Sirija: Kurdi i FSA pokrenuli žestoku ofanzivu na Tel Ebjed

Objavljeno / ažurirano:

Kurdske i prodemokratske FSA jedinice su pokrenule ofanzivu za zauzimanje Tel Ebjeda, grada na sjeveru provincije Rakka, izviještavaju sirijski aktivisti i mediji.

Grad Tel Ebjed je najveći grad na sjeveru provincije Rakka koji je naseljen Kurdima i Arapima.

Prema zadnjim izvještajima, kurdske i FSA snage su IDIŠ-ovim snagama odsjekle odstupnicu prema gradu Rakka, te su IDIŠ-ove snage praktično u okruženju. Vodi se bitka za sam grad i sela oko grada.

Kurdske snage imaju podršku američkih aviona, a sve je više aktivista i analitičara koji otvoreno govore o američkom planu da na Bliskom istoku instalira nezavisnu državu Kurdistan (detaljnije o ovome inšaaAllah u zasebnom članku).

IDIŠ je zadnjih mjeseci od Kurda izgubio više stotina sela i gradića na sjeveroistoku provincije Haleb i sjeveru provincije Rakka.

Uprkos konstantnim svakodnevnim gubicima od Kurda, IDIŠ je nedavno pokrenuo najžešću do sada ofanzivu na položaje džihadsko-oslobodilačkih skupina na sjeveru provincije Halep.

Približnu mapu kontrole teritorije u Siriji možete pogledati na web lokaciji: https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

nesudjenje serijatom

Da li je nevjernik onaj ko ne sudi po Allahovom zakonu?

Pitanje: Da li se suđenje po onom što nije Šerijat smatra velikim ili malim kufrom? Odgovor: Sva hvala pripada Allahu Uzvišenom, i salavat i selam na Njegova...

Preporučeni sadržaj

u fokusu

Zabrinutost u Kongresu SAD o žarištima na Balkanu

Janusz Bugajski, viši saradnik organizacije „Center for European Policy Analysis“, govorio je o pet vrsta ruskog uticaja u regiji: „Pod jedan - promovisanje lokalnog nacionalizma...

Islamske teme