Sirija: Džebhetun-nusra se povlači sa fronta protiv IDIŠ-a na sjeveru provincije Halep

Popularno na sajtu

Džebhetun-nusra, džihadska skupina u Siriji odana Al-Kaidi, povlači svoje snage sa fronta protiv skupine “Islamska država” (IDIŠ, ISIS, ISIL), izvijestili su sirijski aktivisti i mediji, među njima i zvanični mediji vojne koalicije Džebhetu-Šamije, koja je preuzela Nusrine položaje oko Sawrana, grada kojeg je IDIŠ nedavno zauzeo od džihadsko-olobodilačkih snaga.

Mnogi Twitter računi Džebhetun-nusre su zatvoreni, te je vrlo teško doći do zvanične izjave Džebhetun-nusre o razlozima povlačenja sa sjevra Halepa, ipak aktivisti bliski Džebhetun-nusri tvrde da se Nusra povlači sa sjevera provincije Halep jer ne želi da učestvuje u kreiranju “Buffer zone” od strane Turske, koja želi ući u rat protiv IDIŠ-a na sjeveru provincije Halep.

Budući da je Nusra imala zaseban front protiv IDIŠ-a u Halepu (prema svjedočenju Nusrinog borca i aktivbiste Ebu Muhammeda el-Hulandija), Nusra ne želi da učestvuje u obračunu Turske protiv IDIŠ-a, te napusta svoje položaje.

S druge strane, Turska smatra Nusru terorističkom skupinom i isključuje svaku mogućnost da Nusra ostane u “Buffer zoni”, što je još jedan od razloga zbog kojeg Nusra povlači svoje snage izbjegavajući ulazak u rat i sa Turskom.

Iznenađujuće, Nusrino povlačenje sa fronta protiv IDIŠ-a su mediji i aktivisti IDIŠ-a nazvali izdajom, te iskoristili još jednu priliku da proglase Nusru nevjerničkom skupinom (vidi sliku ispod).

VU o Nusrinoj predaji teritorije 700

Isti mediji proglašavaju Nusru nevjerničkom skupinom kada se suprotstavila IDIŠ-ovoj ofanzivi na sjever Halepa i kada se borila protiv IDIŠ-a braneći se, a i sada je proglašavaju nevjerničkom kada ne želi da se bori protiv IDIŠ-a.

Kada se Nusra odupirala IDIŠ-ovoj ofanzivi, proglasili su je nevjerničkom skupinom jer, kako kažu: “time pomaže nevjernike protiv muslimana” i “bori se protiv Šerijata”. Sada, kada Nusra ne želi da se bori protiv IDIŠ-a, te napusta frontove protiv njega, opet su isti proglasili Nusru nevjerničkom skupinom, “jer povlačenjem pomaže uspostavu demokratije koju će Turska vojska donijeti”.

Zaista je zapanjujuća logika koju pripadnici i mediji IDIŠ-a koriste prilikom optužbi protiv svojih protivnika. Vrlo često, ovi mediji u potpunosti iskrive činjenice i bukvalno ih 100% izokrenu. Pa tako je ovo Nusrino odbijanje da bude dio turskog projekta i povlačenje iz borbi protiv IDIŠ-a, od strane ovih ljudi okarakterisano suprotno svojoj suštini:

VU naslov teksta o Buffer zoni
Naslov teksta o Buffer zoni na portalu Vijesti ummeta

Prema ovim ljudima, kojima manjka razuma, stida i pravde, ako Džebhetun-nusra ostane na svojim položajima protiv IDIŠ-a, onda je nevjernička, a ako ih napusti, onda je opet nevjernička. Da nas Allah sačuva slijepila uma i srca!

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz