Jevrejski dužnosnik: Džihadisti će napasti “Izrael” nakon pada Asada

Popularno na sajtu

Nagli porast broja mudžahida koji se pridružuju borbi protiv predsjednika Bašara Asada u Siriji, prijeti da se “prelije” preko granica što navodi jevrejsku državu da ponovo procjeni svoju “politiku neutralnosti” u ratu u Siriji, upozorio je dužnosnik “izraelske” obavještajne slube u petak, piše The Associated Press (AP).

Dužnosnik koji je pričao pod uslovom anonimnosti, zbog vojnih regulacija koje ga spriječavaju da objavljuje informacije, tvrdi da je više od 30 000 boraca “povezanih sa Al-Kaidom” aktivno u Siriji, što je veliki porast nad prethodnim procjenama Zapada.

On nije otkrio kako je “Izrael” došao do tog broja ili specificirao grupe koje sačinjavaju broj, nego je samo definisao borce kao vjernike u “globalni džihad”, što je ustvari opis svojstven mudžahida Džebhatun nusre i Islamske države u Iraku i Šamu, kojima otprilike zajedno i odgovara broj boraca spomenut u tekstu.

Ovaj jevrejski dužnosnik je procjenio da je prije dvije godine bilo bilo samo 2 000 mudžahida u Siriji i ustvrdio da je taj broj narastao do 30 000 zbog toga što se sukob razvukao. On tvrdi da su mudžahidske grupe u Siriji trenutno usredotočene na svrgavanje Asadovog režima i da imaju namjeru da krenu prema “Izraelu” nakon rušenja režima.

“Nakon Asada i uspostavljanja ili jačanja njihovih uporišta u Siriji, oni će krenuti i napasti Izrael,” rekao je on za The Associated Press.

“Izraelski” dužnosnici su naveli najmanje dva napada nedavnih raketnih napada iz Libanona koje su pripisali grupama povezanih s Al-Kaidom, koje su nezavisni observeri uglavnom protumačili kao pokušaj “ekstremističkih skupina” da izazovu “izraelske” napade na Hizbullah.

Osim nekoliko napada na ono što pojedini vjeruju da je bila isporuka naprednog oružja iz Sirije u Libanon, “Izrael” je sačuvao “niski profil” od početka revolucije protiv Asada u martu 2011., nadajući se da će izbjeći da bude uvučen u rat.

Dalje AP piš da sa odsutnošću ikakvog potencijalnog saveznika i ikakve nade da bi po njih dobro rješenje moglo proizaći iz borbe, “Izrael” je smatrao da je bolje da se nastavi da njegovi protivnici u Siriji ostanu zauzete međusobnim klanjem više nego da obrate pažnju na “Izrael”.

Ali to možda više neće biti slučaj. “Što se više rat u Siriji produžuje, više džihadista i radikala dolazi na tu teritoriju,” rekao je dužnosnik, pojašnjavajući pravi razlog zašto međunarodna zajednica želi zaustaviti rat u Siriji.

“Izrael”, koji graniči sa jugozapadnom Sirijom povremeno je pozivao na svrgavanje Asada. Ali u isto vrijeme on je bio na oprezu da kaže ili uradi išta više bojeći se da bi bilo koja grupa koja ga zamjeni mogla biti deleko opasniji protivnik.

“Formalno, nije se promjenila,” rekao je visokopoziconirani oficir u pogledu “izraelske” politike. Ali, rekao je, mnoge rasprave se dešavaju iza zatvorenih vrata o mogućnosti mjenjanja te strategije.

Poznato je da dvije grupe povezane sa Al-Kaidom djeluju u Siriji – Džebhatun nusra i Islamska države u Iraku i Šamu. Grupe su ojačane prilivom hiljada stranih boraca diljem muslimanskom svijeta kao iz Evrope i Sjeverne Amerike koji su pohrilili u Siriju u borbu protiv Asada.

Zatim se navodi da druge pobunjeničke skupine koje su uključene u opštu “izraelsku” definiciju, uključuju Ahraru Šam i Džejšul Islam, koje, prema njima, slijede “ultrakonzervativnu idelogiju” i zovu na uspostavljanje islamske države, ali da imaju “više sklonosti prema nacionalizmu” nego frakcije Al-Kaide i nisu zagovarači takozvanog “globalnog džihada.”

Za “Izrael” Bašar el-Asad je “gorak” neprijatelj, saveznik Irana i pomagač libanonskog Hizbullaha u njihovim “napadima” protiv “Izraela”. Ali kao njegov otac kojeg je naslijedio kao predsjednik, on je vjerno nadgledao sporazume koji su nastali uz američko posredovanje i kojima je završen rat sa “Izraelom” 1973. Golanska visoravan je ostala mirna proteklih 40 godina, sa samo nedavnim slučajevima prekogranične vatre koje su narušile dosadadašnji mir, navodi AP.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz