Sirija: Kurdi i FSA pokrenuli žestoku ofanzivu na Tel Ebjed

Objavljeno / ažurirano:

Kurdske i prodemokratske FSA jedinice su pokrenule ofanzivu za zauzimanje Tel Ebjeda, grada na sjeveru provincije Rakka, izviještavaju sirijski aktivisti i mediji.

Grad Tel Ebjed je najveći grad na sjeveru provincije Rakka koji je naseljen Kurdima i Arapima.

Prema zadnjim izvještajima, kurdske i FSA snage su IDIŠ-ovim snagama odsjekle odstupnicu prema gradu Rakka, te su IDIŠ-ove snage praktično u okruženju. Vodi se bitka za sam grad i sela oko grada.

Kurdske snage imaju podršku američkih aviona, a sve je više aktivista i analitičara koji otvoreno govore o američkom planu da na Bliskom istoku instalira nezavisnu državu Kurdistan (detaljnije o ovome inšaaAllah u zasebnom članku).

IDIŠ je zadnjih mjeseci od Kurda izgubio više stotina sela i gradića na sjeveroistoku provincije Haleb i sjeveru provincije Rakka.

Uprkos konstantnim svakodnevnim gubicima od Kurda, IDIŠ je nedavno pokrenuo najžešću do sada ofanzivu na položaje džihadsko-oslobodilačkih skupina na sjeveru provincije Halep.

Približnu mapu kontrole teritorije u Siriji možete pogledati na web lokaciji: https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Ima dane za napostiti od prošloga Ramazana ali se ne može...

0
Pitanje: Moja supruga ima napostiti nekoliko dana od prošle godine, međutim zaboravila je tačan broj dana koje mora napostiti. Šta da radi? Odgovor: Slava pripada...

Preporučeni sadržaj

Od korona virusa umrlo nekoliko visokih iranskih oficira odgovornih za genocid...

0
Allahova kazna u obliku korona virusa stigla je više visokih oficira iranske terorističke organizacije poznate pod imenom Revolucionarna garda, javili su sirijski aktivisti pozivajući...

Islamske teme