Foto reportaža: Ensarije šerijata u Libiji

Popularno na sajtu

Ensarije šerijata (Pomagači šerijata) u Libiji je grupa koja nastoji implemetirati šerijatski zakon. Osnovana je tokom libijske revolucije i dobila je na važnosti nakon ubistva Muamera Gadafija.

Sačinjena od bivših pobunjenika iz grupa kao što su brigada Ubejde ibn al-Džerah, brigada Malik i brigada 17. februar i mnogih drugih, ova selefijska grupa je postala poznata postavljanjem video snimaka njihovih borbi u Bitki za Sirte.

Njihovo prvo javno pojavljivanje se desilo 7. juna 2012. kada su vodili okupljanje od oko 200 kamioneta sa postavljenim protuzračnim oružje na Trgu Tahrir u Bengaziju zahtjevajući implementaciju šerijata u Libiji. Prema navodima New York Timesa, “Zapadne diplomate koje su gledali bili su zapanjeni količini prikazanog oružja.”

Prije nekoliko dana ugledni francuski list dnevni list Le Figaro objavio je tekst u kojem  tvrdi kako su američke specijalne snage, Delta jedinice, ušle na prostor južne Libije “preobučeni u nomade”, i da tragaju za članovima Al-Kaide koji su na ovom prostoru sve snažniji. Pod članovima Al-Kaide podrazumijevaju se Ensarije šerijata.

Također, ovih dana Niger je pozvao Međunarodnu zajednicu da vojno intervenira na jugu Libije, kako bi spriječili islamske militante da postavljaju svoje baze i kampove za obuku na tom prostoru.

Nigerski ministar unutarnjih poslova Massoudou Hassoumi tokom posjeta Parizu rekao je za radio “France International” da zemlje koje su pomogle u rušenju Gadafija trebaju ponovno intervenirati u Libiji jer je po njegovom mišljenju jug Libije postao “inkubator za islamiste”. O čemu se radi pogledajte u nastavku.

Kliknite na sliku da pokrenete slideshow

 Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz