Sirija: Džihadska koalicija Džejšul Feth najavljuje veliku ofanzivu na Latakiju, provinciju koju naseljavaju nusajrije

Objavljeno / ažurirano:

Mudžahid Ebu Muhammed Holandi koji je ujedno i jedan od najpoznatijih (zvaničnih) aktivista Džebhetun-nusre, najavio je veliku ofanzivu Džejšul Fetha (Vojske pobjede) na jezgro zapadne sirijske provincije Latakija koju uglavnom naseljavaju nusajrije/alewije, sekta kojoj pripada tiranin Bašar al-Assad (jedan od twittova u kojem Ebu Muhammed Holandi najavljuje ofanzivu na Latakiju – nusajrijska/alewitska područja, možete pogledati ovdje)

Mnogi sirijski aktivisti su najavili ovu ofanzivu nakon što je Džejšul Feth proteklih dana zabilježio veliki vojni napredak i pobjedu protiv režimskih nusajrijsko-šiitskih snaga u bogatoj visoravni Al-Ghab (Sahl al-Ghab) koja ima veoma važan strateški značaj i njen potpuni pad bi otvorio vrata prema provincijama Latakija i Hama tj. znatno bi se povećala pokretljivost snaga Džejšul Fetha u pomenutim provincijama. (više o napretcima Džejšul Fetha u strateškoj visoravni Al-Ghab možete pogledati ovdje)

Džejšul Feth namjerava da se ponovno probije do Sredozemnog mora pa čak i grada Latakije, najvećeg grada na zapadu Sirije koji je naseljen nusajrijama/alewijama mada taj zadatak neće biti nimalo lak iz razloga što režim u posljednje vrijeme sve više nagomilava snage u Latakiji dok se također u ovom području nalazi nekoliko desetina hiljada boraca NDF-a (Nacionalnih odbrambenih snaga) koje su uglavnom sastavljene od šiitskih boraca iz Sirije, Irana i Afganistana te kršćanskih milicija i ostalih etničkih manjina.

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Napeta situacija oko Idliba: Truska uzvraća udarac, NATO dao podršku Turskoj,...

0
Zbog pogibije 33 turska vojnika u ruskom napadu na tursku postaju u Idlibu odnos između Turske i Rusije je dodatno eskalirao. Iako turski zvaničnici to...

Preporučeni sadržaj

VALENTINOVO – DAN BLUDA I NEMORALA

0
Kršćanski (gregorijanski) vjerski kalednar je tokom godina svoga razvoja obogatio svoj sadržaj sa mnogo različitih paganskih praznika i kršćanskih slavlja koji odvraćaju čovjeka od...

Islamske teme