U Engleskoj pronađeni fragmenti Mushafa za koji se tvrdi da je najstariji na svijetu?

Popularno na sajtu

Na engleskom Univerzitetu u Birminghamu pronađeni su fragmenti Mushafa za koji stručnjaci kažu da je vjerovatno najstariji primjerak Mushafa (knjiga u kojoj je zapisan Kur'an) na svijetu (slika iznad).

Korištenjem metode radiokarbonskog datiranja pomoću ugljika-14, naučnici su zaključili da je riječ o tekstu napisanom prije blizu 1.370 godina, pišu engleski mediji.

Pretpostavlja se da su fragmenti stranica čuvani na Univerzitetu više od 100 godina bez ikakvih naznaka da se zapravo radi o najstarijoj verziji islamskog Svetog Teksta. Dijelovi teksta čuvani su među drugim dokumentima koji su došli sa područja Bliskog istoka, vjerovatno u toku kolonijalnih osvajanja.

Stručnjak državne biblioteke Muhammad Isa Waley tvrdi da je riječ o velikom otkriću zbog kojeg muslimani svijeta trebaju biti izuzetno sretni.

Susan Worrall, direktorica kolekcijske sekcije Univerziteta u Birminghamu, tvrdi da se pronalazak Kur'ana “nije očekivao ni u najluđim snovima”.

“Osjećali smo se fantastično i uzbuđeno kada smo shvatili da posjedujemo najstarije fragmente Kur'ana na svijetu”, rekla je Worrall.

“Osoba koja je napisala ovaj Kur'an mogla je poznavati poslanika Muhameda (alejhisselam). Možda ga je samo vidio, a možda je i čuo kako pripovijeda. Možda ga je i lično poznavao, i to je pomisao koja fascinira”, rekao je Thomas koji je dodao da pronađeni dijelovi teksta vjerovatno datiraju 20-ak godina nakon Poslanikove (alejhisselam) smrti.

Međutim, iako su globalni i mnogi muslimanski mediji prenijeli ovu vijest, važno je napomenuti da nema vjerodostojne potvrde od strane muslimanskih učenjkaka i stručnjaka da se zaista radi o primjerku Mushafa, a ne o nekoj podmetačini neprijatelja islama, s ciljem kako bi se kasnije, na bazi ovog “otkrića” unosila smutnja među muslimanima. S obzirom na slične zloupotrebe u historiji, muslimani trebaju biti oprezni kod prihvatanja ovakvih vijesti od nevjerničkih izvora, a vrijeme će pokazati da li se zaista radi o primjerku Mushafa iz 7. stoljeća nove ere ili o još jednom falsifikatu historije.

Također, skrećemo pažnju muslimanima na pogrešno korištenje riječi Kur'an, koja se nepravilno koristi za označavanje knjige, tj. hartije na kojoj je zapisan Kur'an. Naime, knjiga u kojoj je zapisan Allahov govor Kur'an se naziva Mushaf, i Mushafa ima na milione primjeraka širom svijeta, ali je Kur'an, tj. Allahov govor jedan. Dakle, nema dva, tri, pet,… milion Kur'ana, već Mushafa.

(Agencije/Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz