Na 12. godišnjicu rušenja kula bliznakinja Al-Kaida jača nego ikad

Popularno na sajtu

U srijedu 11. steptembra obilježena je godišnjica napada koji su promjenili tok svjetske historije i uvukli Sjedinjene Države u ratove na Bliskom istoku koji su je dovele na rub bankrota, i financijskog i moralnog, potresavši njene temelje.

Jedan ugledni britanski ekonomist je, komentirajući napade, rekao da su Sjedinjene Države i njezini saveznici dominirali arapskim, muslimanskim državama, ali da ih je Al-Kaida udarila snažno u srce zapadnog financijsko centra (Njujorka).

Bivši američki predsjednik Džordž Buš je iskoristio napad u kojem je poginulo gotovo 4 hiljade ljudi, da proglasi „rat protiv terorizma“ i da pošalje velike B-52 bombardere na Afganistan, da bi se osvetio za napd, i da vladu talibana i Al-Kaidu ukloni sa mape.

Taj početni odgovor, u novembru 2001., svrgnuo je vladu talibana i uništio vojni infrastrukturu Al-Kaide. Sada, nakon što su potrošili jednu bilijardu dolara na „rat protiv terorizma“ u Afganistanu i Iraku, i nakon što su izgubili 5 hiljada vojnika (ovo je zvanična brojka, koje se Atwan drži, međutim stvarna je daleko veća op.prev.), Sjedinjene Države su sada u situaciji da mole talibane da pregovaraju sa njima kako bi „sačuvali obraz“ i obezbjedili sebi siguran izlaz.

Abdel Bari Atwan sa Osamom bin Laden 1996.
Ovaj novinar od tada prati razvoj Al-Kaide i
“rat protiv terorizma”

Prije napada 11. septembra, Al-Kaida je imala samo jednu adresu, a to su pećine na Tora Bora planini u Afganistanu. Sada, Al-Kaida ima više od 10 ogranaka, sve je snažnija i energičnija, od Iraka do Sirije, a da ne spominjemo islamski Magrib, od Sahela do Roga Afrike.

Nova generacija Al-Kaide je mnogo opasnija od prve, i nastanjuje arapske države i ne tako daleki paštunski Afganistan. Većina Al-Kaidinih operativaca su iz država kao što su Jemen, Irak, Sirija i Maroko. Pored toga, privukla je borce iz muslimanskih zemalja ko što su Čečenija i Bosna. To je multinacionalna, decentralizovana organizacija, čiji neovisni ogranci dijele iste ciljeve i pomažu jedni druge financijski i sa oružjem.

Al-Kaida ima razne izvore prihoda, u zavisnosti gdje se nalazi – od crpljenja nafte u Libiji do uzimanja taoca (zapadnjaka za koje traže otkupnine op. prev.) na obali Somalije i Sahela.

Američke intervencije u Libiji, Iraku i Jemenu i Afganistanu dovele su do toga da vlade tih država budu oslabljene, što su idealni uslovi za Al-Kaidu i  druge džihadske skupine koje zastupaju ideologiju (akidu) Al-Kaide ali ne nose njeno ime – kao što je Islamska država Iraka i Šama.

Pored toga, intervencija u Libiji je omogućila džihadistima da dođu u posjed nekoliko stotina tona oružja iz napuštenih skladišta oružja Muamera Gadafija i ovo oružje je našlo svoj put u Magrib, Sinaj i Gazu.

Najveća dilema sa kojom se suočava Amerika i njezini regionalni saveznici (arapski režimi op.prev.) je rastuća prisutnost džihadskih skupina u Siriji, gdje većina procjena potvrđuje da one predstavljaju (najmanje) oko 30% od svih oružanih skupina od cijele opozicije koje se bore na sirijskom tlu da bi svrgnuli Asadov režim.

Sirijski režim, Amerika i Rusija se slažu po pitanju rizika koje (džihadske kupine) predstavljaju regionalnoj stabilnosti i po pitanju njihovog eliminiranja prije razgovora o nekom političkom ili vojnom rješenju za krizu.

Sjedinjene Države se boje da hemijsko oružje ne pade u ruke džihadskih skupina koje bi ih iskoristile protiv „Izraela“, mnogo više nego što su zabrinute radi upotrebe protiv sirijskog naroda.

Čitajući literaturu džihadskih skupina u Siriji, možete naći podatke o žestokom napadu na generala Salima Idrisa, zapovjednika Oslobodilačke sirijske vojske, kojeg su optužili za izdaju zbog toga što zastupa stil iračke „Sahve“ koju također sponzoriraju Sjedinjene Države u cilju eliminisanja ovih (džihadskih) skupina.

Čak ni kampanja „Sahwe“ i 100 000 snažnih plaćenika iz paravojne skupine „Sinovi Iraka“, koje sponzoriraju Sjedinjene Države, bila je neuspješna da eliminira Al-Kaidu u Iraku, mada su je nakratko oslabili likvidirajući mnoge njene vođe. Sada se Al-Kaida vratila i na vrhuncu je svoje moći kao što to pokazuje trenutno krvoproliće u Iraku.

Američki „rat protiv terorizma“ koji je pokrenut na ruševinama Svjetskog trgovinskog centra i događaja 11. septembra, nije uništio niti Al-Kaidu niti talibane. Umjesto toga, organizacija je postala mnogo jača nakon ubistva njenog vođe Osame bin Ladena, tako da talibani sada kontroliraju dvije trećine Afganistana i sigurno će se vratiti na vlast u nekoliko narednih godina.

Čarolija se okrenula protiv čarobnjaka.

Napisao: Abdel Bari Atwan – Glavni urednik novina Al Quds Al Arabi

Izvor: http://www.bariatwan.com/

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz