Human Rights Watch: Šijje u iračkim zatvorima siluju, tuku, udaraju muslimanke elektro šokovima

Popularno na sajtu

Iračke vlasti nelegalno zatvaraju hiljade žena, od kojih su mnoge od njih izložene mučenju, lošem tretmanu, uključujući seksualno zloostavljanje, rekao je Human Rights Watch (HRW) u četvrtak, piše The Guardian.

Izvještaj od 105 stranica sadrži svjedočenja 27 žena. Među njima je izjava jedne žene koja je rekla da su oficiri od nje dobili prizanje za terorizam pod prijetnjoj da će silovati njenu maloljetnu ćerku. Sedam mjeseci nakon što je pričala sa HRW, ona je pogubljena.

Human rights Watch je rekao da se žene drže zatvorene mjesecima ili godinama bez podizanja optužnice, prije nego što se pojave pred sudom. Mnoge su hapšene za navodne “terorističke aktivnosti” njihovih muških članova porodice. Intervjuisane zatvorenice opisivale su da se udaraju, šamaraju, siluju ili im se prijeti silovanjem od strane “snaga sigrnosti” šiitskog režima.

Jedna zatvorenica je koristila štake da bi došla na intervju sa organizacijom u iračkom objektu za smrtne kazne u badgadskom zatvoru Kazmija. Ona je rekla da je posle devet dana udaranja, šokova i visenja naopačke ostala trajno onesposobljena.

Jedna od zatvorenica pod pseudonimom Isra Salah, rekla je da je uhapšena od strane američkih i šiitskih snaga u januaru 2010. kada je bila kod porodice. Odvedena je na odjel za krivične istrage  ministarstva unutarnjih poslova gdje je mučena sve dok nije priznala optužbe za terorizam protiv njene volje.

Ona kaže da su je iračke “snage sigurnosti” uzastopno nazivale kurvom, droljom i kćerkom psa, dok je bila pod istragom. Ona opisuje kako su joj stavili lisice, prisilili da kleči i udarali u lice dok joj nisu slomili vilicu. Kada je odbila da potpiše priznanje, zakačili su žice za njene lisice i prste.

“Kada su prvi put pustili struju kroz mene, ja sam pala u škok, moje tijelo se ukočilo i vreća je pala sa moje glave,” ona je citirana u izvještaju. “Vidjela sam zelenu mašinu, veličine akumulatora za auto, sa žicama zakačenim za nju,” dodala je.

Ona je onda potpisala na prazan list papira i ostavili otisak prsta nakon što su joj oficiri rekli da su zatvorili njenu maloljetnu kćerku i da će je silovati. Ona je rekla da joj je njen advokat kasnije rekao da je optužena za dizanje kuće u zrak i druge napade.

Salah je pogubljena u septembru 2013. sedam mjeseci nakon što se sastala sa HRW.  Egzekucija je izvedena uprkos manjim sudskim presudama koje su odbacile neke optužbe protiv nje zbog toga što je medicinski izvještaj dokumentovao da je priznala optužbe zbog mučenja.

Izvještaj humanitarne organizacije Human Right Watch samo je kap u moru onoga što se zaista događa po tamnicama šiitsko-rafidijskog zločinačkog, šovinističkog, sektaškog režima u Iraku. Pravu sliku odaje pismo muslimanke Fatime koje je prokrijumčareno iz zatvora Abu Ghraib još decembru davne 2004. još u vremenu američke okupacije koju je su šijje pomagale.

“Moja braćo mudžahidi na Allahovom putu! Šta da vam kažem? Kažem vam: naše maternice se pune djecom od onih sinova od majmuna i svinja koji su nas silovali. Ili da vam kažem kako su deformisali naša tijela, pljuju u naša lica, i cjepaju ono malo kopija Kur'ana koji vise na našim vratovima,” napisala je zatvorenica šiitskog zatvora u Iraku.

Ona je zatim napisala da ni jedna noć ne prođe a da ih šiitski čuvari  zatvorane zaskoče i siluju. “A mi smo one koje su čuvale svoje djevičanstvo zbog bogobojaznosti. Bojte se Allaha! Ubijete nas zajedno sa njima! Nemojte nas ostavljati ovdje njima da se zadovoljavaju silujući nas,” napisala je tada Fatima.

“Ja sam vaša sestra u ime Allaha. Jednog dana oni su me silovali više od devet puta. Možete li to shvatiti? Zamislite da se jedna od vaših (bioloških) sestara siluje. Zašto svi to ne možete zamisliti, jer sam ja vaša sestra. Sa mnom je 13 djevojaka, sve su neudate. Sve su silovane pred očima svih.”

“Nedaju nam da klanjamo. Skinuli su odjeću sa nas i nedaju nam da se obučemo. U trenutku dok pišem ovo pismo jedna djevojka je počinila samoubistvo. Divljački je silovana. Ona je udarala glavom u zid sve dok nije umrla,” dodala je. “Braćo, ponovno vam kažem, bojte se Allaha! Ubijte nas zajedno sa njima tako da možemo naći svoj mir.”

Ako ste ikada zapitali šta se to dešava u Iraku, zašto ovoliko nasilje između sunija i šijja, pa oni su “braća” u vjeri i tako slične fraze koje se vrte po ustima neupućenih ljudi, gore iznad se pročitali svoj odgovor.

Hiljade muslimana i muslimanki danas se nalaze u zatvorima iračkog sektaškog režima, a redovno se mnogi od njih pogubljavaju vješanjem zbog čega režimu ponekad zamjeruju i njihovi gospodari sa Zapada. Oni koji ostaju, divljački se muče do smrti i koliko će samo pisama ostati nepročitanih i koliko će Fatima poželjeti svoju smrt a da niko od ljudi neće čuti za njih?

Fatima je poginula godina dana kasnije u velikom napadu mudžahida na zatvor Abu Ghraib, kada ju je u glavu pogodio zalutali geler iz minobacačke granate, u ofanzivi, koja je prema navodima izvora bliskih mudžahidima, bila isprovocirana ovim pismom.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz