Foto: Tajna baza CIA-e za bespilotne letjelice u Saudijskoj Arabiji

Popularno na sajtu

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) operira u tajnoj zračnoj bazi za bespilotne letjelice u Saudijskoj Arabiji poslijednje dvije godine, piše BBC.

Baza je uspostavljena u cilju potrage za članovima Al-Kaide na Arapskom poluotoku (AKAP), koji su stacinirani u Jemenu.

Bespilotna letjelica koja je poletjela iz ove baze korištena je u septembru 2011. za ubijanje šejha Envera Avlakija, koji je navodno bio šef AKAP-a za vanjske operacije, što je ujedno i bila prvi napad iz ove baze.

BBC dodaje da su američki mediji znali za postojanje ove baze od napada na Avlakija, ali da nisu izvjestili o tome.

Visoki dužnosnici američke vlade su rekli da su bili zabrinuti da bi razotkrivanje (baze) moglo ugroziti operacije protiv Al-Kaide na Arapskom poluotoku, kao i potencijalno neštetiti “antiterorističkoj suradnji sa Saudijskom Arabijom”.

Savjetnik Obame za antiterorizm, Džon Brenan, bivši šef postaje CIA-e u Saudijskoj Arabiji je odigrao ključnu ulogu u pregovorima sa vladom u Rijadu u pogledu izgradnje baze za bespilotne letjelice.

Lokacija tajne baze nije otkrivena u američkim izvještajima. Međutim, gradnja je naređena nakon napada krstarećom raketom u Jemenu, prema navodima New York Times.

Međutim, prošle godine, tačno prije godinu dana, 07. februara, vebsajt Leaksource je objavio satelitske snimke za ono što pretpostavljaju da bi mogle biti fotografije američke baze za bespilotne letjelice u Saudijskoj Arabiji.

Sajt navodi da hangari baze nevjerovatno sliče građevinama koje se mogu naći na drugim američkim bespilotnim bazama. I da njegova udaljena lokacija – desetine kilometara od najbliže autoceste, i još dalje od najbližeg grada – ukazuju na to da bi to moglo biti više od prosječne civilne piste.

Satelitski snimak zračne baze, koji se može pogledati u Bing Maps, gotovo je nemoguće otkriti nasumičnom pretragom. Na umjerenoj rezoluciji, satelitski snimci područja pokazuju samo pjesak i dine. Tek na približenom pregledu baza se otkriva sama. U guglvom katalogu satalitskih slika, baza se uopšte ne pojavljuje.

Slike pokazuju tri hangara školjkastog oblika, okružena ogradom. Svaki od njih je duži od 45 metara i otprilike 22 metra širok, što je dovoljno da primi američke Predator i Reaper bespliotne letjelice.  Hangari su malo veći, iako slični u obliku, onima u bespilotnoj bazi u zračnoj bazi u Kandaharu u Afganistanu. Na fotografijama se ne mogu vidjeti bespilotne letjelice. Ali par bivših američkih obavještajnih oficira su rekli za Danger Room da su oni sa razlogom ubjeđeni da je ovo baza koju su mediji otkrili sedam dana prije objave ovog članka.

“Ja vjerujem da je to objekt koji SAD koristi za bespilotne letove u Jemen,” rekao je jedan oficir. “Nalazi se u istočnoj Saudijskoj Arabiji, blizi granice sa Jemenom. U njoj se nalaze oni hangari školjkastog oblika, koje smo i prije vidjeli da se koriste za američke bespilotne letjelice.”

Lokacija baze obilježena crvenim kružićem

Bivši oficir je također bio impresioniran udaljenom lokacijom baze. “Baza je daleko, daleko na području Rub al-Hali, poznatog kao Pakao, i morala je biti izgrađena, barem na početku  sa opremom koja je doletjela u Šarorah i onda prevezena u kamionima preko više od 400 kilometara autoceste i novoizgrađenog puta,” rekao je bivši oficir u email poruci.

Tri piste se mogu vidjeti na fotografijama, dvije su dovoljno velike da se na njima mogu spustiti bespilotne letjelice i konvencionalne lahke letjelice. Treća pista, koja je bila pod izgradnjom, znatno je duža i šira. Drugim rječima, baza raste, i širi se za mnoge veće avione i letjelice.

Širenje baze brzo raste. Kada je satelit komercionalne firme za fotografije Digital Globe, preletio nad regijom u 17. novembra 2010., nikakva baza nije postojala tu. Do vremena kada su napravljene ove satelitske snimke u 22. marta, zračna baza je bila tu.

“Očigledno je da je to vojna baza,” rekao je drugi obavještajni analitičar, koji je pregledao slike i zatražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme. “Jasno je da je to operativna zračna baza usred ničega, ali blizu jemenske granice.”

Cristian Caotes-Urlichsen, stručnjak po pitanju zaljevske politike, rekao je za BBC da su saudijske strepnje o rastućoj prijetnji Al-Kaide na Arapskom poluotoku bile iza odluke režima da dozvoli Sjedinjenim Državama da koristi bespilotne letjelice unutar “kraljevstva”.

“Saudijski režim vidi AKAP kao veoma stvarnu prijetnju za njegovu sigurnost,” rekao je. “Oni su zabrinuti za napade na njihovu energetsku infrastrukturu i kraljevsku porodicu, pa tako da to odgovara njihovoj strategiji o dozvoljavanju bespilotnih napada.”

Odjel za monitoring – Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz