Novih 204 miliona dolara pomoći za krstašku misiju u Somaliji

Popularno na sajtu

Zemlje donatori, u prvom redu Amerika i Evropska unija, obećale su 204 miliona dolara pomoći za finansiranje krstaške misije Afričke unije u Somaliji, obećavši pritom i dodatnu nadoknadu zemljama koje koriste vlastitu opremu u vojnim operacijama protiv somalijskih mudžahida. Ovdje se prvenstveno cilja na kršćanske vojnike Ugande i Burundija, koje imaju više od 5000 vojnika u krstaškoj misiji u Somaliji.

Ovakav razvoj događaja dat će poticaj drugim zemljama da se pridruže misiji, posebno Maliju i Nigeriji, i ohrabriti one koji već učestvuju u misiji da pošalju više vojnika. Uganda se već obavezala da će poslati još vojnika u Somaliju nakon potvrde najavljene pomoći. I zemlje poput Džibutija su obećale da će vrlo brzo poslati svoje trupe u Somaliju.

Trenutno, nešto više od 5000 krstaških trupa Ugande i Burundija učestvuje u borbama protiv mudžahida u Somaliji. Zvanično, krstaške trupe su zadužene za pružanje zaštite prijelaznoj vladi Ahmeda Šerifa, formiranoj uz pomoć Amerike i Zapada. Krstaške trupe su, prema optužbama mudžahida, odgovorne za više masakara civila u Somaliji.

Nakon što je Italija nedavno obećala sredstva i ponudila obuku za krstaške trupe i somalijske otpadnike, vojni zvaničnici Ugande su izjavili da su spremni poslati preko 8000 vojnika u Somaliju. Edward Katumba Wamala, zapovjednik kopnenih snaga ugandijske armije, potvrdio je da će Uganda poslati još vojnika.

Ovakav razvoj događaja je usljedio nakon što je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini posjetio Ugandu. Frattini je nakon razgovora s predsjednikom Yoweri Musevenijem rekao novinarima u Kampali da će italijanska obalna straža također trenirati specijalne snage somalijske otpadničke vlade i AMISOM trupe.

Izvor: shabelle.net

Prijevod i adaptacija: Put vjernika

13. sefer 1431. h.g

28. januar 2010.

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz