Jevreji spremni za rušenje Al- Akse i izgradnju Trećeg hrama

Popularno na sajtu

Većini muslimana trebalo bi već da bude poznato da cionisti u Palestini imaju u planu rušenje Al-Aksa džamije i džamije Kamena kupola koja se nalazi na njoj.

Ovaj plan ima ideološku podlogu i on nije samo neka nedefinisana želja za rušenjem muslimanskih svetinja, nego je plan proizašao kao nužni korak za izgradnju onog što jevrejski cionisti nazivaju Treći hram.

Podizanje Trećeg hrama je svakako dio šireg plana u cilju proglašavanja kralja Izraela, čije bi granice trebale obuhvatati one teritorije koje je navodno ubuhvatala drevna država Izrael koja je postojala prije nekoliko hiljada godina.

Prije nešto više od mjesec dana, jedna izjava od vodećih ljudi u “Izraelu” , ostala je gotovo neprimjećena od strane stranih i domaćih medija, a koja bi , da je došla od strane nekog muslimanskog vođe, odjeknula poput bombe u medijskom svijetu.

U izvještaju palestinskih medija, navodi se da je “izraelski” ministar za stambena pitanja Uri Ariel, krajem januara, izdao izjavu na dan džume koja ukazuje da je on naklonjen rušenju Al-Akse i građenju Trećeg hrama u okupiranom Jerusalemu.

“Prvi hram je uništen 586 god. prije nove ere (pne), a Drugi Hram 70. god. (pne), i od tada jevreji žale za njegovim gubitkom,” rekao je Ariel.

“Al-Aksa se trenutno nalazi na lokaciji hrama, uprkos tome što je Hram ‘mnogo svetiji’ nego džamija,” dodao je on.

Muslimani poriču da se Al-Aksa nalazi na ruševinama jevrejskog hrama, i jevrejski areheolozi koji svakodnevno kopaju oko džamije, čime ugrožavaju samu džamiju, nikada nisu pronaši dokaze za te svoje izmišljotine.

Ariel je zatim ustvrdio da, “sada kada je Izrael još jedanput postao jevrejska suverena država, dolaze povremeni pozivi za reizgradnjom Hrama.”

Ne treba mnogo razmišljati da se shvati da izgradnji Hrama mora nužno prethoditi rušenje Al-Aksa džamije koja je jedna od najsvetijih islamskih mjesta.

Želja za rušenjem Al-Akse i izgradnjom Trećeg hrama nije nikakva tajna u “Izraelu”. Naprotiv, tamo se nalazi organizacija Institut za Hram sa jednim jedinim ciljem a to je izgradnja “Svetog Hrama” u Jerusalemu.

Međunarodni upravnik Instituta za Hram, rabin Čaim Ričmen kaže da je izgradnja Trećeg hrama “ispunjavanje Božije odredbe”.

“Naš cilj je da ispunimo zapovjed ‘Oni će napraviti Hram za Mene i Ja ću živjeti među njima,’ ” rekao je Ričmen za Times of Israel citirajući Tevrat.

Ista novinska agencija piše da većina rabina zauzima stav da jevrejski zakon zabranjuje reizgradnju “Svetog Hrama” prije “doba mesijanskog iskupa”, odnosno da se prvo mora pojaviti jevrejski mesija.

Međutim Institut za Hram zauzima drugačiju poziciju. “Ne postoje legalne prepreke,” za reizgradnju Hrama, kaže Ričmen, nego samo političke.

Times of Israel dodaje da se Institut “ne stidi da zagovara ono što mnogi vide kao radikalan cilj: zamjena džamije Kamena kupola sa novim jevrejskim Hramom”.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz