Nakon sastanka sa Vučićem Dodik prizvao rušenje BiH

Objavljeno / ažurirano:

BiH ne može da preživi, poručio je nakon današnjeg sastanaka u Beogradu predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom tehničke Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem i Mladenom Bosićem, predsjednikom Srpske demokratska strane (SDS), koji su se danas sastali u Beogradu, izvještavaju danas mediji.

BiH, kazao je Dodik, klizi ka raspadu, međunarodna zajednica je umorna i u jednom trenutku će prihvatiti ono što funkcionira, a to je u ovom trenutku samo Republika Srpska.

Dodik je ocijenio da je cilj bošnjačkih političara da se nakon demonstracija koje su kulminirale neredima izazove reakcija međunarodne zajednice, nakon čega bi mogli da ostvare svoje političke ciljeve, a to je jačanje unitarizma u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, problem je nastao zbog sukobljavanja bošnjačkih političara koji su potom zloupotrijebili socijalno nezadovoljstvo građana.

Politički analitičari tvrde da je Republika Srpska, koja ima pravo veta nad FBiH, dok obrnuto ne važi, do sada blokirala preko 200 zakona kojima bi se stimilirala ekonomija u BiH, što mnogi tumače kao postepeno pogoršanje kvaliteta života građana BiH, što je na koncu izazvalo revolt građana i dalo priliku Dodiku i istomišljenicima da ostvare pogodnu klimu za početak rušilačkog pohoda na BiH.

Inače, građani Sarajeva i danas su odlučili izaći na ulice i mirnim protestom iskazati svoje nezadovoljstvo stanjem u gradu, kantonu i državi.

Današnje demonstracije su protekle bez incidenata.

(Agencije / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Guardian: Kina izgradila 400 kampova za pritvor muslimana

0
Mreža kampova u koje se pritvaraju Ujguri i pripadnici drugih muslimanskih manjina uključuje i 14 koji se trenutno grade.
Islamske teme

Sedam najvećih grijeha

Preporučeni sadržaj

Zašto su muslimani razjedinjeni

0
Rekao je Uzvišeni Allah: „Od onih koji govore: ‘Mi smo kršćani’, Mi smo zavjet prihvatili, ali su i oni dio onoga čime su bili opominjani...

Islamske teme