Kodirani znaci križara na optičkim nišanima zapadnih armija

Popularno na sajtu

Priča o kodiranim referencama na Novi Zavjet, koje se nalaze na optičkim nišanima koji su napravljeni u SAD-u, nastavlja se. Armija Novog Zelanda je objavila da će odstraniti ove oznake sa proizvoda koje koriste njihove okupacijske snage u Afganistanu.

Prema komandi armije Novog Zelanda, takva praksa je neprimjerena i može dovesti do konfliktnih situacija.

Kao što je prethodno objavljeno, reference na Evanđelja su ugravirane u teleskopskim optičkim nišanima koje proizvodi firma Trijicon Company, sa sjedištem u Mičigenu – SAD, koja posjeduje dugoročni ugovor sa Pentagonom. Natpisi se sastoje od kombinacije slova i brojeva, koji su uobičajeni među teolozima, a upućuju na poglavje i stih u Bibliji.

Bili su smješteni među uobičajenim oznakama za modele proizvoda.

Na primjer, „2 COR. 4 : 6“ (2COR4:6) odnosi se na četvrto poglavlje i šesti stih Drugog pisma apostola Pavla Korićanima: „Jer Bog koji reče da iz tame zasvijetli vidjelo (svjetlo), zasvijetli u srcima našima na svjetlost poznanja slave Božije u licu Isusa Hrista“. I „Jn. 8 : 12“ (JN8:12) se odnosi na tekst koji glasi: „Isus im pak opet reče: ja sam vidjelo (svjetlo) svijetu, ko hodi zamnom neće hoditi po tami, nego će imati vidjelo (svjetlo) života“.

Takvi nišani se koriste od strane američke vojske u Iraku i Afganistanu. Novozelanđani ih također koriste. Ti nišani omogućavaju precizno gađanje ciljeva bez obzira na doba dana ili noći. Značenje natpisa je tek nedavno otkriveno što je dovelo do skandala.

Predstavnici proizvođača su potvrdili da se natpisi odnose na citate iz Evanđelja i da su izljevani i ubacivani na puščane nišane proteklih trideset godina i izjavili su da „u tome nema ništa nezakonito“.

Major Kristian Dunne, glasnogovornik za ministarstvo odbrane Novog Zelanda, rekao je da će dati instrukcije kompaniji Trijicon da odstrane „evanđelijske reference“ sa optičkih nišana koji trebaju biti dostavljeni Novozelandskoj armiji. Također će oznake biti odstranjene sa nišana koji su već u upotrebi.

„Ti natpisi….postavljaju nas u tešku situaciju. Nismo ih bili svjesni i nezadovoljni smo zbog toga što nam proizvođač nije dao nikakvu naznaku da se oni tamo nalaze.“ Dunne je još rekao: „Smatramo ih neprikladnim“.

Kristian Dunne je rekao da odbrambene snage Novog Zelanda posjeduju oko 260 optičkih nišana ove firme, koji su prvi put kupljeni 2004. god., i nastavit će da ih koriste nakon što natpisi budu uklonjeni jer su ti nišani najkvalitetniji od svoje vrste.

Premijer Novog Zelanda John Key je rekao da vlada nije bila svjesna tih natpisa u vrijeme kada je Ministarstvo odbrane kupilo tu opremu.

„Trenutno smo u razgovoru sa kompanijom u SAD-u koja će se pobrinuti za uklanjanje natpisa“, rekao je premijer reporterima.

Ranije je ministar odbrane Wayne Mapp rekao da jedinice sa Novog Zelanda, koje se bore u muslimanskim zemljama, mogu „pogrešno protumačiti biblijske reference“.

Razotkrivanje tajne o kodiranim referencama na Evanđelja doveo je do izražavanja žestoke zabrinutosti od strane kritičara u SAD-u. Rečeno je da je tim činom prekršena zabrana širenja vjerske propagande od strane američke vojske.

Ali zvaničnici vojske SAD-a su rekli da citati ne krše te zabrane i da neće prestati koristiti desetine hiljada teleskopskih nišana koji su već kupljeni.

Odjeljenje za nadzor Kavkaz centra

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz