UN: U novom talasu nasilja u Burmi budisti ubili najmanje 48 muslimana

Popularno na sajtu

Ujedinjeni narodi potvrdili su danas da je najmanje 48 muslimana ubijeno kada su naoružani budisti napali jedno selo na zapadu Burme (Mijanmar).

Agencija AP je prva izvijestila o tom masakru prije nešto više od sedam dana.

Sjeverni Rahin – gdje živi 80 odsto od milion progonjenih Rohinga muslimana – nije pristupačan stranim novinarima i humanitarnim radnicima, zbog čega se strahuje da je broj ubijenih daleko veći.

Posljednji napadi budista na muslimane u toj državi počeli su 9. januara i kulminirali 14. januara, tvrde stanovnici.

Naoružani budisti, koji su htjeli da se osvete muslimanima Rohinga za navodnu otmicu i ubistvo jednog policajca, upali su u selo i ubijali mještane noževima, palicama i pištoljima, rekli su seljani AP-u, koji tvrde da je među žrtvama mnogo žena i djece.

UN je pokrenuo istragu u vezi s tim incidentom i u saopštenju potvrdio da postoje pouzdani izvještaji o najmanje 48 ubijenih.

Većinu od 60 miliona stanovnika u Burmi čine budisti. Od juna 2012. godine budisti su započeli pogrom nad Rohinga muslimanima koji su prema UN-u najugroženija nacionalna manjina na svijetu.

Do kraja juna 2012. godine, medijski servisi Rohinga muslimana su izvijestili da je u genocidu koji se sistematski sprovodi nad Rohingama ubijeno 20 000 Rohinga i spaljeno 25 000 kuća (detaljnije ovdje).

Budisti su u mnogo navrata izjavili da ne žele Rohinga muslimane u svojoj zemlji, ali Rohinge nemaju kuda ići, jer im je najbliža zemlja Bangladeš, čija sekularna diktatorska vlada ne želi primiti Rohinga izbjeglice.

Interesantno je napomenuti da pogrom protiv muslimana Burme vode i pospješuju budistički monasi, suprotno očekivanjima mnogih ljudi koji su ubjeđeni da je budizam vjera tolerancije i mira.

Još je interesantnije napomenuti da se, na zaprepaštenje čitavog svijeta, za protjerivanje Rohinga muslimana iz Burme založio lično predsjednik ove države Thein Sein, rekavši u julu prošle godine da će on poslati sve Rohinga muslimane u zemlje koji su spremne da ih prihvate, ali je ovaj prijedlog osporen od strane Agencije za izbjeglice UN-a.

(Put vjernika / Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz