Mediji: Svi muslimani su Al-Kaida

Popularno na sajtu

Novoformirana militantna skupina preuzela je odgovornost za bombaški napad na policijski kontrolni punkt u gradu Giza u Egpitu kojem je povrijeđeno šest režimskih policjaca, piše Al-Arabiya.

“Vojnici su udarili na srce kriminalnog aparata…da bi im poslali poruku da nisu sigurni od odmazde,” stoji u izjavi koju su navodno dali Adžnad Misr (Vojnici Egipta) koja je postavljena kasno u petak na sajt “povezan sa Al-Kaidom”.

Dva dana ranije, AFP je objavio članak o također jednoj relativno novoj džihadskoj organizaciji, također iz Egipta a radi se o grupi Ansar Bejtul Makdis, u kojem su naveli da ova džihadska grupa stoji iza niza spektakularnih napada i da sada predstavlja ozbiljnu prijetnju za Egipat.

“To je glavna militantna grupa koja ima potencijala da eskalira destabilizaciju u državi,” rekao je Dejvid Barnet, istraživač povezan sa američkom analitičarskom organizacijom Foundation for Defence of Democracies. Također u tekstu se dodaje da je grupa Ensar Bejtul Makdis “insprisana Al-Kaidom”.

Evidentno je da u poslijednje vrijeme araspki režimski i zapadni mediji, svaku novu grupu koja se pojavi, i koja džihad smatra legitimnom metodom u borbi protiv zločinačkih i tiranskih režima podređenih Zapadu, proglase “povezanom sa Al-Kaidom” ili ogrankom Al-Kaide.

Dugo vremena mediji su Islamsku državu u Iraku i Šamu (IDIŠ), nazivali “grupom povezanom sa Al-Kaidom”, iako je bilo očito da ona to nije, sve do nedavno, kada je šejh Ejman Zavahiri potvrdio da IDIŠ nije Al-Kaida nego je zasebna džihadska organizacija.

Iza ovog naočigled bezazlenog povezivanja svake borbene skupine sa Al-Aaidom, stoji agenda medija u službi tih režima. Duga medijska propaganda protiv Al-Kaide, koja traje od 2001., navela je mnoge muslimane steknu ružno mišljenje o ovoj globalnoj islamskoj organizaciji.

Upravo zbog toga, mediji sada svaku borbenu formaciju koja se pojavi i napadne neki od arapskih režima pod svaku cijenu žele povezati sa Al-Kaidom, jer bi im nova propaganda ocrnjivanja svake te grupe oduzela mnogo resursa i još više vremena, dok jednostavno pripisivanje Al-Kaidi sve to radi u čas posla.

Još jedna stvar koja se želi nametnuti muslimanima u ovoj sada, čini se, dobro-isplaniranoj medijskoj propagandnoj metodi, jeste da pojam džihada kod muslimana svedu i ograniče samo na jednu organizaciju, i to na onu koja generalno kod muslimana i nema baš najljepše mišljenje.

Sve više islamskih mislioca je stava da je cilj ovakve propagande da muslimani izgube iz vida “da je džihad islamski princip naređen od Allaha u Kur'anu a ne od Al-Kaide iz Jemena ili Pakistana, i da pokušaju sakriti sveopće buđenje muslimana u islamskom svijetu, koji u sve većoj mjeri shvataju da nevjerničkim metodama ne mogu uspostaviti šerijat koji bi im zagarantovano donio mir i prosperitet”.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz