Categories:

Prvi metalni pištolj odštampan 3D printerom

Objavljeno / ažurirano:

Američka kompanija “Solid Concepts” u svojoj teksaškoj fabrici proizvela je prvi metalni pištolj napravljen pomoću 3D printera.

Kompanija sebe opisuje kao vodećeg svjetskog pružaoca usluga 3D printanja, a navodi i kako printanje pištolja 1911 nije bilo nimalo jeftino.

“Funkcioniše savršeno. Naš stručnjak za oružje uspješno je ispalio 50 hitaca, a uspio je i da pogodi u središte mete sa 30 metara”, saopćili su iz kompanije.

Pištolj je sačinjen od više od 30 3D printanih komponenti, uključujući i dijelove od nehrđajućeg čelika i drugih metala.

“Čitav koncept je baziran na korištenju procesa laserskog sinteriranja, a proizvodnja pištolja na ovaj način pokazuje pouzdanost, preciznost i korisnost 3D printanja. Radimo na mijenjanju ljudske perspektive”, rekao je Kent Firestone, potpredsjednik Solid Conceptsa.

Korištenje ove tehnologije za proizvodnju oružja nije ništa novo, ali proizvodnja metalnog oružja na ovaj način jeste.

Početkom ove godine pojavili su se nacrti koji su omogućavali proizvodnju pištolja Liberator, a preuzeti su sa interneta više od 100 hiljada puta, sve dok nisu uklonjeni. Nacrte je objavila otvorena stranica Defense Distributed, posvećena proizvodnji 3D printanih dijelova oružja.

Solid Concepts tvrdi da je njihov sistem potpuno legalan te da su jedini pružalac usluga 3D printanja sa federalnom oružanom dozvolom.

“Sada, ukoliko pouzdani korisnik treba jedinstveni dio oružja za samo pet dana, mi ga možemo dostaviti. Imamo potrebne materijale i inžinjere”, saopćili su iz kompanije.

(Klix.ba)

NOVO NA SAJTU

Zlatna sredina

0
Rekao je Wehb: „Sve ima dva kraja i sredinu. Uhvatiš li se za jedan kraj, drugi će se nakositi, ali uzmeš li sredinu, oba kraja će biti uravotežena. Drži se uravnotežene sredine u svim stvarima“.

Preporučeni sadržaj

Egipatski diktator Sisi prijeti vojnom intervencijom u Libiji

0
U kontraofanzivi protiv snaga otpadničkog generala Halife Haftara, snage libijske vlade u Tripoliju uspjele su prethodnih sedmica povratiti više gradova i vojnih baza, te doći do kapija Sirta, stratšekog grada koji je od strane Rusije proglašen crvenom linijom.

Islamske teme