Kršćanstvo: Papa Francis tvrdi da su Jevreji “sveti korijen čovječanstva”

Popularno na sajtu

Na naslovnoj stranici italijanskog lista La Repubblica je objavljeno pismo poglavara Rimokatoličke crkve, u kojem je papa Fancis izjavio da jevrejski narod treba da služi kao primjer cijelom čovječanstvu, pa ga stoga treba uzdizati i veličati.

Odgovarajući na pitanje o navodnom “Božijem obećanju Jevrejima”, poglavar Vatikana je rekao da su “Jevreji sveti primjer cijelom čovječanstvu jer su uspjeli da očuvaju svoju vjeru, bez obzira na užasne teškoće i stradanja kroz koja su prolazili tokom prošlih vjekova”.

“Kršćani su shvatili da je jevrejski narod sveti korijen iz koga je nikao Isus Krist. Kršćani ne smiju biti antisemiti. Osoba ne može da bude dobar kršćanin ako ne razumije jevrejsku historiju i tradiciju. Nikada im nećemo biti dovoljno zahvalni kao Rimokatolička crkva, a i kao čovječanstvo u cjelini”, dodao je papa.

Podsjetimo se da je prije nekoliko godina, pod pritiskom jevrejskog lobija, Vatikan promijenio jednu od glavnih katoličkih molitava, koja se izgovarala vjekovima. Papa Benedikt XVI je 2008. obznanio novu verziju katoličke molitve na latinskom jeziku. Riječi “okretanje Jevreja od vjere”, “sljepilo” i “obmana” su izbačene iz nove verzije molitve jer su ih Jevreji smatrali uvredljivim. Ipak, molitva još uvijek poziva Jevreje da priznaju Isusa Krista (poslanika Isu, alejhis-selam). Jevreji su osudili i novu verziju molitve jer, prema jevrejskim organizacijama, molitva još uvijek zvuči uvredljivo.

Nova molitva je objavljena u vatikanskim novinama L'Osservatore Romano na latinskom jeziku. Ona ovaj put ne spominje sljepilo Jevreja jer “Bog polahko skida koprenu sa srca Jevreja”.

“Pomolimo se za Jevreje. Neka Gospodin Bog prosvijetli njihova srca, pa da priznaju Isusa Krista, Spasitelja cijelog čovječanstva”, rekao je papa Francis.

Uticajni rabin Rosen je izrazio zadovoljstvo što su riječi, koje su po mišljenju Jevreja bile uvredljive, izbačene iz kršćanske molitve, ali je napao i novu molitvu jer, po njoj, Jevreji trebaju da priznaju Isusa Krista.

Mnogim ljudima je šokantna činjenica da mnogi kršćani slave i štite (služe) Jevreje koji za Isusa kažu da je kopile, optužujući njegovu majku za prostituciju.

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz