IDIŠ izbačen iz Libijskog grada Derna

Objavljeno / ažurirano:

„Medžlisu šura mudažhida u Derni“, koji objedinjuje nekoliko snažnih džihadskih frakcija, među kojima libijski ogranak Al-Kaide i skupina „Brigade šehida Ebu Salim“, objavio je u srijedu rat skupini „Islamska država“ (IDIŠ) nakon što je IDIŠ dan ranije iz zasjede ubio Nasira el-Akrija, Al-Kaidinog veterana i visokog vođu Medžlisu šure mudžahida u gradu Derni kojeg su mudžahidi Medžlisu šure olobodili jučer te protjerali snage IDIŠ-a iz grada.

Muslimani u gradu Derni su također stali na stranu mudžahida Medžlisu šure te su protestovali protiv IDIŠ-ovog prisustva u gradu.

Nasir el-Akri, koji je od strane aktivista i medija kotiran kao visoki vođa Al-Kaide u Libiji, proveo je 16 godina u džihadu u Afganistanu i Alžiru, da bi na kraju bio ubijen od strane IDIŠ-a, izviještavju aktivisti.

U borbama koje su vođene punih pet dana u Derni poginulo je nekoliko stotina boraca na obje strane, uključujući Salima Derbija, vođu Medžlisu šure mudžahida u Derni i vođu džihadske grupe „Brigade šehida Ebu Salim“.

Salim Derbi je među aktivistima poznat kao jedan od vođa libijske pobune protiv Gadafija 2011. godine. Neki aktivisti ga oslovljavaju i Al-Kaidinim operativcem u Libiji, iako je njegova skupina odbacila optužbe da bi mogla biti pod kontrolom bilo koje skupine izvan Libije.

Tokom sukoba između mudžahida Medžlisu šure i IDIŠ-a, snage pro-američkog generala Halife Haftara su pokušale iskoristiti te sukobe te su okolile grad, međutim, nakon što su se snage IDIŠ-a, slomljenje, povukle iz grada priobalnim putem, mudžahidi Medžlisu šure su probile opsadu grada Derne te najerale snage generala Halife Haftara na povlačenje prema gradovima Martuba i Ayn Marah.

(Na fotografiji u naslovu, konvoj mudžahida Medžlisu šure Derna)

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Židovi muslimanskog ummeta

0
Židovi ummeta... “Rekao je Seid ibn Džubejr rahimehullah: Murdžije su židovi Kible." Neke od osobina koje murdžije dijele sa jevrejima o kojima je Allah rekao u...

Preporučeni sadržaj

Afganistan: U dva dana Amerikanci izgubili tri helikoptera

0
Helikopter američke vojske oboren je u petak ujutro kada je nadlijetao distrikt Zerok u južnoj afganistanskoj pokrajini Paktika. Vijest je potvrdio glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid. ”Američki...

Islamske teme