Categories:

Sirija: Broj poginulih u sirijskom ratu prešao 146 000

Objavljeno / ažurirano:

Preko 146 000 ljudi, od kojih su više od trećina civili, ubijeno je u sirijskom ustanku koju se pretvorio u rat koji ovog mjeseca ulazi u četvrtu godinu, rekao je Sirijski observatorij za ljudska prava u četvrtak.

Pobuna protiv režima porodice Asad, koja vlada Sirijom preko 40 godina, počela je u martu 2011. kao miroljubivi protesti ali se pretvorilla u oružanu pobunu nakon pokušaja režima da demonstracije uguši u krvi.

Observatorij je rekao da je prebrojao blizu 36 000 ubijenih opozicionih boraca, uključujući borce iz Džebhatun nusre i Islamske države u Iraku i Šamu, koje u svojim redovima imaju mnoge strane borce.

Navodi se da je više od 56 000 ubijenih od snaga lojalnih Asadovom režimu, uključujući šiitske skupine iz regiona, ali grupa dodaje da je istinski broj poginulih na obe strane vjerovatno veći, za oko više od 60 000.

Na kraju ističe se da obe strane pokušavaju sakriti svoje žrtve, čineći brojanje poginulih boraca veoma teškim.

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Libijski tagut Haftar hvali murdžije i poziva ih da ne pokazuju...

0
Libijski zločinac general Halifa Haftar prošle sedmice posjetio je medhalijske brigade koje ratuju u njegovim redovima, poručujući im da ne pokažu milost u napadima...

Preporučeni sadržaj

Islamske teme