Ensarije Šerijata dolaze: AKAP se sprema da preuzme kontrolu nad južnim Jemenom

Popularno na sajtu


Mudžahidi Al-Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP) se pripremaju da, godinu dana nakon povlačenja svojih vojnih snaga, još jedanput stave pod svoju kontrolu južni dio Jemena.

„Ensarije šerijata dolaze!“ Ovakvi natpisi se mogu vidjeti na zidovima zgrada u mnogim gradovima južne regije Lahidž , koja se nalazi sjeverno od Adena i južno od Ebjena, izvještava Jemen post.

Veliki dijelovi južnog Jemena su više od godinu dana bili pod kontrolom AKAP-a. Mudžahidi su u martu 2011. osvojili grad Vakar (prijašnji Džar). Islamski borci Al-Kaide su u maju iste godine oslobodili Zindžibar, gotovo cijelu pokrajinu Ebjen, dijelove pokrajina Šabva, Hadramevt, Lahidž i El-Baida.

Muslimani u Hadramevtu su upućivali dove Allahu da počasti mudžahide brzom pobjedom.

Snage jemenskih marioneta, podržane od strane specijalnih snaga Sjedinjenih Država i saudijskih otpadničkih snaga, su u junu 2012. pokrenule napad na Ebjen. Operacija je izvedena pod komandom američkih generala, sa sjedištem u vojnoj bazi El-Anad u Lahidžu.

Mudžahidi su odlučili da napuste velike gradove u južnom Jemenu kako bi što više razvukli neprijateljske snage i kako bi, upotrebom gerilskog načina ratovanja, prisilili neprijatelja da pobjegne iz okupiranih teritorija.

Jemen post piše da su analitičari i ranije upozoravali da će prividna „pobjeda“ lokalnih otpadnika biti kratkog vijeka. Mudžahidi već sada izvode žestoke napade na marionetsku vojsku i policiju, otvarajući time put za ofanzivu velikih razmjera.

U četvrtak su zvaničnici iz Lahidža izvijestili da je u napadu, koji su izvela dvojica neidentifikovanih napadača, ubijen policijski oficir marioneta. Oni navode da su dva borca (mudžahida) na motoru presrela oficira političko-sigurnosne službe u glavnom gradu pokrajine Huta. Samo dan ranije su operativci Al-Kaide ubili 3 pilota zračnih snaga, koji su bili stacionirani u zračnoj bazi El-Anad.

Prema navodima Jemen posta, AKAP se tokom proteklih par mjeseci uspješno okrenuo gerilskom načinu ratovanja, produbljujući time krizu režima koji se u njoj nalazi već pune dvije godine.

„Iako Al-Kaida nije u stanju da kontroliše velike oblasti zemlje, njeni stalni napadi na jemensku vojsku i sigurnosne snage polahko nagrizaju samopouzdanje i moral oficira koji žive u konstantnom strahu“, ističu jemenske novine.

Mnoga plemena daju punu podršku mudžahidima u Rada’i, jednom od glavnih uporišta Al-Kaide na Arapskom poluostrvu. AKAP je prije nekoliko mjeseci, a uz podršku lokalnih stanovnika, porazio oko 7.000 pripadnika raznih bandi marionetskih vojnika.

Snage Al-Kaide su trenutno raštrkane širom Jemena, pa mudžahidi pronalaze i eliminišu vojne i policijske vođe, jednog po jednog. AKAP veoma često koristi taktiku napada na motorima jer korištenje takvog prevoznog sredstva omogućuje najučinkovitije djelovanje.

„Uprkos nedavnim naporima vlade da spriječi takve napade kroz donošenje zabrane vožnje neregistrovanih motora, Al-Kaidini napadi na oficire su se nastavili punom parom“, piše Jemen post.

Mudžahidi se fokusiraju na eliminisanje policijskih i vojnih vođa, a to će otpadnike neizbježno dovesti do nemogućnosti pružanja bilo kakvog ozbiljnog otpora. Kada ostanu bez komandira i iskusnog marionetskog rukovodstva, oni će bježati iz okupiranih gradova.

Jemen post navodi da Al-Kaida u Lahidžu dijeli letke u kojima obećava svoj skori povratak.

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4350,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz