Čestitka uvaženog emir-ul-muminina mulla Muhammeda Omera povodom Kurban-bajrama

Popularno na sajtu

Slavljen neka je Allah. Mi Njega slavimo i od Njega pomoć, oprost i uputu tražimo.

Tražimo utočište od Njega od zla naših duša i od naših loših djela. Koga Allah uputi, niko ga ne može u zabludu odvesti; ko god zastrani, ne može naći nikoga ko će ga uputiti, osim Allaha. Svjedočimo da nema boga osim Allaha. On je Jedan, bez partnera. Također svjedočimo da je Muhammed sallAllahu alejhi we sellem Njegov rob i Njegov poslanik. Poslije ovoga, htio bih da kažem sljedeće:

Napaćenom mudžahidskom narodu Afganistana; za sve one koji vjeruju u svim dijelovima svijeta; svim bližim i onim muslimanima koji žive u udaljenim mjestima i muslimanskom ummetu:

Mir, milost i blagoslov Allahov neka je na svima vama. Moje srce osjeća radost i čestita vam ovaj veliki dan radosti, nesebičnosti i žrtve. Neka Allah, subhanehu ve te'ala, prihvati obožavanje i ibadete svih muslimana. Također, neka Allah, subhanehu ve te'ala, prihvati hodočašće svih hodočasnika koji su u posjeti Kabi i neka primi borbu (žrtvu) mudžahida na putu istine i one koji ih podržavaju. Neka Allah, subhanehu ve te'ala, podari Svoj blagoslov, spas i pobjedu ummetu, kao rezultat truda i rada mudžahida! Amin!

Nakon ovoga, želio bih da podijelim sa vama neka stajališta koja se tiču situacije u zemlji i svijetu.

Što se tiče unutrašnjeg razvoja dešavanja u zemlji:

Momenti poraza okupatora su se sada približili zbog posebne pobjede i iskrenih žrtvi mudžahida. Neprijatelj je poražen na bojnom polju. Sada se oni oslanjaju na medije i oslikavaju sebe kao da napreduju, ali stvarnost na terenu je ono čega smo svi mi svjedoci. Neprijatelj se povlači i suočava se sa opsadom u svim dijelovima zemlje svakog dana i svake noći. Broj njihovih žrtava konstantno raste. Ovo je zbog pritiska za kojim je neprijatelj posegao da širi zabludjele glasine o mirovnim pregovorima. Ovim oni hoće da smanje vojni pritisak kojim su izloženi. Ali, neprijatelj je bio taj koji je okupirao našu zemlju, namećući nam rat, tako da je jedini način za naš spas oružani džihad na putu Allaha, subhanehu ve te'ala. Naš mudžahidski narod nikad neće malaksati na putu džihada, jer je to sveta dužnost i veliki ibadet. Umor ne može naći put do njega (džihada, op.KE). To je stvar ponosa u kome mudžahidi i narod, polažu svoj život u odbrani svoje vjere, časti i nezavisnosti svoje zemlje. Oni ne daju šansu neprijatelju da stvore razdor među njima kroz propagandu i druge tajne načine. Neprijatelj želi da se zaštiti od napada mudžahida tako što formira lokalne milicijske jedinice i koristi ih kao štit; mi smo obratili posebnu pažnju na ovaj zadatak i postigli smo spektakularne rezultate. Slično tome, neki unutrašnji i vanjski neprijatelji sada govore o raspadanju naše voljene zemlje. Oni treba da znaju da zemljak patriota i Islamksi Emirat nikad neće dopustiti da bilo ko sprovede njihov zli plan.

Što se tiče marionetskog kabulskog režima:

Situacija afganistanskog naroda i voljene zemlje ide iz lošeg u gore tokom vladavine marionetskog Karzaievog režima. Teškoće, glad, siromaštvo, beskućništvo, civilne žrtve, razne bolesti, promjena morala kod omladine i kulturno i socijalno odstupanje u ime demokratije, dostigli su svoj vrhunac. Nekoliko stotina visoko rangiranih u vladi imaju kontrolu nad svim stvarima, uključujuću predmete za svakodnevnu upotrebu. Ovo je sprovedeno pod imenom otvorenog tržišnog sistema. Oni su ti koji određuju cijene. Mi smo svjedoci gorke činjenice, da mnoge jadne porodice u zemlji su prisiljene da prosjače. Korupcija je u svom vrhuncu. Ovo nije ono što mi kažemo, nego osnivači i gospodari ovog režima priznaju da njihov marionetski režim rangira na 2. mjestu najkorumpiranijih režima na svijetu. Ovo je zbog toga što su vladari režima postavljeni od strane drugih i oni nisu zainteresovani za budućnost i prosperitet zemlje. Oni samo osjećaju još veću požudu nakon što napune svoje džepove sa novcem i opljačkaju mase. Mnogi od njih su strane nacionalnosti i ne smatraju Afganistan kao svoju zemlju.
Amerikanci nastoje da zadrže u zemlji režim postavljen pod vođstvom nekih prozapadnih elemenata – režim koji je ekstremno lišen bilo kakvih rješenja i odlučnosti; surogat koji se oslanja samo na stranu pomoć. Tako okupatori žele da produže svoje prisustvo u regiji i prošire svoju okupaciju. Svaki Afganistanac u ovom korumpiranom režimu ima za obavezu da prestane sa podrškom okupatorima, zbog trenutnih iskušenja i nevolja kroz koje prolazi afganistanski narod. Oni ne trebaju pomagati neprijatelje njihove vjere da unište njihove domove. Ne postoji ni moralno ni vjersko opravdanje da se radi u režimu kao marioneta i izdajnik svoga naroda. Ako nisu u mogućnosti da se pridruže redovima džihada, onda barem, mogu da prestanu da sarađuju sa neprijateljem. Na taj način bi izvršili svoju patriotsku i ideološku obavezu. Treba da manje brinu, jer će morati stati osramoćeni pred svoj narod i historiju i Allaha subhanehu ve te'ala na Danu proživljenja.
Broj onih koji su napustili neprijateljske redove se povećao prateći naše prethodne pozive da to učine.  Ovaj fenomen je za pohvalu. Mi smo dali instrukcije svim mudžahidima da njima daju prednost sa posebnim podsticajima i priznanjima.

Što se tiče američkih glasina o mirovnim pregovorima:

Islamski Emirat je i dalje na istom stavu što se tiče trenutnog pitanja u zemlji. Islamki Emirat vjeruje da je rješenje ovog pitanja u povlačenju stranih okupatorskih trupa, i u uspostavljanju istinskog islamskog i nezavisnog sistema u zemlji. Lukavi neprijatelj koji je okupirao našu zemlju, pokušava da u jednu ruku proširi svoje vojne operacije na osnovu svoje politike duplih standarda, i u drugu ruku želi da baci prašinu u oči naroda, šireći glasine o pregovorima. Tvrdnje o pregovaranju, fleksibilnosti u stavovima Islamskog Emirata, obična su neosnovana propaganda. Neprijatelj želi da prikrije svoj neuspjeh u Afganistanu tako što pogrešno podiže prazne nade u srcima svog naroda. Vjernički narod Afganistana i javnost svijeta ne treba da vjeruju bilo kakvim novinskim izvještajima ili glasinama o stavu Islamskog Emirata rasprostranjenim od bilo koga, osim od vođstva Islamskog Emirata ili određenog glasnogovornika, jer takvi novi izvještaji su prošireni od strane obavještajnih agencija neprijateljskih zemalja. Onda ih medijske postaje, povezane sa ovim špijunskim grupama, neodgovorno objavljuju uz veliku buku. Cilj je da se prikaže poraz (neprijatelja) na vojnom polju kroz medijski rat. Ali se ove zavjere nikad neće dokazati uspješnim protiv našeg hrabrog naroda i mudžahida, jer su te stvari već testirane.
Bivše vođe mudžahida i oni od uticaja bazirani u Kabulu, trebali bi znati, kako su ih Amerikanci već iskoristili protiv mudžahida u okviru Vijeća za mir, oni će vas opet iskoristiti za svoje nelegalne ciljeve porad marionetskog režima u Kabulu. Mi ne možemo da shvatimo zašto vi unilateralno sarađujete sa okupatorima? Može li sadašnji režim oslikati vaše ciljeve u prošlom džihadu? Je li cilj iza vašeg 14 godina dugog džihada bio da pustite mjesto koje su imali Rusi, da ga sad okupiraju Amerikanci?
Ako hoćete da se izvučete iz ove dileme i da vodite život kao ponosan musliman-Afganistanac, jedini put časti i dostojanstva jeste put svetog džihada i nezavisnosti zemlje. Dođite i nadoknadite za svoje greške od prethodnih godina tako što ćete iskreno krenuti na put borbe protiv okupatora. Ovo ne znači da se svaki od vas mora pridružiti borbi, ali bi svaki trebao da upotrijebi svoje mogućnosti u podršci trenutnog otpora. Islamski Emirat Afganistana ima sveobuhvatnu politiku za efikasnost buduće vlade Afganistana; o istinskoj sigurnosti, islamskoj pravdi, edukaciji, ekonomskom progresu, nacionalnom jedinstvu i vanjskoj politici baziranoj na normama da se zaštiti od zlih najmera drugih i ubjeđenju svijeta da budući Afganistan neće nanositi zlo njima.

Što se tiče vojne situacije u zemlji:

Naši nadolazeći vojni programi će polahko da napreduju na osnovu klime u zemlji i geografske lokacije kao i po planovima mudžahida koji su sada na raspolaganju. Cilj je da se neprijatelj upetlja u iscrpljujući rat i tako ga istrošiti i izmoriti kao bivši Sovjertski Savez. Ovo će ih natjerati
da se suoče sa raspadom poslije razarajućeg i odlučujućeg udarca kojeg neće biti u stanju da podnesu. Da postignemo ovo, mi smo skovali kratkoročne i dugoročne planove. Mi smo optimistični o rezultatima ovih planova.

Naša je strategija da pojačamo naše operacije korak po korak i da ih raširimo na sve dijelove zemlje, tako da primoramo neprijatelja da izađe iz svojih skrovišta i onda ih razbiti kroz taktičke racije. Ovaj eksperiment je bio efektivan u Mardžahu, Kandaharu i nekim drugim oblastima.

Zbog toga, mudžahidi treba da se fokusiraju na svoje džihadske napore više nego ikad i da prošire svoje džihadske operacije na osnovu datih planova. Treba da daju sve od sebe da primoraju neprijatelja koji je na umoru da ode sa našeg tla. Treba konstantno da se sjećaju Allaha tokom obavljanja svojih zadataka i da budu sigurni da je Allah Jedini Stvoritelj i upravljač svih poslova; i moraju imati ubjeđenje u to da njihova postignuća su rezultat ekskluzivnog blagoslova i pobjede od Allaha; treba da povećaju svoje ibadete i da dove i zikre tokom džihada ono što je naš Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, obično dovio i zikrio. To će im donijeti utjehu i smiraj i ojačat će u njima osjećaj povjerenja, iskrenosti, poniznosti i želju za traženjem Allahovog, subhanehu ve te'ala, zadovoljstva.

Ove karakteristike vjernika su imovina koja čak i u najgorim uslovima vodi do blagoslova i pobjede od Svemoćnog Allaha. Također, nemojte da zaboravite sprovođenje islamskog morala, čak ni na trenutak, tokom vašeg putovanja na putu svetog džihada. Treba da učite poslove vezane za džihad iz knjiga u kojima su kazivanja Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem i u zakonima vjerske sudske prakse. Obraćajte pažnju na živote i imovinu civila, tako da ne bi, nedao Allah, vaše džihadske aktivnosti postale uzrok za uništavanje imovine i gubitak života naroda. Bilo koja stvar koja nije dozvoljena u islamu, nema mjesta u našoj vojnoj politici. Širite bratstvo među vama i pomažite jedni druge tokom vremena nevolja i iskušenja. Održajite blizak kontakt sa ljudima, tražite savjete od lokalnih vođa i poslušajte njihove konstruktivne savjete i konsultacije i sprovedite ih u praksu.

Mladoj, obrazovanoj generaciji i ljudima od pisma u zemlji i studentima univerziteta:

Kao mlada obrazovana generacija i ljudi od pera (pisci) naše islamske zemlje, vi ste sutrašnje vođe zemlje. Naš neprijatelj prevrće svaki kamen da raširi svoj kulturni i ideološki uticaj na mlade generacije ove muslimasnke zemlje, i time ugrožava našu historiju, vjerske vrijednosti i našu budućnost. Naš vjerski i historijski neprijatelj je lukavo lansirao propagandni pogon, trošeći velike sume novca, sa ciljem da postepeno skine našu mladu generaciju sa njihovog afganistanskog i islamskog identiteta. Kao mlada generacija ove islamske zemlje, imate islamsku i afganistansku obavezu da konfrontirate ovim neprijateljskim anti-islamskim i anti-afganistanskim nastojanjima neprijatelja sa svim svojim mogućnostima – jezikom, perom i neumornom borbom.

Nemojte dopustiti da vaš historijski, vjerski i kulturni neprijatelj uspije. Treba da znate to da lukavi neprijatelj finansijski i opsežno finansira neke prodane afganistanske krugove na tajni način, da bi zapalio iskru domaćeg rata na osnovu jezika i geografske lokacije. Na taj način oni hoće da naude identitetu i integritetu zemlje i da se osvete Afganistancima. Vi, mlada obrazovana generacija, ne treba da postanete dio ovih negativnih pokreta. Umjesto toga, potpuno se fokusirajte služenju stvari širenja islamske kulture, nezavisnosti i jedinstva zemlje. Čast muslimana leži u islamu i islamskom jedinstvu. Vi ste ti koji ste u mogućnosti da zaštitite  stubove islamske kulture i afganistanskog identiteta od rušenja. Islamski Emirat je onaj na koga se možete pouzdati i kod koga možete naći uporište. Islamski Emirat se ponosi vašom podrškom; vašim džihadom riječima i perom i ima prema vama visoko poštovanje i pohvale. Ovaj otpor će sve više rasti kroz vaše znanstvene i kulturne napore.

Narodu i vladama islamskog svijeta:

U ovoj prilici Kurban-bajrama i u ime Islamskog Emirata Afganistana i kao član svjetske islamske familije, želio bih da podsjetim vlade i narod islamskog svijeta da ne treba da zaborave pitanje okupiranog Afganistana i jadno stanje naroda u ovoj zemlji. Treba da zapamtite da je afganistanski narod odigrao ponosnu ulogu u odbrani islama i islamskog svijeta, nudeći bezbrojne žrtve na ovom putu, kroz različite faze historije. Ova nacija je stajala kao zid od čelika ispred okupatora Džingisa, Britanaca i komunističkih kolonijalista, spašavajući islamski svijet. Danas, ova nacija je upletena u komplikovano suđenje i u nametnuti rat, pod optužbom njihovog ispovijedanja (islamske) ideologije. Svaki dan, ljudi i žene ove nacije su žrtve bombardovanja okupatora i njihova djeca postaju siročad; jadni narod je raseljen unutar zemlje zbog operacija i straha od neprijateljskog bombardovanja. Narod se bori sa teškoćama i siromaštvom. Ali, Afganistanci su prihvatili sve ove patnje iz obaveze prema velikoj stvari uspostavljanja vladavine svetog Kur'ana i odbrane islamske vjere. Tako da muslimani svijeta treba da dijele i osjećaju njihovu bol i da se povode za njima u istim uslovima kao pobožni muslimani. Uradite vaše obaveze bratstva prema njima u svom materijalnom bogatstvu. Zemlje islamskog svijeta ne treba da osjećaju da imaju pravo zaloga po pitanju Afganistana, Iraka, Palestine i ne treba da imaju rezervu prema bilo kakvom naporu u ovom pitanju u okviru njihove vanjske politike. Treba da uzmu bolove i teškoće ovog napaćenog naroda kao svoje bolove i probleme i da igraju pozitivnu ulogu u rješavanju njihovih problema.

Američkom i evropskom narodu i članovima parlamenata:

Afganistan je nezavisna islamska zemlja. Ona ima ponosnu historiju i ljude koji vole slobodu na nivou regije i svijeta. Ova nacija nije naudila nezavisnosti drugih zemalja, i kroz historiju nije dozvolila nikom drugom da ugrozi njenu nezavisnost. Sada, kada su vaše snage okupirale ovu teritoriju za postizanje nekih kolonijalističkih ciljeva, vjerska i humana obaveza Afganistanaca je da se suprotstavi vašim snagama. Razmislite, da je vaša zemlja okupirana od nekoga, da li bi ste vi ostali ravnodušni u takvim okolnostima? Šta vi mislite, treba li naš narod dopustiti invaziju i agresiju u svojoj zemlji i ostati bezbrižan i stati uz okupatore? I zar ne trebaju pokazati reakciju pred agresijom protiv njihovih časnih vjerskih vrijednosti, nacionalnog ponosa i nezavisnosti?
Ako ste vi nepristrasan sudija, vi bi nam sami dali pravo da nastavimo na putu otpora protiv okupatora i podržali bi ste nas više nego ikad.
Imajući ograničene resurse na raspolaganju i zbog njihove čvrste odlučnosti i ubjeđenja u to da su u pravu, Afganistanci su pokazali vašim vojnim šefovima i političkim vođama u proteklih devet godina da vi, okupatori, niste u mogućnosti da natjerate ovu naciju da prihvati vašu okupaciju. Talasi trupa nisu napravile promjenu u status quo (nepromjenljivom stanju, op. KE) i nikad neće biti u mogućnosti da promijene situaciju, inšaAllah. Broj žrtava vaših trupa je se povećao ali još uvijek vaše političke vođe i vojni šefovi tvrdoglavo ustrajavaju u svojoj propaloj politici.
Prvo, treba sami da nađete informacije o stvarnoj situaciji na terenu i da ih prostudirate. Pređite preko njih nepristarsno. Koliko dugo će vlade i ljudi u svijetu tolerisati vašu tiransku politiku i vaše navike uzimanja ljudi kao taoce. Da olakšate sebi i afganistanskom narodu od zamora ovog neopravdanog rata, treba da završite sa ratom što je prije moguće. Što se više rat produžuje, broj žrtava vaših trupa se povećava i ekonomski teret postaje sve teži. Ništa više od ovoga nećete postići.
Ovo je zemlja Afganistanaca. Afganistanci je se neće odreći. Otpor će se nastaviti dokle god su okupatori tamo stacionirani. Trebate pregledati historijske činjenice da naučite neke bitne stvari iz njih. Razumnije je da se zaustavi dodavanje goriva na plamen rata tako što ćete napustiti ovu regiju. Prisustvo stranih snaga na našem tlu utire put za intenziviranje i pogoršanje rata – posljedica poslije koje ćete morati da se suočite sa kolosalnim gubitkom u finansijskom smislu, kao i u gubitku života.

Susjednim i regionalnim zemljama Afganistana:

Kao nezavisna zemlja, Afganistan je bio prisiljen da plati krvavim ratom za održavanje svog identiteta. Kolonijalističke zemlje, predvođene Amerikom, žele da pretvore našu historijsku i nezavisnu zemlju u vojnu bazu, pod raznim izgovorima. Ubijedili su neke druge zemlje da stanu uz njih i čak su primorali svjetsko tijelo, Ujedinjene Nacije, da izdaju rezoluciju koja godi Americi. Pretvorili su svjetsko tijelo, defakto, u lični američki entitet. Pozivam vas da sami nađete informacije o stvarnosti na terenu, umjesto što slušate uzaludnu propagandu kolonijalista. Ne zaboravite svoje odgovornosti na putu nezavisnosti naše potlačene zemlje.
Na osnovu njene licemjerne politike, Amerika želi da predstavi našu legitimnu misiju da odbranimo našu zemlju i trenutni otpor, kao prijetnju čitavom svijetu, dok oni nemaju nikakvog ubjedljivog dokaza pri ruci po ovom pitanju.

Zahtjev:

Na kraju, tražim od svih muslimana da se sjete familija mudžahida, zatvorenika, šehida i izbjeglica u ovom danu žrtve i svjesnosti; oni su sebe žrtvovali u odbranu ove časne vjere islama i zemlje. Sjetite se njihovih siročadi i nasljednika i ponašajte se prema njima kao što se ponašate prema svojoj djeci, a posebno, obradujte ih sa hedijom u radosti Bajrama.
Još jednom čestititke povodom Bajrama i neka vas Allah zaštiti od tuge i tjeskobe.

Neka je mir na sve vas
Sluga islama
Emir-ul-muminin
Mulla Muhammed Omer Mudžahid

9.12.1431. H.
15.11.2010.

Izvor: Alemarah – zvanični sajt Islamskog Emirata Afganistana

Prijevod: KavkaskiEmirat.com

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: