Naučnici napravili list koji stvara električnu energiju

Popularno na sajtu

Naučnici s Instituta za tehnologiju Massachusetts napravili su umjetni list koji bi mogao omogućiti ljudima da vlastite domove pretvore u svoje elektrane. List, koji je veličine igraće karte, oponaša proces fotosinteze koji biljke koriste za pretvaranje sunčevog svjetla i vode u energiju. Izum bi trebao biti rješenje za treću svjetsku energetsku krizu koja je u porastu, uvjereni su naučnici. Umjetni list bi mogao biti jeftin izvor električne energije za domove siromašnih ljudi u zemljama u razvoju.

List nema nikakvu sličnost s listovima hrasta, javora i drugih zelenih biljaka, koje su naučnici koristili kao model za razvoj ovog novog žanra solarnih ćelija. Sastavljen je od silicija, elektronike i katalizatora, tvari koje ubrzavaju hemijske reakcije koje inače ne bi bile izvedive ili bi bile sporije.  

– Smješten u četiri litre vode pri jakoj sunčevoj svjetlosti, list može proizvesti dovoljno električne energije za jedan dan za kuću prosječne veličine – rekao je Nocera.

Energiju proizvodi cijepanjem vode na vodik i kisik, koje će pohraniti u gorive ćelije, a one ih pak koriste za proizvodnju električne energije.

Ovaj izum je široko dostupan, funkcionira vrlo jednostavno i jako je stabilan, a može neprekidno raditi najmanje 45 sati bez pada aktivnosti.

(Avaz/Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz