Mali: Francuska namjerava da osigura svoju poziciju u Africi, a ne da zaštiti stanovništvo

Popularno na sajtu


Francuska vlast nastoji da vojnom prisutnošću u Maliju osigura svoju poziciju na kontinentu kojim je nekada dominirala, a ne da zaštiti narod Malija od nasilja, rekao je za Raša tudej (RT) Danyel Dubreuil, aktivista koji se protivi francuskoj operaciji u Africi. Dubreuil je također glasnogovornik nevladine organizacije Survie koja se bori protiv kolonijalizma.

RT: Uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju u Maliju, da li je ovaj samit, koji je imao za cilj finansiranje rekonstrukcije te zemlje, došao u pravo vrijeme?

Danyel Dubreuil: To je samo jedna od faza (vojne) operacije. Francuska vlada je u početku govorila da će operacija u Maliju potrajati samo kratko vrijeme. Međutim, nakon nekoliko dana je izjavila da će Francuzi tu morati ostati dugo vremena kako bi obnovili zemlju. Njen cilj je sada “obnova” zemlje. U svakom slučaju, Francuska treba ogromne količine novca.

RT: Mali traži kompenzaciju u iznosu od 2 milijarde eura. Mislite li da će ubrizgavanje novca u Mali donijeti stabilnost i demokratiju, kao što je to obećano, ili ćemo vidjeti drugi Afganistan, gdje je mnogo novca dalo malo rezultata?

DD: Ja ne mogu porediti Mali sa Afganistanom, ali mi je poznato da ubrizgavanje ogromnih količina novca u neku zemlju nikada nije dovelo do napretka u razvoju te zemlje. Ako pogledate 50 godina unazad, mi smo sprovodili ovakvu vrstu politiku u državama kao što je Mali. Francuska mora mijenjati koncepciju razvojne politike. Ubrizgavanje novca u sistem, koji je uveliko korumpiran, znači da novac nikada neće doći do ljudi koji ga zaista trebaju. Moraju da postoje snažne političke institucije i snažna politika koje imaju za cilj da poboljšaju veoma loše uslove u kojima žive ljudi.

RT: Vratimo se ponovo na francusku operaciju u Maliju. Zašto Pariz planira da ima hiljadu vojnika u Maliju i nakon dolaska UN mirovnjaka krajem ove godine? Da li je i ovdje u pitanju (nova) okupacija?

DD: Sve zavisi s koje strane gledate. Ako posmatrate situaciju kroz prizmu francuskog naroda, onda bi vam bilo jasno da naša kolonizacijska tradicija zahtijeva da imamo hiljade vojnika na afričkom tlu. Mi još uvijek imamo 5 stalnih baza i 5.000 vojnika u Africi. Pitanje je da li će oni stalno ostati u Maliju. Bilo je govora da će 1.000 vojnika ostati tamo neograničeno vrijeme. Francuska vlada nije rekla da će izgraditi novu bazu u Maliju, ali je rekla da će Francuzi ostati tamo koliko god bude potrebno.

RT: Koje su prave namjere Pariza u ovom sukobu? Da li se ovdje radi o sijanju sjemena demokratije ili o zaštiti prirodnih resursa, u skladu sa ekonomskim interesima Francuske?

DD: Prava namjera je osiguravanje pozicije i jačanje uticaja Francuske u Africi zato što se taj dio svijeta nalazi na direktnoj meti mnogih snažnih država, koje su u potrazi za prirodnim resursima. Francuska tradicionalno ima snažnu poziciju na ovom kontinentu. Ona nastoji da sačuva tu poziciju pa, s vremena na vrijeme, mora da pokaže i svoje mišiće.

U znak podrške svojoj francuskoj krstaškoj braći, američka vlada je izjavila prošlog četvrtka da će američki vojni instruktori u Nigeru trenirati afričke snage koje će sudjelovati u NATO ofanzivi protiv naoružanih islamista u Maliju.

Pored Sjedinjenih Država i neke evropske nacije su podržale francusku vojnu intervenciju koja je rezultirala time da su malijski mudžahidi napustili velike gradove iz bojazni da ne budu razrušeni od strane krstaških aviona i kako ne bi ginulo civilno stanovništvo. Međutim, mudžahidi su i dalje aktivni u sjevernom pustinjskom dijelu Malija.

Izvor: http://rt.com

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4359,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz