Nakon sastanka sa Vučićem Dodik prizvao rušenje BiH

Objavljeno / ažurirano:

BiH ne može da preživi, poručio je nakon današnjeg sastanaka u Beogradu predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom tehničke Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem i Mladenom Bosićem, predsjednikom Srpske demokratska strane (SDS), koji su se danas sastali u Beogradu, izvještavaju danas mediji.

BiH, kazao je Dodik, klizi ka raspadu, međunarodna zajednica je umorna i u jednom trenutku će prihvatiti ono što funkcionira, a to je u ovom trenutku samo Republika Srpska.

Dodik je ocijenio da je cilj bošnjačkih političara da se nakon demonstracija koje su kulminirale neredima izazove reakcija međunarodne zajednice, nakon čega bi mogli da ostvare svoje političke ciljeve, a to je jačanje unitarizma u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, problem je nastao zbog sukobljavanja bošnjačkih političara koji su potom zloupotrijebili socijalno nezadovoljstvo građana.

Politički analitičari tvrde da je Republika Srpska, koja ima pravo veta nad FBiH, dok obrnuto ne važi, do sada blokirala preko 200 zakona kojima bi se stimilirala ekonomija u BiH, što mnogi tumače kao postepeno pogoršanje kvaliteta života građana BiH, što je na koncu izazvalo revolt građana i dalo priliku Dodiku i istomišljenicima da ostvare pogodnu klimu za početak rušilačkog pohoda na BiH.

Inače, građani Sarajeva i danas su odlučili izaći na ulice i mirnim protestom iskazati svoje nezadovoljstvo stanjem u gradu, kantonu i državi.

Današnje demonstracije su protekle bez incidenata.

(Agencije / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme