droge" koje se svakodnevno nalaze u našoj kuhinji

Popularno na sajtu

Hrana koju svakodnevno konzumiramo može jako uticati na naše raspoloženje. Io9.com donosi nekoliko namirnica kojima bi trebalo osvježiti ishranu ako vas muče nesanica i nervoza.


Čili papričice

Sve vrste čili papričica sadrže kapsaicin, veće ili manje količine. Riječ je o supstanci koja djeluje kao analgetik i olakšava bolove uzrokovane artritisom. Također se priča da su ljudi koji jedu jako začinjenu hranu doživjeli nagli skok endorfina, ali nijedno naučno istraživanje nije potvrdilo takvo djelovanje.

Puretina

Kao i meso ostale peradi, i puretina sadrži triptofan, koji dovodi do stvaranja serotonina, zaduženog za zadovoljstvo. Zato vas puretina pomaže učiniti smirenim, zadovoljnim i pospanim.

Slatki krompir

Slatki krompir, kao i mnoge druge škrobne namirnice, potiče proizvodnju serotonina, koji potiče osjećaj zadovoljstva. Velike količine vitamina A dodatno utiču na osjećaj opuštenosti, pa ako se želite riješiti nervoze, grickajte pržene slatke krompiriće.

Špinat

Ako jedete špinat, osjećat ćete se bolje. Špinat obiluje magnezijem, koji umanjuje stres. Neće vam dati snagu da dokrajčite svog neprijatelja, ali će vam pomoći da ga ignorišete.

Losos

Meso ove ribe obiluje dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), koja je jedna od strukturalnih komponenti moždanog tkiva. Istraživanja su pokazala da je ključna za razvoj mozga, a neke čak tvrde da vas DHA potpomaže učiniti pametnijima ili vam barem pomoći da održite IQ na određenom nivou. Tabletice sa koncentratom DHA pravi su hit među japanskim studentima, a kombinacija lososa sa slatkim krumpirom ili rižom je idealna.

Kakao

Glavni sastojak čokolade, kakaovac, sadrži niz supstanci koje mogu popraviti raspoloženje. Anandamid u čokoladi navodno utiče na iste receptore u mozgu kao i THC. Čokolada također sadrži i teobromin, blagi stimulans, navodi Net. Konzumacija kakaa u bilo kojem obliku, od ljutih meksičkih umaka do šećernih tabli, uticat će na raspoloženje, makar nakratko.

Areca oraščići

Ovi oraščići rastu na palmi popularnoj na Pacifiku i u nekim dijelovima Azije, a sadrže supstance koje imaju blag učinak nalik kafi. Ove oraščiće moguće je žvakati same ili pomiješane sa šećerom, kuminom, klinčićima ili drugim sjemenkama.

Šećer

Možete ga tamaniti rafiniranog kašikom ili ga u organizam unijeti konzumacijom voća, kako vam je draže. Šećer čini osnovu energetskih blokova u našem tijelu, pa ako ga konzumiramo u velikim količinama, možemo se osjećati poletno i puni energije. Ali, rafinirani šećer može izazvati nagle promjene raspoloženja – u jednom trenutku vam je super, a koju minutu kasnije tonete u letargiju i depresiju. Također naučnici tvrde da o šećeru možete postati ovisni i da postupak odvikavanja nije bezbolan. Zato bi bilo bolje da se držite prirodnog šećera iz voća.

Kafa

Većina nas dobro zna za  učinke kafe. Zrno kafe sadrži kofein, koji je stimulans i koji će nas razbuditi, barem privremeno.

(24SI)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz