Al-Kaida u Islamskom magribu zaprijetila da će se osvetiti Francuskoj zbog zabrane nikaba

Popularno na sajtu

Islamski džihadski web portali prenijeli su danas poruku Ebu Musaba Abdulveduda, emira Al-Kaide u Islamskom magribu pod naslovom „Francuska – majka pokvarenjaštva“. Poruka koja je napisana povodom zabrane nošenja nikaba u Francuskoj,

započinje kur'anskim ajetom koji se obraća kršćanima:
 

Reci: “O sljedbenici Knjige (kršćani i židovi, op.PV.), zašto onoga koji vjeruje (muslimana, op.PV.) – od Allahove vjere odvraćate, nastojeći da je krivom prikažete, a znate da je istina? A Allah motri na ono što radite! O vjernici, ako se budete pokoravali nekim od onih kojima je data Knjiga, oni će vas, nakon što ste prihvatili pravu vjeru, ponovo vratiti u nevjernike.“ (Alu Imran, 99 – 100)

Ebu Musab je optužio Francusku da je „još prije nekoliko godina povela žestoki rat protiv naših pokrivenih sestara“, aludirajući na francuski zakon o zabrani muslimankama da nose hidžab u školama, i dodao da je Francuska „i danas ponovo sakupila svoje snage, podigla svoje organizacije i institucije i učvrstila svoje redove u novom i otvorenom ratu protiv naših sestara koje nose nikab (burku)… dok u isto vrijeme vidimo njihove žene kako dolaze u naše gradove i šetaju se našim plažama i ulicama gole i nage provocirajući i ismijavajući se time osjećajima muslimana, vjeri islamu i njenim učenjima.“

„Ovo je, tako nam Allaha, očiti ekstremizam i rasizam kao i otvoreni vjerski terorizam i podsticanje na mržnju i netrpeljivost“, naglasio je lider afričkog ogranka Al-Kaide.

Iznoseći sumnju da bi francuska vlada nakon zabrane hidžaba i nikaba mogla zabraniti i druge islamske propise poput namaza, posta ili hadža, Ebu Musab je dodao:

„Mi smo ubijeđeni da će se ova rasplamsana vatra neprijateljstva prema islamu u prsima francuskih kolonijalista nastaviti. Šta više njen domet će se proširiti, a sredstva i metode postati raznovrsni. Stoga pozivamo sve muslimane da se ovom neprijateljstvu suprotstave još većim neprijateljstvom i da na nastojanje Francuza da iskušaju muslimane u njihovoj vjeri uzvratimo još većim nastojanjem u pridržavanju islamskih propisa, malih i velikih, poželjnih i obaveznih.“

Na kraju je lider afričkog ogranka Al-Kaide, čija se baza, kako špekulišu zapadni mediji, nalazi na pustinjskoj granici Alžira i Malija, dodao:

„A što se tiče nas mudžahida u organizaciji Al-Kaide u Islamskom magribu, mi smo dali obećanje Allahu da nećemo zašutjeti na ovom nasilju i provokacijama i da ćemo osvetiti čast naših kćeri i sestara u Francuskoj na svaki mogući način i metod koji budemo posjedovali i kad god nam se ukaže prilika, sve dok se Francuska ne sustegne od svog zulma i agresije. ‘A nasilnici će sigurno saznati u kakvu će se muku uvaliti'”, kaže se u poruci koja je potpisana od strane Ebu Musaba Abdulveduda i objavljena na islamskim web sajtovima i forumima.

(Put vjernika)

{jacomment Disable}

Foto prilog: Detalji sa hapšenja muslimanke na demonstracijama protiv zabrane nošenja nikaba (burke) ispred Roterdama u Parizu, 11. april 2011.
Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz