IDIŠ poručio mudžahidima Derne: Dolazimo vam sa klanjem, o otpadnici!

Popularno na sajtu

Tokom prošlog mjeseca, izbile su žestoke borbe u libijskom gradu Derna između IDIŠ-a i mudžahida Medžlisu šure Derne koja objedinjuje nekoliko džihadskih frakcija, među kojima je i libijski ogranak Al-Kaide, nakon što je IDIŠ iz zasjede ubio Nasira el-Akrija, Al-Kaidinog veterana i visokog vođu Medžlisu šure mudžahida u Derni.

U tim borbama poginuo je i Salim Derbi, vođa Medžlisu šure mudžahida u Derni koji je ujedno bio i vođa džihadske grupe Brigade šehida Ebu Salim. Salim Derbi je među aktivistima bio poznat kao jedan od vođa libijske pobune protiv Gadafija 2011. godine.

Prije toga, odnosi između IDIŠ-a i džihadskih frakcija su mjesecima bili izuzetno zategnuti, nakon što je većina džihadskih frakcija odbila dati prisegu vođi IDIŠ-a Ebu Bekru el Bagdadiju što je na kraju razultiralo sukobima. (Više o tim sukobima pročitajte ovdje).

Konačni ishod bitke između IDIŠ-a i mudžahida Medžlisu šure je bio taj da su mudžahidi Medžlisu šure uspjeli izbaciti snage IDIŠ-a iz grada Derne. (Više o tome pročitajte ovdje).

U ovom sukobu je također važnu ulogu odigralo i civilno stavnovništvo koje je protestima protiv IDIŠ-a podržalo mudžahide Medžlisu šure. IDIŠ je na proteste civila (muslimana) odgovorio vatrom. (Više o tome pročitajte ovdje).

Nakon što je IDIŠ izbačen iz ovog velikog pomorskog grada, par puta je ponovno pokretao ofanzivu na mudžahide s ciljem ponovnog prodora u grad te njegovog zauzimanja.

Svaka dosadašnja IDIŠ-ova ofanziva na Dernu je rezultirala kolapsom IDIŠ-ovih snaga koje bi se nakon bezuspješne ofanzive povukle.

Međutim, zvanični mediji IDIŠ-a su ovih dana publikovali video na kojem su prikazani libijski borci IDIŠ-a kako prijete mudžahidima Medžlisu šure Derne i libijskom ogranku Al-Kaide novom ofanzivom i napadima.

Jedan od boraca IDIŠ-a je između ostalog rekao:

“Tako mi Allaha, sinovi Države vas neće ostaviti na miru. Radujte se onome što vam dolazi. Autobombe, tako mi Allaha. Klanje, tako mi Allaha! Dolazimo vam sa prigušivačima, tako mi Allaha! Zato se pokajte! Tako mi Allaha, ubijaće vas muvehhidi od muhadžira i ensarija! Tako mi Allaha, ubijaćemo vas najžešćim ubijanjem! Molimo Uzvišenog Allaha da nas pomogne protiv vas!”

U opisu ovog borca IDIŠ-a stoji da je on ubrzo nakon ovog govora izvršio bombaški napad na položaje mudžahida u Derni.

U prilogu pogledajte video u kojem borci IDIŠ-a prijete mudžahidima Derne:

 

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz