Čestitka uglednog emira muslimana mulle Muhammeda Omara povodom Ramazanskog Bajrama

Popularno na sajtu

Hvala Allahu u čijim rukama je sva vlast, Stvoritelju, Davaocu života i smrti. Iskreno vjerujemo u njegovu Jednoću i samo Njega Jedinog, obožavamo. On nema sudruga. Molimo Allaha za blagoslov i milost Poslaniku, onome koji je poslan kao milost svjetovima. Svjedočimo da je dostavio Poruku i ispunio svoju misiju i poboljšao Ummet, raspršio oblake i ostavio Ummet na jasnome. Niko ne odstupa od toga a da ne uništava sam sebe. Molimo Allaha da nagradi Poslanika, najboljom nagradom koja je ikada data bilo kom poslaniku ili njihovim sljedbenicima. Salavat i selam neka su na njega, njegovu porodicu i ashabe, one koji su odabrani. A potom, želim da kažem:

Mir, milost i blagoslov Allahov neka su na naciju muslimana mudžahida, porodice šehida, i zatvorenika, na otmjene mudžahide na putu Džihada i žrtve, na sve one koji su zarobljeni od strane nevjernika okupatora pod optužbama da se bore za nezavisnost i cijelog islamskog Ummeta.

Čestitam vam Ramazanski bajram i molim Allaha, subhanehu we te ‘ala, da ukabuli naš post, ibadet i žrtvu na putu Istine.

Povodom ove posebne prigode, želim s vama da podijelim neka specifična dešavanja u vezi s trenutnim Džihadom, političkom situacijom, te koje su moje radnje i stavovi po tim pitanjima.

a) O nacijo muslimana mudžahida Afganistana !

Trenutni Džihad i otpor u  Afganistanu protiv stranih okupatora i njihovih marioneta, je legitiman Džihad, koji se vodi radi odbrane suvereniteta Islamske države i Islama. Ekspanzija, impuls i uspjeh ovog Džihada otpora pokazuje da je to Džihad za cijelu državu, nezavisnost i sveti otpor masa i da je sada dosegao nivo pobjede zahvaljujući Allahu, subhanehu we te ‘ala a zatim vašim nebrojenim žrtvama. Zato pustite po strani vaše interne razlike, poljoprivredna dobra, kuće za stanovanje, nesuglasice i druge pritužbe. Usmjerite svu svoju snagu na planiranje protjerivanja okupatora i uspostave ponovne nezavisnosti države. Historija je pokazala da kada god okupatori dožive poraz, oni posiju netrepeljivost u okupiranim teritorijama prije nego odu i ostave iza sebe raznovrsne konflikte.

Amerikanci sada prolaze kroz tu fazu. Zato, fokusirajte se na to da osujetite sve zavjere neprijatelja koji ima za cilj kreiranje nepovjerenja i razjedinjenosti između mudžahida i naroda ili paljenje vatre internih borbi formiranjem bandi ili uspostavom lažnih izbora koji su prethodno odlučeni i finalizirani u Vašingtonu (Washington) ili sazivanje lažnih Džirga (Jirga)1 okupljanjem nekih ulizica među vladinim uposlenicima ili druge slične zavjere, ubijedite sve one koji su nesvjesno uključeni u ove zavjere ili primamljeni finansijskim poticajem. Spriječite ih u činjenju takvih djela.

Uvjeravam vas, naši dani patnje i poteškoća neće još dugo trajati. Uskoro, Allahovom voljom, naša tužna srca će pronaći utjehu kada okupatorski neprijatelj bude protjeran a Islamski suverenitet uspostavljen. Svi naši plemeniti zemljaci, bili oni inženjeri, doktori, studenti škola ili vjerskih medresa, bili oni učitelji ili učenjaci, profesori u vjerskim ustanovama, koji potiču od bilo kog plemena ili bilo koje etničke skupine, svi oni će raditi zajedno kao braća u nezavisnoj zemlji sa snažnom Islamskom vladom uspostavljenom na osnovu težnji naroda.

 

“Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti, kao što je postavio namjesnicima one prije njih, i da će im zacijelo vjeru njihovu učvrstiti, onu koju im On želi, i da će im sigurno strah sigurnošću zamijeniti; oni će se samo Meni klanjati, i neće druge Meni ravnim smatrati. A oni koji i poslije toga budu nezahvalni – oni su pravi griješnici.” (An-Nur, 55)

b) Braćo mudžahidi !

Zbog vaše snažne odlučnosti i vjere, uspjeli ste osujetiti sve zavjere i spletke globalnih nevjerničkih snaga. Svemogući Allah vas je počastio pobjedom iznad svega nad okupatorskim neprijateljem zahvaljujući vašoj postojanosti i ustrajnosti, brišući auru šoka i strahopoštovanja prema moćnom neprijatelju. Ovo je postalo moguće zahvaljujući vašem iskrenom Džihadu i žrtvovanju. Danas, Amerika je sila koju najviše mrze i suočena je sa poniženjem i sramotom. Sada vidimo da što više podignete ruku na neprijatelja, njihovi redovi postanu poremećeni i neorganizovani. Ovi vojni eksperti, koji su zaslužni za strategiju invazije na Afganistan, su sada uključeni u smišljanje novih strategija, priznajući sami sebi da su sve njihove strategije čista propast.

Svi ovi iskusni i sofisticirani generali koji su poslani na bojno polje, sada se vraćaju nazad osramoćeni i poniženi zbog njihove nesposobnosti i čak su im dati raznorazni nadimci. Druge strane sile koje su došle zbog okupacije naše zemlje pod Američkom zastavom su sada pod pritiskom svojih naroda zbog rastućih i teških vojnih troškova, žrtava i ratnog neuspjeha. Svaka od njih traži put da pobjegne iz Afganistana.

Zbog toga, moja braćo mudžahidi, ako želite da postignete još uspjeha na bojnim poljima, pokušajte da popravite vaš kodeks i djela, poštujte svoje Džihadske ciljeve i obratite pažnju na svestrano blagostanje i prosperitet vašeg napaćenog ali hrabrog naroda. Održavanjem rastućeg jedinstva i bratstva među vama samima, ne smijete dozvoliti da među vama dođe do nesloge zbog djela neprijatelja. Nemojte gubiti vrijeme klevetom među vama, nego naprotiv, usmjerite svu svoju snagu u riješavanje problema Džihada, odbranu Islama i zemlje, udarajući neprijatelja, služeći i braneći svoj narod.

 

Budite na oprezu kako bi sačuvali živote, vlasništvo ljudi i javne dobra. Ne gledajte na narod kao entitet koji je odvojen od vas, poštujte sve nekadašnje pobožne mudžahide, striktno se držite svoga kodeksa koji vam je odveć dat, koristite uspješne i komplikovane taktike tokom sukoba s neprijateljem, budite svjesni i obratite pažnju na zaštitu mudžahida, poštujte vaše nadređene i riješavajte probleme zajedničkim konsultacijama. Pokušajte presjeći u korijenu sve planove i zavjere i propagandu neprijatelja.

 

Ne dopustite da bilo ko počini djela pod imenom mudžahida kako bi se ukaljalo ime mudžahida i budite oprezni da ne uznemirujete ljude na osnovu praznih izgovora i neosnovanih izvješća. Dio plana neprijatelja je da stvori problem i nepovjerenje između mudžahida i naroda. Podstičite sve vojnike, policajce i zaposlene u neprijateljskoj administraciji da napuste svoje pozicije a umjesto toga da stanu uz mudžahide i svoj narod. Poželite tople dobrodošlice herojskim omladincima kao što su Talib Hussein, Gulbuddin i Ghulam Sahi koji su ubili mnoge neprijatelje u Gerešku, Nad Aliju, Badgisu i Mazar Šerifu i koji su počinili herojska djela posezanjem za taktičkim napadima. Podstaknite druge da napadnu neprijatelja slijedeći njihove postupke. Ali, budite svjesni svojih namjera dok ovo radite i neka Allahovo zadovoljstvo bude vrhovni cilj svih vaših Džihadskih aktivnosti.

c) Vjerskim učenjacima, državnicima, učiteljima, piscima i pjesnicima

Vi ste značajni stalež u društvu koji ima kapacitet da oslika želje i težnje naroda. Vaša je islamska i nacionalna dužnost da javno obznanite zločine okupatora i da to dostavite organizacijama za odbranu ljudskih prava i javnom mnijenju cijelog svijeta. Prosvijetlite narod u vezi sa američkom okupacijom otkrivanjem stvarnosti i činjenica. Informišite ih o javnim i tajnim zavjerama neprijatelja, objasnite im osnove i prednosti islamskog sistema, obučavajte nove generacije na konstruktivan način, štiteći ih od uticaja stranih dogmi i kultura, učite ih jedinstvu i harmoniji, informišite lokalne lidere Džihada o pritužbama naroda i saopćite narodu namjere mudžahida. Vi ste most između Islamskog Emirata i naroda. Tako to mora biti. Jer kroz takav mehanizam, sve greške će biti ispravljene kad god se naprave. Pozivam vas da pomognete Islamskom Emiratu u dostavljanju džihadske i islamske atmosfere koja je slobodna od bilo kakvih mana.

d) Bivšim mudžahidima i uposlenicima koji rade za Kabulsku administraciju

U ovim posebnim blagdanskim danima, pozivam vas još jednom da dođete i stanete uz svoj narod kao i drugi mudžahidi, i uz njihovu pomoć, učestvujete u slavnom protjerivanju Amerikanaca i uspostave nezavisnosti. Dođite i razmislite o kodeksu američkog okupatora u svjetlu vaše savjesti, mudrosti i unutar onoga što oni rade sa vašim takozvanim izabranim predsjednikom, članovima parlamenta, sa vama i ukratko, sa napaćenim narodom. Nazivaju vas gospodarima rata i beskrupuloznim osobama. Možda ste čuli da zvaničnici u predsjedničkoj palači primaju plaće direktno od CIA-e. Šta je onda tu razumno u vašem radu pod njihovom komandom ?

Ako tvrdite da ste se pridružili okupatorima (pod prisilom) zbog toga što je bilo napuklina i grešaka među mudžahidima Islamskog Emirata, onda dođite i ispravite te greške sami nakon što se pridružite svojoj braći mudžahidima. Prema tome, formiranjem snažne zacementirane džihadske skupine, postat ćete i sami učesnici u (velikom) zadatku protjerivanja nevjerničkih okupatora.

 

Da li mislite da je vaša odgovornost odbrane vaše zemlje i vjere bila ograničena samo na Džihad protiv Rusa? Ali danas, umjesto otpora, vi ste odabrali da stanete uz okupatora protiv vašeg muslimanskog naroda u vremenu u kojem je vaša zemlja pod invazijom Amerikanaca i 48 drugih nevjerničkih zemalja, koji uznemiravaju, ponižavaju i prijete vama i afganistanskom narodu. Je li ovo odluka vaše savjesti i produkt vašeg afganistankog karaktera – ljubitelja časti ? Znajte da su Amerikanci došli ovdje da koloniziraju  Afganistan i otimaju prirodne resurse. Oni nikada neće biti vaši prijatelji. Da nije bilo straha od mudžahida koji lebdi nad njima, ponizili bi vas i osramotili više nego što ste to sada.

Svi oni koji rade u marionetskoj Kabulskoj administraciji trebaju otvorenih ušiju poslušati da neprijateljski okupator namjerava da napusti Afganistan zbog Džihada afganistanskog muslimanskog naroda, zato prije nego se suočite sa sudbinom Nadžiba, Babraka i Šah Šuja za optužbe zbog saradnje za strancima ili kako bi se spasili od spomenute sramotne sudbine, trebate prestati sa podrškom okupatorima i pridružiti se mudžahidima kajući se za svoja učinjena djela.

Ako niste sposobni da im se pridružite, onda napuštanjem potpomaganja nevjernika, izaberite miran život s vašom djecom u vašim kućama, uzimajući prednost pomilovanja i sigurnosti koju su vam mudžahidi ponudili. Zato spasite sebe od sramote na ovom i budućem svijetu.

e) U vezi nadolazećeg Sistema u državi

Pobjeda naše Islamske nacije nad nevjerničkim okupatorima je sada neizbježna i potiskujuća sila ovome jeste vjera u pomoć Allaha, subhanehu we te ‘ala, i jedinstvo među nama. U vremenu koje dolazi, mi ćemo pokušati da uspostavimo islamski, nezavisan, savršen i snažan sistem na bazi ovih principa – sistem sa ekonomskim, sigurnosnim, legalnim, obrazovnim i sudskim aspektima koji su bazirani na islamu i sprovedeni od strane savjetodavnog tijela sastavljenog od osoba sa iskustvom, znanjem i strukom. Svi bogobojazni, iskusni i profesionalni kadrovi afganistanskog društva će biti dio ovog sistema bez ikakvih političkih, rasnih i jezičkih (govornih) diskriminacija.

Administrativne dužnosti će im biti podijeljene na osnovu njihovog talenta i čestitosti. Poštovat ćemo islamska prava svih ljudi u zemlji ukljućujući žene; implementirat ćemo Šerijat u svjetlu naše svete vjere islama kako bi učinkovito održali internu sigurnost i istrijebili nemoral, nepravdu, nepristojnost i druge poroke; striktno ćemo se pridržavati zakona kažnjavanja i nagrađivanja i revizije radi administrativne prozračnosti u svim vladinima odjelima. Prijestupnicima će se suditi prema Šerijatu.

f) Politika sa stranim zemljama

Naš nadolazeći sistem će biti baziran na obostranoj interakciji sa susjednim, islamskim i neislamskim zemljama. Želimo da izgradimo našu vanjsku politiku na principima kojima nećemo naštetiti drugima niti dozvoliti drugima da nas oštete.

Naš nadolazeći sistem vlade će učestvovati u svim regionalnim i globalnim naporima čiji su ciljevi uspostavljanje mira i stabilnosti, ljudski prosperitet i ekonomski napredak utemeljen na Islamskom zakonu i kooperiraćemo sa regionalnim zemljama u svim zajedničkim problemima u regiji kao (pronalazak rješenja za) narkotike, zagađenje okoliša, komercijalni i ekonomski problemi.

g) Islamskom svijetu i muslimanskom Ummetu !

O muslimanski Ummete!

Iskoristiću ovu priliku koja mi se pruža za Bajram, da s vama podijelim neke bitne činjenice. Danas, neke arogantne i pristrane zemlje vrše različite vrste pritisaka na muslimane. Vjera i kultura nekih muslimana je ugrožena dok su život, imetak, nezavisnost i suverenitet nekih drugih muslimana u opasnosti. Današnji muslimani su žrtve raznih diskriminacija i teškoća. Najozloglašeniji zatvori svijeta su napunjeni muslimanima, gdje oni bivaju mučeni i zlostavljani dok su njihove zemlje pod okupacijom.

O muslimanski Ummete !

Je li današnji problem s kojim je suočen napaćeni narod Afganistana, Iraka i Palestine, samo njihov problem ? Da li vam naša zajednička Knjiga, Sveti Kur'an, dozvoljava da budete neutralni pod ovim okolnostima ? Trebate razumjeti da američki plan nije ograničen samo na okupacije Afganistana i Iraka već oni žele da promijenu kompletnu mapu svijeta time što će posjedovati okupiran Afganistan i Irak u srcu Islamskog svijeta. Ali Afganistanci, kao branitelji Islamskog Ummeta i uništitelji kolonijalističkih planova, imaju dobro poznatu historiju iza sebe. Oni su podnijeli kolosalne žrtve na putu protjerivanja okupatora. Kao takvi, oni su odbili sve invazije počev od Aleksandra Makedonskog do Američke invazije u 21. stoljeću. Nedvojbeno, ove žrtve su donijele pobjedu Afganistancima i spas Islamskom Ummetu. Zbog toga, braća muslimani, nemaju samo zajedničku vjeru, vrijednosti, kulturu i interese nego i zajedničke nevolje, radosti, prijatelje i neprijatelje. Zato dođite i podijelite tugu i žalost vaše napaćene braće muslimana i pomozite im svojim ljudstvom i imetkom ulažući u iskrenu politiku.

h) Koalicionim snagama stacioniranim u Afganistanu i njihovim narodima

Okupatori Amerikanci su okupirali Afganistan radi dostignuća njihovih interesa i realizacije njihove ekspanzionističke politike. Oni su u savezu sa 48 drugih zemalja ali još uvijek nisu uspjeli da se suprotstave rastućem Džihadu afganistanske mudžahidske nacije uprkos korištenju kombiniranih vojnih, političkih i finansijskih kooperacija. Ovo znači da je otpor ove nacije legitiman a invazija globalne koalicije pod vođstvom Amerike je nezakonit i brutalno agresivan. Ishitreni izgovori Amerikanaca da vas ostave vezanim za Afganistan su samo zablude kojim žele da dođu do svojih nedopuštenih interesa.

Nema istinitosti u njihovim tvrdnjama. U proteklih 9 godina, mogli ste spoznati suštinu američkih blesavih tvrdnji, da oni samo hoće da koriste vašu moć na putu dostignuća njihovih nepraktičnih kolonijalističkih ciljeva. Nije vam primjereno da žrtvujete svoje sinove radi američkih nesigurnih ciljeva i da oljagate svoje ime u historiji nacije i postanete kriminalci rata kao rezultat vašeg ubijanja i zlostavljanja afganistanskog naroda. Svaki dan, stotine nevinih Afganistanaca biva ubijeno od strane Amerikanaca; kuće bivaju uništene i nekonvencionalna oružja koja su zabranjena na međunarodnom nivou, se koriste protiv njih.

Ova oružja će imati negativan uticaj na sljedeće generacije našeg naroda. Njihovo korištenje je neoprostiv zločin protiv čovječnosti. Ali vaše sile čine ove zločine protiv jadnih ljudi svakog dana pod naredbom Amerike. Štaviše, Amerikanci su postavili cenzuru neovisnim medijima. Samo izvještaji koji su po ukusu Amerike i NATO-a se smiju objaviti. Ni okupatori niti njihove marionete ne pridaju pažnju žrtvama rata.

Oni suzbijaju izvještaje Islamskog Emirata, bilo u obliku elektronskih medija kao što je internet ili u obliku printanih materijala. Stotine nevinih Afganistanaca pati u zatvorima u Guantanamu i Bagramu u proteklih 9 godina. Čak i starci od 70 do 80 godina su u zarobljeništvu u ovim zatvorima. Konstantno bivaju lišavani njihovih legalnih prava i nisu prikazani legalnom sudu i nije im dat pristup njihovim ljudskim pravima. Ukratko, Amerika je uz vašu pomoć uzela u zarobljeništvo našu zemlju i naš narod. Neki članovi američke koalicije i njihovi ljudi su realizirali ovu realnost i počeli su sa povlačenjem svojih trupa iz Afganistana a neki namjeravaju da ih slijede u tome.

Naša poruka ovim zemljama koje još uvijek žele da nastave svoju vojnu okupaciju Afganistana, oslanjajući se samo na iracionalne izreke Amerike, je da treba da razmislite od povlačenju svojih trupa iz Afganistana što je prije moguće.

i) Američkim vladarima i neinformisanom američkom narodu.

Isprobali ste svu svoju snagu to jest vojnu, političku i ekonomsku u posljednjih 9 godina da biste održali okupaciju nad afganistanskom islamskom i nezavisnom zemljom ali niste postigli ništa osim žustrog poraza od ruku mudrih afganistanskih mudžahida. Iako je vaš general izradio strategije (poslije strategija) i izveo vojne operacije, vaši vojnici su zarobljeni živi ali vaša vlada nije spremna da se složi sa razmjenom zatvorenika u slučaju Bobragdala niti su zabrinuti za njega kao za američkog državljanina.

Oni čak pokušavaju da ih zakopaju umjesto da prionu poznatom načinu razmjene zatvorenika kao što su učinili u Logaru s vaša dva zatvorenika. Naši mudžahidi konstantno skidaju vaše napredne vojne i izviđačke letjelice i uništavaju vaš vojnu željezariju. Svakim danom, broj leševa vaših vojnika se povećava ali vaši vladari umjesto da priznaju svoju pogrešnu politiku, i potraže racionalan izlaz, žele da isprobaju otrcan i neuspjeli proces još jednom ka pokušaj da nadoknade svoje poraze i odvrate vašu pažnju i pažnju svijeta od njihovog debakla.

Ovaj osujećeni proces uključuje formiranje plemenskih policija, držanje takozvane konsultativne Džirge (Jirge), korištenje riječi radikali za mudžahide, držanje neplodnih konferencija, lansiranje crne propagandne kampanje protiv mudžahida uz pomoć povezanih marionetskih medija, dajući opet iznova kormilo afera nekim najomraženijim, korupcijom opustošenim i kriminalnim figurama. Oni misle, da u ovome leži riješenje problema.  Ali uz pomoć Allaha, subhanehu we te ‘ala, a zatim dobrih džihadskih planova mudžahida, ova ulaganja su propala kao i druga vojna nastojanja. Afganistanci još uvijek strpljivo brane svoju zemlju. Stekli su nova iskustva ratovanja u svom devetogodišnjem sukobu sa vašim vojnicima. Šta želimo da vam kažemo ovom porukom je to da povučete svoje vojnike iz naše zemlje bezuslovno i što je prije moguće. Ovo je u vašem interesu i u interesu vašeg naroda i najbolja opcija za regionalnu stabilnost.

Nakon 9 godina pokazivanja vaše snage i snage vaših globalnih vojnih koalicija, postalo je jasno cijelom svijetu da politika moći i prinude nema efekta nad Afganistancima. Pokoravanje ovog slobodnog naroda po vašim predviđenim planovima je nemoguće. Ako još uvijek želite da “nemoguće” učinite mogućim produžavanjem vašeg ostanka u Afganistanu, onda, kao cijenu toga, budite spremni da izgubite suverenitet vaše prostrane imperije. Trebate znati da su vas vaši vladari konstantno lagali od početka agresije na Afganistan pa sve do danas.

Potrošili su milijarde dolara vašeg poreznog novca zarad finansijskih rashoda i vašeg ljudstva u Afganistanu i još uvijek ih gube. Bit ćete svjedoci još jednog ekomonskog pada. Trebali biste iskoristiti svoj pritisak u parlamentu i uličnu snagu da spriječite svoje vlade od toga da vas guraju u jamu propasti i destrukcije na svjetskom nivou. Zbog toga, oni bi trebali napustiti svoju strmoglavu i tvrdoglavu politiku. U protivnom, Amerikanci će se sami suočiti sa poniženjem i sramotom prije nego iko drugi.

Na kraju, izražavam moje duboko saučešče svima onima koji su pogođeni poplavama i drugim prirodnim katastrofama u Afganistanu, Pakistanu i drugim dijelovima islamskog svijeta i molim Allaha, subhanehu we te ‘ala, da ublaži patnju ovom narodu koja je nastala ovim giganstkim iskušenjem i da daruje strpljenje onima koji su opustošeni poplavama.

Pozivam sve dobrotvorne ljude da pruže svoju svestranu pomoć onima koji su pogođeni poplavama, porodicama šehida, zatvorenicima i siročadi i da imaju sažaljenja i milosti prema njima u ovim danima Bajrama kao što vi to obično imate prema svojim porodicama i djecom.

Još jednom čestitam svim muslimanima Bajram i molim Allaha, subhanehu we te ‘ala, ustrajnosti u odnosu na američku invaziju i da ukabuli njihovo žrtvovanje. Molim Allaha Svemogućeg da podari nezavisnosti svim okupiranim zemljama u pogledu njihovog nesebičnog svetog žrtvovanja ovog napaćenog Ummeta kroz realizaciju islamskog suvereniteta. Da Allah, Svemogući, primi od mudžahida žrtvovanje njihove vlastite krvi. Amin.

Emiru-l-Mu'minin

Mullah Muhammed Omar Mudžahid Sluga Islama1 Džirga (engl. Jirga) – je vijeće plemenskih starješina koji donose odluke koncezusom osobito među  paštunskim narodom ali i među drugim grupama u njihovoj blizini u Afganistanu

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz