Objavljen prekid vatre u Gazi

U 11 dana sukoba poginulo je najmanje 232 Palestinaca, od čega 65 djece i 39 žena.

Popularno na sajtu

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak navečer je objavio prekid vatre kako bi se obustavile 11-dnevne borbe sa Hamasom u Pojasu Gaze. U saopćenju se navodi kako je njegov Sigurnosni kabinet jednoglasno odobrio prijedlog kojem je posredovao Egipat.

Palestinske grupe Hamas i Islamski džihad potvrdili su saopćenjem prekid vatre u Gazi.

Dvije strane i dalje pregovaraju kada će prekid vatre stupiti na snagu. Više izvještaja navodi kako će se to desiti u 2:00 sati u petak po lokalnom vremenu, nakon malo više od tri sata od odluke Kabineta.

Najmanje 232 Palestinca, među kojima 65 djece, je poginulo u 11 dana nasilja. Na izraelskoj strani je poginulo 12 osoba, od čega dvoje djece.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je razgovarao s Netanyahuom o dešavanjima u Gazi te mu rekao da očekuje “značajnu deeskalaciju danas na putu do prekida vatre“.

No, Netanyahu je, u obraćanju nakon tog razgovora, rekao da je Izrael “odlučan“ da nastavi s bombardovanjem Gaze dok ne “ispuni cilj“.

U međuvremenu, diplomatski napori da se uspostavi primirje i dalje ne daje rezultata, dok SAD nastavlja blokirati akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz