Situacija u Libiji: IDIŠ ponovo istjeran iz Derne

Popularno na sajtu

Snage Medžlisu-šure mudžahida Derne ponovo su istjerale IDIŠ iz Derne, strateškog pomorskog grada koji je od juna pod potpunom kontrolom Medžlisu-šure.

„Medžlisu šura mudažhida Derne“ je savez nekoliko džihadskih skupina, među kojima libijski ogranak Al-Kaide i skupina „Brigade šehida Ebu Salim“.

Sukobi između IDIŠ-a i Medžlisuš-Šure mudžahida Derne započeo je 10. juna 2015, nakon što je IDIŠ eliminisao viskog vođu libijskog ogranka Al-Kaide kao i vođu Brigade Ebu Salim (detaljnije ovdje). Uz pomoć lokalnog stanovništva, Šura je nakon pet dana borbi izbacila IDIŠ iz Derne (detaljnije ovdje).

IDIŠ se povukao iz Derne, ali nije odustao od namjere da se vrati. IDIŠ-ovi mediji u julu objavili video poruku pod naslovom: “Dolazimo vam sa klanjem, o otpadnici!” (detaljnije ovdje).

 

Od tada, IDIŠ konstantno pokušava da osvoji Dernu, šaljući vojnike i veći broj autobombi.

Zadnjih sedmica su vođene žestoke borbe između IDIŠ-a i Medžlisuš-Šure mudžahida Derne, te je IDIŠ uspio ući u neke dijelove grada, ali je na kraju ipak istjeran iz cijelog grada.

U petak su libijski aktivisti izvijestili da je Šura izbacila IDIŠ iz Derne, uključujući i Sahil, gdje je IDIŠ prethodno imao uporište.

Borbe za Dernu još uvijek traju, i dok obje strane troše sebe u ovim borbama, dotle proamerički general Halifa Hiftar osvaja nove teritorije i učvršćuje svoju vlast u velikim dijelovima zemlje.

(Aktivisti / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz