Kako je Pentagon putem kodiranih CD-ova ulazio u trag pobunjenicima u Iraku!?

Popularno na sajtu

U detaljnoj istragi koju je proveo britanski Independent oktiveno je kako je američka vlada britanskoj agenciji i produkciji platila preko 500 miliona dolara za izradu montiranih video snimaka koji su imali cilj da ocrne i diskreditiraju pobunjeničku skupinu Al Kaida koja se borila protiv američke okupacije, a potom je snimke distribuirala Iračanima. Postojao je detaljan plan, nakon što se snimci naprave bili bi stavljeni na kodirane CD-ove koji bi prilikom gledanja, u slučaju da računalo posjeduje internet konekciju, odašiljali IP adrese koje su Amerikanci mogli lahko pratiti.

Biro za istraživačko novinarstvo izvijestio je da je britanska kompanija Bell Pottinger radila zajedno s najvišim američkim vojnim zvaničnicima u kampu Victory u Bagdadu u jeku Iračkog rata. Agencija je imala zadatak da izrađuje TV segmente u stilu nepristranih arapskih novinskih izvještaja, zatim videozapise bombaških napada te reklame protiv pobunjenika.

Izvještaj o umiješanosti Bell Pottingera u ovo počinje prije više od 10 godina, kada je otkriveno da je kompanija Lincoln Group sa sjedištem u Washingtonu proizvodila tiskane vijesti i plasirala ih u iračke novine. Prema Los Angeles Timesu, koji je pribavio dokumente iz 2005. godine, te su priče imale za cilj da reklamiraju napore koje su vodile SAD u Iraku i diskredituju pobunjeničke grupe.

Kompanija Bell Pottinger je dobila 540 miliona dolara između maja 2007. i decembra 2011. godine, ali mogli su zaraditi čak 120 miliona američkih dolara 2006. godine.

Lord Tim Bell, bivši predsjednik Bell Pottingera, potvrdio je postojanje ugovora sa Pentagonom. Pentagon je također potvrdio da je agencija ugovorena u okviru Operativne radne grupe za informativne operacije.

Bivši video montažer Martin Wells, koji je radio na ugovoru s Bellom Pottingerom, rekao je da su dobili vrlo konkretne upute od Pentagona o tome kako proizvesti lažne propagandne video snimke Al Kaide.

Prema izvještaju g. Wells-a, američki marinci bi zatim uzeli CD-ove koji sadrže video snimke dok su u patroli, a zatim ih postavili na mjesta tokom racija.

“Ako pretresaju kuću i ako će ionako napraviti nered tražeći stvari, jednostavno bi tamo bacili neobičan CD”, rekao je.

CD-ovi su bili kodirani da bi otvorili video snimke na RealPlayer softveru koji se povezuje na internet kada se pokrene. Odašiljao bi zatim IP adresu koju bi američke obavještajne službe mogle pratiti.

“Ako ga pogledate usred Bagdada… znate da je to pogodak”, rekao je Wells. “Ako se za jedan, za 48 sati ili sedmicu dana kasnije pojavi u drugom dijelu svijeta, onda je to zanimljivije i to je ono što daje trag.”

Wells rekao je da su ovi CD-ovi stizali i pregledani u zemljama poput Irana, Jordana, Sirije i Sjedinjenih Država.

Video materijali koje je proizveo Bell Pottinger morali su imatu dozvolu za objavljivanje, često zahtijevajući potpise generala na visokom nivou, uključujući generala Davida Petraeusa, a ponekad su morali ići i do Bijele kuće kod predsjednika na odobrenje.

Lord Bell tvrdi da je rad Bell Pottingera u Iraku bio koristan za sveukupne napore – irački otpor američkoj okupaciji u obliku pobune koju je činila Al Kaida je ocrnjen, globalni mediji su redovno koristili montirane materijale a brojne ličnosti među kojima su i pobunjenici a koje su pregledale CD-ove su praćene te potom uhićene, saslušane, mučene pa i ubijene.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz