Categories:

Ko su libijski pobunjenici? (FOTO REPORTAŽA)

Objavljeno / ažurirano:

Za razliku od revolucionara u Tunisu i Egiptu, libijski pobunjenici su postali predmet mnogih kontroverznih špekulacija. Mnogi ljudi, pogotovo u Evropi, libijske revolucionare posmatraju kroz prizmu ekonomskog i političkog interesa. Tako su za neke ljude libijski revolucionari demokrate, za druge islamisti, za treće, pak, špijuni Amerike i Zapada.

Međutim, nemoguće je imati pravu sliku o libijskim revolucionarima ako se ne poznaju činjenice o stvarnoj prirodi Gadafijevog režima, koji je bio najsličniji Titovom komunističkom režimu. Zapravo, Gadafi je Libijcima nametnuo svoj lični zakon iz svoje tzv. Zelene knjige (spoj komunizma i nekih islamskih propisa), zakon koji je za narod bio “islamski” komunizam, a za njega, njegovu porodicu i pomagače – kapitalizam.

Gadafijev režim je u svojoj surovosti prema narodu bio poput drugih arapskih diktatorskih režima, iako se Gadafi razlikovao od drugih arapskih diktatora po svojim umobolnim izjavama i postupcima. Kao i u Tunisu i Egiptu, represija režima je bila glavni uzrok pobune u Libiji. Prateći izvještaje i foto reportaže libijskih dopisnika islamskih sajtova i foruma, nameće se jednostavan zaključak da su libijski pobunjenici zapravo libijski narod koji je smogao dovoljno snage da se podigne protiv višedecenijske diktature režima vođenog od strane monstruoznog Gadafija.

Kako je libijski narod decenijama trovan gadafijskom ideologijom, normalno je bilo očekivati da je ta ideologija uzela svoj danak, pa tako među pobunjenicima postoje ideološke razlike. Dio pobunjenika se jednostavno digao da bi skinuo omču tiranije sa svog vrata, bez jasne ideološke predstave o budućnosti revolucije, drugi dio su ljudi koji su zavedeni demokratijom, misleći da je demokratija sinonim za slobodu, pa joj hrle i traže njeno uspostavljanje, dok je jedan dio pobunjenika islamski orjentisan, sa islamskom vizijom o budućnosti zemlje nakon revolucije. Međutim, svi oni imaju zajedničkog neprijatelja – Gadafija, i jedinstveni su u njegovom svrgavanju.

Islamski sajtovi već neko vrijeme izvještavaju da je u Libiji podigunta zastava džihada i da mudžahidi aktivno učestvuju u svrgavanju libijskog diktatora i uspostavljanju Šerijata u Libiji. Mnoge fotografije koje svakodnevno pristižu iz Libije govore u prilog tome. Uvjerite se i sami.(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme