Krstaši kontrolišu američku vojsku -globalni rat protiv islama-

Popularno na sajtu

Konstantna intervencija Zapada u muslimanskim zemljama je postala oportunistički posao za vojnu organizaciju Sjedinjenih Država u njenim odnosima sa javnošću i pokušaj novog prodora američke vojne sile na (afričkom) kontinentu. Učešće AFRICOM-a (Komande američkih vojnih snaga za Afriku) u bombardovanju (muslimanskih zemalja) se sada koristi da bi se razotkrile obmane i kontradikcije koje su okruživale formaciju ove vojne komande. Poznato nam je da se AFRICOM nalazi na čelu vojne humanitarne pomoći u Africi, a u uskoj je vezi i sa Ministarstvom vanjskih poslova Sjedinjenih Država i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Pokušaji Sjedinjenih Država da ponovno militarizuju svoju angažovanost u Africi je ekstremno opasan posao, s obzirom na činjenicu da Sjedinjene Države nemaju nikakav pozitivan ili vjerodostojan model da bi se angažovale u bilo kakvim unutarnjim poslovima Afrike.

Baš kao što je američka vojska vodila psihološki rat protiv američkih senatora, tako je i jedan od zadataka AFRICOM-a, u stvari, vođenje psihološkog rata protiv Afrikanaca. Tako je koncept hijerarhije ljudskih bića i superiornosti kapitalističkih metoda proizvodnje i ideja kršćanskog fundamentalizma izgrađen na ovom suptilnom psihološkom ratu. Upravo na ovom frontu nalazimo i frakciju američke vojske poznatu kao „krstaši“.

Ko su “krstaši”?

U nedavnom članku magazina “Foreign Policy” je objavljeno da je američki istraživački reporter Sejmur Herš otkrio da postoji frakcija u okviru američke vojske poznata kao „krstaši“. Herš tvrdi da je uloga ovih krstaša intenziviranje rata protiv islama, te da oni na sebe gledaju kao na zaštitnike kršćanstva. Herš iznosi u članku da ovi neokonzervativni elementi dominiraju najvišim ešelonima američke vojske, a tu spadaju i ličnosti kao što su bivši komandant američkih snaga u Afganistanu general Stenli Mekkristal i viceadmiral Viliam Mekrejven. Ovi krstaši drže američku vanjsku politiku svojim taocem. Herš je rekao: “Ono što zapravo hoću da kažem je da je osam ili devet radikalnih neokonzervativaca oborilo i preuzelo američku vladu.”

Čak i prije pojave članka Sejmura Herša, “Harper’s Magazine” je još u maju 2009. godine objavio opsežan izvještaj koji je smjestio generala Dejvida Petreusa u sami centar krstaša. Izvještaj pod nazivom „Evangelizacija je veoma raširena u američkoj vojsci“ je objelodanio detalje o ulozi kršćanskih fundamentalista (krstaša) u vojsci. U članku se raspravljalo o knjizi koju je 2005. objavio potpukovnik Vilijam Mekkoj pod nazivom “Po naredbi: duhovni priručnik za vojno osoblje”. Ova knjiga je istaknula “sklonost antikršćanstvu” u Sjedinjenim Državama i zatražila suprostavljanje tome jer je “kršćanstvo nužno za ispravno funkcionisanje vojske”. Prema navodima “Harper’s Magazina”, general Dejvid Petreus je podržao Mekkojevu knjigu i rekao sljedeće: “Knjiga bi trebala da se nalazi u svakom vojnom ruksaku da bi je vojnici mogli koristiti u trenucima nedostatka duhovne energije.”

Ne samo da ovi krstaši imaju kontrolu nad američkom vojskom, oni su također usko povezani sa frakcijom katoličke crkve poznatom kao Opus Dei, vrlo konzervativan poredak koji je povezan sa međunarodnim bankarstvom, finansijama, militarizmom i obavještajnim službama. Pored Opusa Dei, postoje i drugi evangelistički fundamentalisti u Sjedinjenim Državama, koji su povezani sa islamofobističkim snagama i korporativnim elementima. Jedna od ključnih figura u svijetu neokonzervativnih militarista je bio i Dik Čejni, bivši potpredsjednik Amerike i predsjedavajući Haliburtona. Važno je istaći da je ideja o AFRICOM-u potekla od Dika Čejnija i bivšeg američkog sekretara odbrane Donalda Rumsfelda. Dik Čejni i Donald Rumsfeld su perfektni primjeri krstaša. Oni su odlično povezani sa svijetom militarista i korporativnog kapitala, vlasnicima privatnih vojski i diktatorima. Mnogi od ovih krstaša su bijeli supremisti.Ne samo da ovi krstaši imaju kontrolu nad američkom vojskom, oni su također usko povezani sa frakcijom katoličke crkve poznatom kao Opus Dei, vrlo konzervativan poredak koji je povezan sa međunarodnim bankarstvom, finansijama, militarizmom i obavještajnim službama. Pored Opusa Dei, postoje i drugi evangelistički fundamentalisti u Sjedinjenim Državama, koji su povezani sa islamofobističkim snagama i korporativnim elementima. Jedna od ključnih figura u svijetu neokonzervativnih militarista je bio i Dik Čejni, bivši potpredsjednik Amerike i predsjedavajući Haliburtona. Važno je istaći da je ideja o AFRICOM-u potekla od Dika Čejnija i bivšeg američkog sekretara odbrane Donalda Rumsfelda. Dik Čejni i Donald Rumsfeld su perfektni primjeri krstaša. Oni su odlično povezani sa svijetom militarista i korporativnog kapitala, vlasnicima privatnih vojski i diktatorima. Mnogi od ovih krstaša su bijeli supremisti.

Na slici: Afganistanac drži primjerak Biblije za djecu koje dijele američke snage

Dik Čejni, Donald Rumsfeld i njihovi korporativni saveznici u Carlyle Groupi, General Electricu i Cerberusu su ispleli mrežu svjetskih razmjera, sastavljenu od konzervativnih militarista, političara, intelektualaca i kapitalista. Ovi krstaši ne samo da preziru druge kulture i religije, već imaju i snažne predrasude prema ljudima druge boje kože. Rumsfeld i Čejni nisu bili sretni sa izjavom Kolina Pauela u njegovoj knjizi “Moje američko putovanje”, kada je tokom posjete Sijera Leonu, Afrika, rekao: “Kao što znate, ja sam Amerikanac. Ja sam sin Jamajčana koji su emigrirali u Sjedinjene Države. Međutim, danas sam i nešto više. Ja sam također i Afrikanac. Osjećam da su moji korijeni na ovom kontinentu.” Postoje mnoge osobe iz redova krstaša koje vjeruju da predsjednik Obama nije podoban da bude vođa Sjedinjenih Država, pa njihova filozofija pojačava podjele unutar različitih vojnih frakcija. Potpukovnik Terry Lakin, dobitnik vojne Medalje “časti”, je u 2010. godini odbio da preuzme zapovjedništvo nad vojnim snagama na terenu jer nije mogao sebi da dozvoli da prima naredbe od predsjednika Obame, kojeg on smatra nepodobnim da bude predsjednik Amerike i vrhovni zapovjednik američkih vojnih snaga. Ovo uvjerenje dijele i mnogi republikanski i konzervativni slojevi američkog društva, koji su također prisutni u vojsci i koji su zagovornici ideologije krstaša. Oni tvrde da Obama nije rođen u Americi, pa stoga nije trebao da bude izabran za predsjednika.

Nedavne ankete pokazuju da 51% republikanaca čvrsto vjeruje da Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama, dok 21% republikanaca nije sigurno da je on zaista i rođen u Americi. Prema tome, preko 70% republikanaca ne vjeruje da je Obama Amerikanac, pa stoga ne vjeruje da bi trebalo slijediti njegova naređenja.

Akademija Američkih zračnih snaga u Koloradu je primila novinske izvještaje o jednoj frakciji neokonzervativaca u Američkim zračnim snagama koja najviše ispoljava rasističke, seksističke i patrijarhalne stavove. Te snage, poznatije kao “ratni manijaci”, hladnokrvno bacaju bombe na muslimanske zemlje, koristeći bespilotne letjelice.

Informacija o stepenu konzervatizma na akademiji Američkih zračnih snaga je izašla na vidjelo kada je “Los Angeles Times” izvijestio da je jedan židov, otac dvojice polaznika akademije Američkih zračnih snaga, tužio Američke zračne snage jer su viši oficiri i drugi (kršćanski) polaznici na akademiji nelegalno nametali kršćanstvo polaznicima drugih vjera. Akademija Američkih zračnih snaga se nalazi u jednom od najkonzervativnijih područja Kolorado Springsa. Kolorado Springs je sjedište desetinama konzervativnih fundamentalističkih kršćanskih grupa, uključujući Focus on the Family (Fokus na porodici), International Bible Society (Međunarodna biblijska zajednica) i New Life Church (Crkva novog života). Ove vjerske organizacije pružaju moralnu podršku rasističkim i seksističkim idejama na akademiji. Već neko vrijeme postoji nesporazum unutar vojske između ovih krstaša i druge vojne frakcije pod nazivom “Rocks”.

Stav krstaša, koji kontrolišu američku vojsku, prema Obaminoj administracji može se vidjeti i iz diskursa vezanih za Obamin plan za Afganistan. U knjizi “Obama's Wars” (Obamini ratovi), Bob Vudvord otkriva činjenice o iskazanom nepoštovanju od strane vojne frakcije (krstaša) prema predsjedniku Obami. Obama je tražio alternativne planove za angažovanost Sjedinjenih Država u Afganistanu, ali je njegov zahtjev ignorisan od strane samog vrha vojske. Najinteresantnije je to što tadašnji američki sekretar odbrane Robert Gejts nije mogao zauzeti čvrst stav protiv ovog nepoštovanja. Druga interesantna stvar je savez bivšeg državnog sekretara Hilari Klinton i vojne frakcije koja se protivi ideji o (potpunom) povlačenju iz Afganistana. Na kraju, predsjednik Obama je razočarao američke građane u vrijeme kada su oni bili umorni i prezasićeni od rata. Poznato nam je da se više od 70% američkog stanovništva suprostavilo daljnjoj američkoj angažovanosti u Afganistanu.

Nakon što nije uspio da obuzda krstaše koji su se čvrsto smjestili u gornjim slojevima vojne birokratije, Gejts se sa zakašnjenjem distancirao od njih. Gejts se u početku suprostavljao ideji zabrane letova preko Libije. On je u svom govoru na West Pointu, između ostalog, rekao: “Moje mišljenje je da bi svakom budućem sekretaru odbrane, koji bude savjetovao predsjednika da ponovno pošalje veliku američku kopnenu vojsku u Aziju, Afriku ili na Bliski istok, trebalo pod hitno ‘pregledati glavu (mozak)’, kao što je to general Daglas Mekartur delikatno izjavio.”

Robert Gejts je, u stvari, pokušavao da razmišlja o historiji i svojoj baštini, govoreći prisutnima na West Pointu da Amerika ne bi trebala da vodi “veliku američku kopnenu vojsku” u Aziju, Afriku ili na Bliski istok. Međutim, Gejts se ušutio kada je prevladala odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje se zalagalo za rat. Krstaši su postavili generala Kartera Hama, zapovjednika AFRICOM-a, pred televizijske kamere kako bi rekao da je libijska operacija izvedena od strane američkog zapovjedništva u Africi (AFRICOM-a). Krstaši su očekivali da će svijet povjerovati da je AFRICOM, sa 1.500 ljudi stacioniranih u Njemačkoj, vodio misiju u Libiji.

U vrijeme predsjednika Buša, krstaši su govorili da su Sjedinjene Američke Države u stalnom globalnom ratu, koristeći frazu “globalni rat protiv terorizma”, da bi opravdali svoju vezu sa pojedinim frakcijama Wall Streeta i manipulaciju nacionalne sigurnosti, u svrhu realizacije političkih ciljeva. Nije baš sasvim jasno u kojoj je mjeri filozofija organizacije “Rocks” prevladala nad filozofijom krstaša i u kojoj je mjeri uticala na Obaminu administraciju da zamijeni termin “globalni rat protiv terorizma” sa terminom “prekomorske kontingentne operacije”. Krstaši su se, zbog otpora novonastalih sila, pregrupisali i okrenuli prema resursima Afrike. Ovo pregrupisavanje uključuje i pojačani propagandni rat. Najveći svjetski mediji su aktivni saučesnici krstaša jer neprestano izvještavaju i podržavaju vojne operacije protiv islama.

Izvor: jabhatalnusrah.blogspot.com

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz