Iran: Sunitsko-šiitski sukobi su prijetnja cijelom svijetu

Popularno na sajtu

Tenzije između sunija i šijja su najveća prijetnja svjetskoj sigurnosti, rekao je iranski ministar za vanjske poslove u komentarima objavljenim u ponedjeljak, optužujući sunijske arapske države za “raspirivanje plamena” sektaškog konfiklta.

“Sektaške” tenzije su “najozbiljnija sigurnosna prijetnja ne samo za regiju nego za svijet u cijelini”, rekao je  ministar za vanjske poslove Muhamed Dževad Zarif za BBC.

“Mislim da trebamo shvatiti da je sektaška podijela u islamskom svijetu prijetnja za sve nas.”

Zarif, koji je obrazovan u Americi i koji je bivši iranski ambasador za Ujedinjene narode, pozvao je regionalne sile da zajedno probaju riješiti sukob u Siriji.

“Mislim da svi mi,” rekao je, “bez obzira na naše razlike u pogledu Sirije, trebamo zajedno raditi na sekštakom problemu.”

Ali, BBC navodi, bez navođenja ijedne države direktno, da je Zarif oputžio “sunijske” arapske vladare za “raspirivanje plamena” sektaškog nasilja.

Dok sa jedne strane on krivi arapske režime za “raspirivanje plamena”, koji zaista šalju nešto oružja nekim skupinama u Siriji, s druge strane Iran vojno i financijski podržava režim u Damasku, što je nedavno i potvrdio iranski premijer da se stotine ako ne i hiljade boraca elitne Revolucionarne garde bori u Siriji na strani režima, a nedavno je došao izvještaj o ubijenom komandantu pomenute skupine.

Također, već je opšte poznato da šiitski Hizbullah kojeg financira Iran ima desetine hiljada boraca u Siriji, a neki njegovi borci tvrde da Hizbullah predvodi borbe na terenu dok Asadova vojska igra sekundarnu ulogu i da bi “režim pao za dva sata bez vojne podrške Hizbullaha.”

Asadova vojska, koja bi navodno trebala da bude sekularistička vojska s obzirom na sekularističku vladajuću partiju Bas, nedavno se pokazalo da baš i nije takva za kakvu se izdaje, kada je na internetu procurio video u kojem visokopozicionirani oficir Asadove vojske, brigadir Muhamed Hadur, govori da će se boriti pod zastavom Husejna.

“Mi ćemo podignuti zastavu Husejna u Minigu (pregrađe Halepa u kome se nalazi i vojni aerodrom), i mi ćemo se boriti u njegovo ime,” rekao je brigadir Hadur o čemu možete detaljnije pročitati ovdje.

Desetak dana prije govora za BBC, iranski dužnosnici su također izrazili istu brigu na konferenciji koja se održala u petak 1. septembra, gdje su Turska i Iran rekli da imaju zajedničku zabrinutost radi toga što sukob u Siriji postaje sve više “sektaški”, saopštila je Al-Arabiya.

Iranski ministar za vanjske poslove Muhamed Džavad Zarif, koji je razgovarao sa predsjednikom Abdullahom Gulom u Istambulu i premijerom Tadžipom Erdoganom u Ankari, ponovio je komentare, govoreći da će “sektaški nemiri” predstavljati još veći rizik nego hemijsko oružje.

“Ako se plamen sektaštva raspali na Bliskom istoku, njegove poslijedice ćete vidjeti na ulicama Londona, Nju Jorka, Rima i Madrida,” on je rekao na konferenciji.

Pa šta su to “sektaški sukobi” radi kojih je šiitska vlada u Iranu toliko zabrinuta? S obzirom da se danas u medijima protura da su sunije i šijje dvije islamske sekte, sektaški sukobi o kojima iranski ministar zabrinuto govori  jesu ustvari sunitsko-šiitski sukobi, tj. u očima sunija, sukob muslimana i šiitsko-perzijskih mnogobožaca koji nikada nisu prebolili islamsko osvajanje Perzijskog carstva i koji su islam prihvatili samo formalno da bi ono bilo paravan za borbu protiv islama kakav je objavljen Poslaniku Muhammedu sallAllahu alejhi ve selem od čijih sljedbenika su pretrpili sramotan poraz.

Zabrinuti Iran se boji, ako se rat u Siriji prolongira, da bi muslimanske mase mogle krenuti u konačno obračunavanje sa sljedbenicima šiitske ideologije, koji osim što trenutno ubijaju muslimane na  tlu Sirije i Iraka, njihovo neprijateljstvo prema islamu i muslimanima je trajalo stotinama godina zbog kojeg su šijje često pomagale strane agresore protiv hilafeta kao što se na kraju pokazalo i u novijoj historiji pomaganjem Amerikanaca u okupiranju Afganistana i Iraka.

Također, Iran zna da se regionalni sukob koji se sada vodi samo na tlu Sirije, ako potraje, mora prenijeti i na druge države, kao što se već dešava preliv sukoba na Libanon i Irak, radi čega on sada pod svaku cijenu želi zaustaviti “sektaški sukob”  u Siriji dok istovremeno vojno i financijski pomaže Asadov režim što je čin koji se može uporediti sa dolijevanjem ulja na vatru.

S obzirom da je Iran sada uvidio da metoda “gašenja požara uljem” ne funkcionira i da prouzrokuje kontra-efekat kod muslimama koji se sve u većem broju slijevaju u Siriju radi džihada, Iran se okrenuo Turskoj a i svijetu sa molbom da “bez obzira na naše razlike u pogledu Sirije trebamo zajedno raditi na sektaškom problemu”, dok rat nije došao i na teren Velikog šejtana, prijestolnice šiitskog carstva na Bliskom istoku, što bi na kraju značilo sveopšti obračun između muslimana i šijja koji bi prema navodima iranskog ministra mogao biti prijetnja cijelom svijetu.

Put vjernika, Odjel za monitoring

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz