Bajramska čestitka uvaženog vođe vjernika Mulla Muhammeda Omara

Popularno na sajtu

U Ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Allah je najveći, Allah je najveći! Nema drugog boga sem Allaha, Allah je najveći, Allah je najveći. Sva slava pripada Allahu, slava Njemu Uzvišenom.

Slavljen neka je Allah Koji je pomogao Svog roba (Poslanika), odlikovao Svoju vojsku, porazio savez Vlastitom Rukom. Neka je mir na Poslanika nakon kojeg nema više poslanika. Nakon ovoga, želim reći sljedeće:

Pružam svoje srčane čestitke afganistanskim mudžahidima i islamskom Ummetu povodom Bajrama, i u međuvremenu, čestitam im na pobjedama u Afganistanu. Molim Allaha, slava Njemu Uzvišenom, da primi vaš post, džihad i vaše žrtve na putu Istine.

Ovom prilikom želim da sa vama podijelim svoje poglede u vezi nekih gorućih pitanja:

U vezi trenutne situacije džihada:

Neprijatelji islama i Afganistana su predviđali da će ova godina biti odlučujuća za poraz mudžahida i za ostvarenje pokvarenog cilja neprijatelja. Slavljen neka je Allah, svi njihovi planovi su osujećeni, a situacija je suprotna njihovim računicama i procjenama. Neprijatelj je u poređenju sa prethodnim godinama, ove godine zadobio veće štete u ljudstvu i tehnici. Svakim danom, mudžahidi su se sve više upoznavali sa taktikama neprijatelja; imaju pristup oružju što je najbitnije u nanošenju veće štete neprijatelju. Ljudi su svjedoci ogromnih gubitaka neprijatelja, uključujući i obaranje njihovih letjelica. Čak što više, rastuća saradnja sa narodom, infiltracija mudžahida u redove neprijatelja i pristup njihovim bazama podataka, širenje džihada na svaki dio zemlje, povećanje svakodnevnih napada i pristupnost akumuliranim taktikama, uništavanje visoko rangiranih zvaničnika neprijatelja na sjeveru i na jugu zemlje, sve nam ovo daje dobre vijesti o neposrednoj pobjedi i blistavoj budućnosti.

Uporedimo li ovogodišnja postignuća operacije „Bedr“, sa onima od prethodnih godina; razmislimo li o konstantnim gubitcima i gubljenju pozicija neprijatelja, možemo sebi predočiti kristalno jasnu sliku koja nam ukazuje na visoki moral mudžahida i na sveopće opadanje neprijateljskog morala.

Na svjetskom nivou, situacija ne ide Amerikancima u prilog kao što je to bio u prošlosti. Američka ekonomija se jače nego ikada suoačava sa užasnim problemima. Članice NATO-a se svakim minulim danom suočavaju sa realnošću afganistanskog rata. Čvrst stav opozicije (u njihovim zemljama) o ovom besmislenom ratu pušta svoje korijene u mislima ljudi. Zemlje koje su učestvovale u okupatorskoj koaliciji povlače svoje snage jedna za drugom. Zemljama i ljudima u regiji je dosta topovske politike Amerike. Ukratko, ova situacija ukazuje na pobjedu ovog našeg svetog džihada.

U vezi povlačenja određenih kontigenata američkih snaga iz Afganistana:

Prije svega, želim reći da ograničeno povlačenje okupatorskih snaga ne može riješiti problem Afganistana. Džihad će se nastaviti bez sumnje, jer površne mjere dodatno kompliciraju stvar Afganistana i mogu proizvesti štetne posljedice. Okupatorske snage treba da teže trajnoj i ubjedljivoj soluciji ovom problemu tako što će trenutačno povući sve svoje snage.

Što se tiče stalnih američkih vojnih baza u Afganistanu:

Afganistanski narod nije ni po koju cijenu spreman niti želi da prihvati uspostavljanje stalnih američkih vojnih baza na svojoj teritoriji. Afganistanci vide vojno prisustvo okupatora kao stranu okupaciju bez obzira na broj i jačinu okupatorskih snaga. Ako Amerikanci nastave da budu arogantni po tom pitanju i ako ne žele da obrate pažnju na zahtjeve džihadskog otpora i naroda Afganistana, suočit će se sa istim rizicima i rezultatima sa kojima se i sada suočavaju nakon desetogodišnje okupacije Afganistana. Svima je jasno da Amerikanci nisu u stanju da osjete utjehu i da uzmu predah čak ni u Kabulu, uprkos potrošenim milijardama dolara i hiljadama mrtvih vojnika.

Svi ljudi, a posebno akademici, političari i druge uticajne ličnosti zemlje, trebali bi da zauzmu jedinstven stav i da ga usklade sa stavom Islamskog Emirata. Dakle, trebali bi da pokažu Amerikancima da su svi Afganistanci jednoglasni u protivljenju uspostavljanja stalnih okupatorskih baza u našoj zemlji. Učešće u procesu podržavanja uspostavljanja tih baza, bilo da se radi o džigri ili parlamentu, samo bi odvojilo izdajnike od onih koji su posvetili svoje živote vjeri i zemlji.

Što se tiče budućnosti zemlje:

Naš stav je da se u Afganistanu treba uspostavit pravi islamski sistem koji će biti prihvaćen od strane građana ove zemlje. Sve nacionalnosti će imati predstavnike u vlasti, a resorsi će biti podijeljeni na osnovu zasluga. Islamski sistem će održavati dobre odnose sa zemljama u regiji i u svijetu na osnovu uzajamnog poštovanja, islamskih i nacionalnih interesa. Fokus će biti na načinima nadoknade  duhovnih i materijalnih gubitaka koji su uzrokovani tri decenije dugim ratom. Pošto u Afganistanu postoje ogromne obradive površine, bogati rudnici i visok energetski potencijal, očigledno je da možemo da izvršimo ulaganja u ovim sektorima u uslovima mira i stabilnosti kako bi se otrgnuli od siromaštva, nezaposlenosti, zaostalosti i neznanja, koji vode ka drugim društvenim i ekonomskim problemima.

Unatoč silnoj propagandi koju su pokrenuli neprijatelji islama, Islamski Emirat se ne bori za monopolisanje vlasti. Svi Afganistanci muslimani imaju podjednaka prava u oblasti zaštite i upravljanja zemljom jer je Afganistan zajednička domovina svih njih. Buduće transformacije i razvoj zemlje neće nimalo ličiti na dešavanja poslije pada komunizma kada je svaka stvar u zemlji bila opljačkana, a državni aparat bio u potpunosti oštećen. Biće preduzete stroge mjere da bi se zaštitile sve nacionalne službe, vladini resorsi i napretci koji su postignuti u privatnom sektoru. Profesionalni kadrovi i biznismeni će bez ikakve diskriminacije biti i dalje podsticani da služe svojoj vjeri i zemlji.

Što se tiče pregovora:

Islamski Emirat smatra glavnim uzrocima haosa u zemlji: prisustvo stranih okupatorskih trupa u zemlji, bombardovanja na slijepo, noćne upade, brutalnosti, mučenja i tiraniju. Problemi će se riješiti kada nestanu ti uzroci. Slično tome, Islamski Emirat smatra uspostavljanje nezavisnog islamskog sistema pogodnim mehanizmom održivosti vjerskih i svjetovnih interesa zemlje i njenih građana. Svaka legitimna opcija se može koristiti kako bi se postigao ovaj cilj. Kontakti ostvareni sa nekim stranama, kako bi se oslobodili zatvorenici, se ne mogu smatrati sveobuhvatnim pregovorima u cilju rješavanja trenutnog haosa u zemlji. U tom pogledu, Islamski Emirat – kao efikasan politički i vojni faktor – ima specifičnu i nezavisnu agendu koja je već mnogo puta detaljno razjašnjena.

Povodom  predstojeće konferencije u Bonu

Ova konferencija neće biti drugačija od one održane prije 10 godina, jer na njoj ne učestvuju niti pravi predstavnici afganistanskog naroda, niti se pažnja posvećuje  opsežnom i stvarnom rješenju problema u Afganistanu.

Kao i prethodne konferencije i zasjedanja Džirge ova konferencija je površna  obmanjivački orijentirana. Oni žele na neko vrijeme odvratiti pažnju svjetske javnosti od stvarnog rješenja afganistanskog problema.

Očekuju se samo oni  govori i obraćanja koji su  već odobreni od strane Bijele kuće i Pentagona.

Savjetujemo sve globalne aktere uključene po pitanju Afganistana da traže pravo i pragmatično riješenje umjesto fokusiranja na izvještačena i površna rješenja. Oni bi trebali shvatiti afganistansku stvarnost „na terenu“; Afganistanci imaju sjajnu tradiciju za riješavanje problema i međusobno razumijevanje. Ali to je pod uslovom da ne postoji vanjska intervencija. Smatrajući to svojim legitimnim pravom, Islamski Emirat vodi zakonitu borbu za odbranu svoje vjere, države i zemlje. Jedini razlog za to je prisustvo stranih okupatora u zemlji. Ako globalna osvajačka koalicija prekine okupaciju naše zemlje, Islamski Emirat, kao miroljubivi i odgovorni režim će zadržati pozitivne odnose sa zemljama u regiji i svijetu.

Savjetujemo sve zemlje, uključujući susjede da ne budu dio bilo kakve kolonijalističke igre koja se tiče budućnosti Afganistana, jer od toga niko neće imati koristi.

Islamski Emirat Afganistana, kao nasljednik (predstavnik) dva miliona afganistanskih šehida, donosi nezavisne odluke koje se tiču budućnosti Afganistana  bez obzira na stranu intervenciju.

Takve odluke će biti ostvarivanje težnji šehida i naših nacionalnih i islamskih interesa, dostojanstva i časti Afganistanaca.

Želimo  da  svim stranama bude jasno da Afganistanci neće prihvatiti nametnute režime niti takavi režimi mogu opstati ovdje.

Službenicima kabulskog režima:

Mi još jednom pozivamo Afganistance koji rade za upravu Kabula da odustanu od pružanja podrške okupatoru; stanite na stranu mudžahida, rame uz rame protiv neprijtelja islama i naše zemlje. Vaše pridruživanje mudžhidima će natjerati okupatora da napusti našu zemlju.

Dakle, požrtvovanost našeg naroda će uroditi plodom i naša zemlja će se (inšaAllah) okititi nezavisnošću, blagostanjem i islamskom vlašću. To je zajednički cilj svih nas.

Nosiocima istine:

1. Gledajući na osjetljivost stanja koja preovladavaju, od esencijalne važnosti je da se koncetrišete na obaveze džihada više nego ikada prije. Mnogi dijelovi zemlje su očišćeni od prljavog neprijatelja zahvaljujući vašoj borbi. Nastojte da očistite i ostatak zemlje od prisutnog neprijatelja. Nikada ne zanemarujte obaveze džihada; prikažite čvrsto opredjeljenje i snažno istaknite vaše efikasno i pedantno planiranje. Učinite zadovoljstvo Allaha subhanehu ve te'ala svojim glavnim ciljem.

2. Uzmite džihad za glavni princip. Budite poslušni vašem emiru (komandantu) i nastojte da sprovedete kodekse ponašanja mudžahida koji su vam dostavljeni. Džihadske vođe postavljene od strane nas u svim dijelovima zemlje su vaše šerijatski određene vođe. Trebate im se pokoravati.

3. Trebate se strogo pridržavati mjera predostrožnosti koje su vam rečene od vaših vođa. Ako počinite neposluh u ovom pitanju i budete nemarni, iako ste bili u stanju da to sprovedete, onda će vam na ovom svijetu neprijatelj nauditi i bit ćete odgovorni pred Allahom subhanehu ve te'ala.

4. Trebate biti vrlo oprezni u ophođenju sa običnim narodom. Pridobijte srca ljudi kroz dobar odnos i ponašanje. Naša nacija je nacija mudžahida i muslimana. Oni su dali ogromne žrtve na putu islama, više nego bilo ko drugi, i prošli su kroz razne patnje i poteškoće. Treba da poštujete svakog pojedinca bilo da se radi o starcu, mladiću, dijetetu ili ženi. Ako primite bilo kakav izvještaj o nekoj osobi, prvo izvršite preciznu istragu o toj osobi. Nikad ne uznemiravajte ljude na osnovu lažnih i pristrasnih izvještaja. Obraćajte pažnju na dobre savjete i poglede izražene od strane običnog naroda. Kada se suočite sa običnim čovjekom, razmišljajte kao da ste vi na njegovom mjestu i da nemate oružije. Drugim riječima, razmišljajte kao da je osoba sa kojom se suočavate vaš otac, brat ili neki drugi bliži rod, kako biste se ponašali prema njemu? Mudžahidi bi trebali uvijek imati dobar i blag odnos sa običnim narodom. Nikad se ne trebaju stavljati iznad njih.

5. Nemojte od sebe nametati zabrane ili izdavati naredbe narodu, osim ako vas je vaše vođstvo uputilo da to radite ili ako su vam vođe pokrajina dozvolile da to učinite. U drugom slučaju to će prikazati samo ružnu sliku o mudžahidima i džihadu. To daje povod neprijatelju da lansira negativnu propagandu i da stvori rascjep između naroda i mudžahida. Također, trebate sprovesti instrukcije koje vam budu davane u konsultaciji sa narodom iz oblasti i sa lokalnim vjerskim učenjacima.

6. Nikome ko je povezan sa Islamskim Emiratom nije dopušteno da iznuđuje novac silom od naroda. Ako se nađe mudžahid ili bilo ko drugi da iznuđuje novac od biznismena, poslodavaca i drugih bogatih ljudi sa upotrebom oružija, ili ako su umiješani u kidnapovanje ljudi za otkup, traba da im se zabrani da to rade. Ako ste u mogućnosti zadržite ih i kaznite ih u skladu sa šerijatskim pravom. ZAPAMTITE da je zaštita života i imetka naroda jedan od glavnih ciljeva džihada.

7. Na kraju, želim vam kazati da treba da odvojite mnogo vašeg vremena u čitanju da bi ste povećali svoje znanje i da uvijek pokušavate da nešto naučite; učestvujte u aktivnostima pozivanja naroda u vjeru; mnogo klanjajte i zikrite; fokusirajte se na sport, fizičko vježbanje i džihadski trening. Treba da čistite svoju vanjštinu i svoje srce i dušu na način koji je u skladu sa šerijatom, i među narodom vodite život dobrog, bogobojaznog, korisnog čovjeka i dobročinitelja.

8. Knjige o kodeksu ponašanja mudžahida su stigle u svako uporište i pokrajinu. Prema tome, svaki vođa pokrajine treba da vidi da su mudžahidi pod njegovom komandom u potpunosti naučili sadržaj knjige i da ga se pridržavaju.

Univerzitetskim profesorima, studentima, intelektualcima, piscima u i van zemlje

Uvaženi! Naša budućnost je u potpunosti neizvjesna! Ukoliko nemamo svoju zemlju, u budućnosti nećemo biti ništa više do robovi. A gospodar nikad ne daje robu ono što on bira za sebe. Gospodar uvijek koristi roba kao oruđe i gambit. U pogledu toga, u protekloj deceniji, agresori u našoj državi nisu ispunili svoje mega i strateške projekte (u zemlji), kao što su velike vodene brane, nacionalna električna mreža i teška industrija. Ovi projekti su od vitalnog značaja za našu ekonomiju. Naprotiv, oni su javno i tajno rasplamsali geografske i rasne sukobe, i ohrabrili omladinu da se uključi u jezičke i geografske kontroverze. Ovo uništava budućnost naše zemlje.

Naša i vaša je obaveza, islamska i nacionalna, da zaštitimo mlade naraštaje od uticaja neprijateljske propagande orijentisane ka razdoru. Kako naši mudžahidi pružaju otpor, zahvaljujući svetom džihadu, protiv političke i vojne okupacije naše zemlje od strane zapadnjaka, neophodno je da svi zajedno blokiramo puteve razdora koji dolazi od izopačene i opustošene zapadnjačke kulture i njihove štetne ideologije na ovu ponosnu muslimansku zemlju. Svi trebamo nastojati da predano, časno i sa afganistanskim odlučnim karakteristikama osiguramo da naši budući naraštaji žive u okviru uzvišene vjere islama. Ako, ne dao Allah, odbijemo da tako postupimo, naš hrabri narod će se otuđiti od blistave islamske prošlosti pod štetnim uticajem zapadne civilizacije. Profesori, studenti, pisci i intelektualci trebaju individualno i kolektivno da povedu praktičnu borbu za stjecanje kompletne nezavisnosti; za zaštitu naših nacionalnih i islamskih vrijednosti i zbog solidarnosti sa afganistanskim narodom. Trebamo se ujediniti zbog zajedničkog cilja i pobrisati sva hipotetična i površna neslaganja. Islamske vrijednosti su te koje mogu odstraniti sve geografske i jezičke razlike među Afganistancima. Ali za to je potrebno žrtvovati se.

Afganistanskoj i svjetskoj javnosti:

Najprije, zahvaljujem se različitim slojevima afganistanskog društva koji ovaj islamski džihad smatraju vjerskom obavezom i koji su prošli kroz „sito i rešeto“ na putu džihada i borbe u protekloj deceniji. Oni su proširili svestranu saradnju sa mudžahidima i ispunili su svoju džihadsku obavezu. Ali, kako vaše žrtve koje ste podnijeli u protekloj deceniji ne bi bile uzaludne, trebate nastaviti s tom saradnjom. Ako je pojedinac sposoban da vodi džihad fizički i oružjem, on treba da izvrši svoju obavezu. A pisci treba da zaposle svoje olovke u svrhu odbrane njihove vjere i isto tako da troše svoje bogatstvo na finansiranje džihadskih potreba.

Apelujemo na muslimane širom svijeta da pomognu mudžahide svojom materijalnom i duhovnom podrškom. Slično tome, apelujemo na nezavisne ljude i ličnosti svijeta da podrže legitimnu odbrambenu borbu Afganistanaca i da ne dozvole tiranskoj aroganciji da prisiljava potlačeni narod svijeta da bude podvrgnut zlim i tiranskim motivima oholih samo zato što koriste silu i nasilje.

Na kraju, još jednom upućujem svoje čestitke povodom Bajrama muslimanima širom svijeta, svim potlačenim Afganistancima, borcima na frontovima, zarobljenim mudžahidima, porodicama šehida, svim siročadima džihada, udovicama i svim povrijeđenima. Pozivam imućne ljude iz društva da ne zaborave na one siromašne u ovim danima. Na kraju, molim Uzvišenog Allaha da nam omogući da slijedeće bajrame doživimo pod plaštom mirne, nezavisne i na Šerijatu zasnovane islamske države. Amin. Neka je mir na sve vas.

Sluga islama, vođa vjernika, Mulla Muhammed Omar Mudžahid

Islamski Emirat Afganistana

Izvor: TheUnjustMedia.com

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz