Nošenje nikaba u Francuskoj biće kažnjivo od aprila, razmatra se o zabrani klanjanja namaza na javnim mjestima

Popularno na sajtu

PARIS – Od aprila će pokrivanje lica na javnim mjestima u Francuskoj biti ilegalno i kažnjivo, a ovaj korak francuske vlade kritičari nazivaju pokušajem pridobijanja glasača od strane desnice koju predvodi neprijatelj islama i cionistički sluga Nikola Sarkozi.

Žene koje budu nosile nikab, tj. pokrivale svoje lice, na ulicama, javnim prevoznim sredstvima, bolnicama, muzejima, teatrima i dr., biće po zakonu kažnjavane sa 150 eura, prenosi britanski list The Guardian. Zakon stupa na snagu 11 aprila.  

To znači da svaka žena pokrivena nikabom neće moći da hoda ulicom, ulazi u autobus, banku, biblioteku, prodavnicu, muzej, bioskop ili pozorište.

Muslimanke, prema francuskim zakonodavcima, mogu nositi nikab u svojim domovima, džamijama, i privatnim automobilima, tj. tamo gdje u principu nema ni potrebe za njegovim nošenjem.

Kritičari kažu da je Nikola Sarkozi donio ovaj zakon kako bi pridobio glasove desnice za izbore koji se planiraju da se održe sljedeće godine. Naredio je da se održi narodna debata na širem nivou države o ulozi islama u sekularističkoj Francuskoj, i stavio do znanja da ne želi halal hranu u školskim kuhinjama, da se ne obavlja namaz na javnim mjestima i da nema munara u državi.

Guardian navodi da je francuska vlada zahtijevala postavljanje izuzetaka u ovom zakonu, a to su: kacige i sportska oprema motociklista, također izuzetak su ljudi na paradama, slavlju i mjestima gdje se izvršavaju vjerski obredi. Ovdje se ogleda licemjerstvo Francuske, jer je jasno da je ovaj zakon protiv islama i muslimana, dok su kafiri izuzeti.

Izvor: Bota islame

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz