Jake solarne oluje mogle bi ugasiti struju na Zemlji

Popularno na sajtu

Zemlja bi zbog jakih oluja na Suncu na nekoliko mjeseci mogla ostati bez struje, bez podrške satelita, a vazdušni bi promet mogao stati, upozoravaju naučnici. Slični primjeri problema nastalih zbog erupcija sa Sunca zabilježeni su 1972. i 1989. godine!


Zemlja bi zbog jakih oluja na Suncu na nekoliko mjeseci mogla ostati bez struje, bez podrške satelita, a vazdušni bi promet mogao stati, upozoravaju naučnici. Štoviše, kažu da se treba pripremiti na katastrofu poput one kad je uragan Katrina pogodio SAD.

Naime, jaka erupcija energije uzrokovana solarnim olujama šalje prema Zemlji valove radijacije, koji štete satelitskim sistemima kojima se sinkroniziraju kompjuteri, koji služe za navigaciju aviona ili za mobilnu komunikaciju, prenosi britanski Daily Mail.

Ove zaključke donijela je Američka udruga za napredak nauka, koja je upozorila da dovoljno jak izboj energije sa Sunca može srušiti burzu i izazvati nestanke struje koji bi mogli potrajati sedmicama, pa i mjesecima.

“Problem vremenskih prilika u svemiru treba shvatiti ozbiljno. Imali smo relativno tih period svemirskih vremenskih prilika, ali ne možemo očekivati da će se takvo stanje nastaviti”, komentarisao je britanski profesor John Beddington, objasnivši da su ljudi postali sve ovisniji o tehnologijama koje zavise od podrške satelita, navoid Net.

Podsjetimo, naučnici su na Valentinovo 14. februara zabilježili najjaču solarnu oluju u posljednje četiri godine. Objasnili su da je Sunce ušlo u novi ciklus aktivnosti, čiji se vrhunac očekuje 2013. godine.

“Ovo nije pitanje ako, već kad i koliko jako”, objasnila je američka naučnica Jane Lubchenco. “Posljednji put kad se dogodio maksimum solarnog ciklusa, prije deset godina, svijet je bio drugačije mjesto. Mobilni telefoni su sad sveprisutni: bilo ih je i tada, ali smo o njima manje ovisili”, dodala je Lubchenco.

Sunce prolazi svoj aktivni ciklus otprilike svakih 11 godina. Posljednji maksimum dogodio se 2001. godine, a tada je bio prilično slab ali je duže trajao. Da priča nije katastofičarska “patka”, pokazuje i podatak da je jedna solarna baklja 1972. godine prekinula međunarodne telefonske linije u američkoj saveznoj državi Illinois. Slična se stvar dogodila i 1989. godine, kad je solarna baklja uzrokovala “geomagnetsku oluju koja je poremetila prijenos električne energije” u kanadskoj provinciji Quebec.

Naučnici inače poznaju tri vrste solarnih baklji: baklje X klase označavaju najjače erupcije Sunca, a u slabije kategorije spadaju M klasa (srednje snage, ali svejedno moćne) i C klase, koje označavaju najslabiji tip solarnih oluja.

(24SI)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz