Mediji: Svi muslimani su Al-Kaida

Objavljeno / ažurirano:

Novoformirana militantna skupina preuzela je odgovornost za bombaški napad na policijski kontrolni punkt u gradu Giza u Egpitu kojem je povrijeđeno šest režimskih policjaca, piše Al-Arabiya.

“Vojnici su udarili na srce kriminalnog aparata…da bi im poslali poruku da nisu sigurni od odmazde,” stoji u izjavi koju su navodno dali Adžnad Misr (Vojnici Egipta) koja je postavljena kasno u petak na sajt “povezan sa Al-Kaidom”.

Dva dana ranije, AFP je objavio članak o također jednoj relativno novoj džihadskoj organizaciji, također iz Egipta a radi se o grupi Ansar Bejtul Makdis, u kojem su naveli da ova džihadska grupa stoji iza niza spektakularnih napada i da sada predstavlja ozbiljnu prijetnju za Egipat.

“To je glavna militantna grupa koja ima potencijala da eskalira destabilizaciju u državi,” rekao je Dejvid Barnet, istraživač povezan sa američkom analitičarskom organizacijom Foundation for Defence of Democracies. Također u tekstu se dodaje da je grupa Ensar Bejtul Makdis “insprisana Al-Kaidom”.

Evidentno je da u poslijednje vrijeme araspki režimski i zapadni mediji, svaku novu grupu koja se pojavi, i koja džihad smatra legitimnom metodom u borbi protiv zločinačkih i tiranskih režima podređenih Zapadu, proglase “povezanom sa Al-Kaidom” ili ogrankom Al-Kaide.

Dugo vremena mediji su Islamsku državu u Iraku i Šamu (IDIŠ), nazivali “grupom povezanom sa Al-Kaidom”, iako je bilo očito da ona to nije, sve do nedavno, kada je šejh Ejman Zavahiri potvrdio da IDIŠ nije Al-Kaida nego je zasebna džihadska organizacija.

Iza ovog naočigled bezazlenog povezivanja svake borbene skupine sa Al-Aaidom, stoji agenda medija u službi tih režima. Duga medijska propaganda protiv Al-Kaide, koja traje od 2001., navela je mnoge muslimane steknu ružno mišljenje o ovoj globalnoj islamskoj organizaciji.

Upravo zbog toga, mediji sada svaku borbenu formaciju koja se pojavi i napadne neki od arapskih režima pod svaku cijenu žele povezati sa Al-Kaidom, jer bi im nova propaganda ocrnjivanja svake te grupe oduzela mnogo resursa i još više vremena, dok jednostavno pripisivanje Al-Kaidi sve to radi u čas posla.

Još jedna stvar koja se želi nametnuti muslimanima u ovoj sada, čini se, dobro-isplaniranoj medijskoj propagandnoj metodi, jeste da pojam džihada kod muslimana svedu i ograniče samo na jednu organizaciju, i to na onu koja generalno kod muslimana i nema baš najljepše mišljenje.

Sve više islamskih mislioca je stava da je cilj ovakve propagande da muslimani izgube iz vida “da je džihad islamski princip naređen od Allaha u Kur'anu a ne od Al-Kaide iz Jemena ili Pakistana, i da pokušaju sakriti sveopće buđenje muslimana u islamskom svijetu, koji u sve većoj mjeri shvataju da nevjerničkim metodama ne mogu uspostaviti šerijat koji bi im zagarantovano donio mir i prosperitet”.

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Preporučeni sadržaj

Ratko Mladic, Srebrenica, genocid

Srebrenica: Lijepljene plakate Mladića s porukom ‘Genocida nije bilo’

0
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije...

Islamske teme