Situacija u Libiji: IDIŠ ponovo istjeran iz Derne

Objavljeno / ažurirano:

Snage Medžlisu-šure mudžahida Derne ponovo su istjerale IDIŠ iz Derne, strateškog pomorskog grada koji je od juna pod potpunom kontrolom Medžlisu-šure.

„Medžlisu šura mudažhida Derne“ je savez nekoliko džihadskih skupina, među kojima libijski ogranak Al-Kaide i skupina „Brigade šehida Ebu Salim“.

Sukobi između IDIŠ-a i Medžlisuš-Šure mudžahida Derne započeo je 10. juna 2015, nakon što je IDIŠ eliminisao viskog vođu libijskog ogranka Al-Kaide kao i vođu Brigade Ebu Salim (detaljnije ovdje). Uz pomoć lokalnog stanovništva, Šura je nakon pet dana borbi izbacila IDIŠ iz Derne (detaljnije ovdje).

IDIŠ se povukao iz Derne, ali nije odustao od namjere da se vrati. IDIŠ-ovi mediji u julu objavili video poruku pod naslovom: “Dolazimo vam sa klanjem, o otpadnici!” (detaljnije ovdje).

 

Od tada, IDIŠ konstantno pokušava da osvoji Dernu, šaljući vojnike i veći broj autobombi.

Zadnjih sedmica su vođene žestoke borbe između IDIŠ-a i Medžlisuš-Šure mudžahida Derne, te je IDIŠ uspio ući u neke dijelove grada, ali je na kraju ipak istjeran iz cijelog grada.

U petak su libijski aktivisti izvijestili da je Šura izbacila IDIŠ iz Derne, uključujući i Sahil, gdje je IDIŠ prethodno imao uporište.

Borbe za Dernu još uvijek traju, i dok obje strane troše sebe u ovim borbama, dotle proamerički general Halifa Hiftar osvaja nove teritorije i učvršćuje svoju vlast u velikim dijelovima zemlje.

(Aktivisti / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Propis učenja Bismile na sjedenju u namazu

0
Ne prenosi se ništa vjerodostojno od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o učenju bismile na početku tešehuda (sjedenja u namazu). To se prenosi...
izrael u blokadi

Izrael u blokadi

Preporučeni sadržaj

U Siriji za devet godina rata smrtno stradalo 384.000 ljudi

0
Najmanje 384.000 ljudi, od kojih 116.000 civila, stradalo je u Siriji od početka konflikta u martu 2011. godine, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija...

Islamske teme