Sjedinjene države nude milione dolara za informacije u cilju hvatanja Eš-Šebabovih emira

Popularno na sajtu

Američki State Department u petak je objavio da daje nagrade do 3 miliona dolara za informacije za svakog od tri člana Eš-Šebaba, džihadske skupine u Somaliji.

Agencija nastoji uhvatiti Abdikadira Muhameda Abdikadera, poznatijeg kao ikrima, zbog njegove uloge u regrutovanju kenijske omladine unutar Eš-Šebaba i kao komandant snaga kenijskih boraca u grupi.

Džafer, aka Amear, traži se zbog toga što je zamjenik Abdikadera, dok je Jasin Kilve opisan kao Eš-Šebabov emir za Puntland u sjevernoj Somaliji.

“Eš-Šebabove ‘terorističke’ organizacije predstavljaju prijetnju istočnoj Africi i interesima nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država,” navodi se u izjavi departmenta.

Američki interesi u državi jesu održavanje marionetske podaničke vlade Ahmeda Šerifa, preko koje se muslimanski narod Somalije drži u stalnoj podređenosti stranim silama, na što je Eš-Šebab snažno udario želeći osloboditi narod i učiniti ga samodostatnim.

Prvo, u novembru 2011., u potezu koji je naišao na brojne kritike, Eš-Šebab je zabranio strane nevladine organizacije (NVO) na područjima koja kontroliše, koje su se služile spletkama da bi učinile somalijski narod ovisnim od njih.

Nakon toga, Eš-Šebab je pokrenuo projekt građenja kanala za navodnjavanje i uložio je u njega oko dva miliona dolara, u južnoj i centralnoj Somaliji, da bi podstakao narod na poljoprivredu i proizvodnju.

“Mi želimo da naš narod bude slobodan od NVO-a i stranog uticaja. Mi želimo da ovise jedni od drugih i da budu slobodni od stranaca,” rekao je šejh Ebu Abdullah, Eš-Šebabov emir za pokrajinu Donja Šabele, za Al-Jazeeru.

Međutim Sjedinjene Države to ne žele. Sjedinjene Države žele ovisan i siromašan narod koji će se na taj način lakše pokoriti i usmjeriti na rad za ostvarivanje američkih geostrateških ciljeva u određenoj regiji.

Priprema: Putvjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz